22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ν. Ντερμανάκης: Κίνδυνος για τους αγρότες – Αρνείται η κυβέρνηση να συμμορφωθεί στην κοινοτική νομοθεσία περί ακατάσχετου των επιδοτήσεων

Ημερομηνία:

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας Νικόλαος Ντερμανάκης με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα καλεί τους αγρότες να δηλώσουν άμεσα, προ του τέλους του Οκτώβρη, στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι πλέον θα λαμβάνουν οι ίδιοι αυτοπροσώπως τα ποσά των επιδοτήσεων από το ΟΠΕΚΕΠΕ διότι λόγω της άρνησης της κυβέρνησης και των τραπεζών να συμμορφωθούν στην κοινοτική νομοθεσία περί ακατάσχετου των επιδοτήσεων υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος στο τέλος του τρέχοντος μηνός να κατασχεθούν αγροτικές κοινοτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις κατά τη στιγμή της κατάθεσής τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Νικόλαος Ντερμανάκης χαρακτηρίζει τις κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων άκυρες και παραβιάζουσες τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που καθιερώνουν το ακατάσχετο των επιδοτήσεων αυτών και ως παραβιάζουσες και τον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων ο οποίος επιτρέπει τον συμψηφισμό απαιτήσεων δημοσίου – πολιτών μονάχα μετά από έγγραφη συναίνεση των οφειλετών πολιτών.

Η Ομοσπονδία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση διότι παραλείπει να επιλύσει το πρόβλημα της διάστασης ελληνικής – κοινοτικής νομοθεσίας όσον αφορά στο ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας επίσης με αναφορά του απευθυνόμενη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ερωτά, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ο Υπουργός:

  1. για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική νομοθεσία η οποία απαγορεύει απολύτως την υπό οποιεσδήποτε συνθήκες κατάσχεση των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων για οφειλές των αγροτών προς τράπεζες και προς το Δημόσιο
  2. για την άρση της παράνομης αυτής εγχώριας διαδικασίας κατάσχεσης των αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων άμεσα ώστε να μην πληγούν οι αγρότες από τον αυθαίρετο σχεδιαζόμενο συμψηφισμό των επιδοτήσεων αυτών με οφειλές προς τον ΟΓΑ
  3. για την άμεση απαγόρευση των κατασχέσεων των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της διάστασης της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας της σχετικής με το ακατάσχετο των επιδοτήσεων αυτών
  4. για την αποκατάσταση των αγροτών που ήδη παρανόμως μέχρι σήμερα υπέστησαν κατασχέσεις των αγροτικών επιδοτήσεών τους κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας κατά τη χρονική στιγμή της κατάθεσης των επιδοτήσεων αυτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους
  5. για τη συμμόρφωση των τραπεζών και των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών στην πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (υπόθεση C-132/95 BENT JENSEN) το οποίο έκρινε ότι η διενεργούμενη στον τραπεζικό λογαριασμό αυτόματη κατάσχεση αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων για αποπληρωμή αγροτικών οφειλών θίγει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των οικονομικών φορέων και την πρακτική αποτελεσματικότητα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

O εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Καταναλωτών με την Αναφορά του αυτή ζητάει απάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το τι προτίθεται να κάνει για να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι παράνομες αυτόματες κατασχέσεις κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων των ελλήνων αγροτών από τις τράπεζες και από το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή οι αυτόματες κατασχέσεις των επιδοτήσεων κατά τη στιγμή της κατάθεσής τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασμούς των αγροτών. Καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να διασφαλίσει την τήρηση της νομοθεσίας της ΕΕ η οποία κατοχυρώνει χωρίς όρους και προυποθέσεις το ακατάσχετο των κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων και καταγγέλει τις παράνομες πρακτικές εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών που ετοιμάζονται παράνομα στο τέλος του τρέχοντος μηνός να πραγματοποιήσουν αυτόματες κατασχέσεις των αγροτικών επιδοτήσεων κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας ακατασχέτου των επιδοτήσεων και ενισχύσεων αυτών.

Επίσης η Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ρωτάει με την κοινοβουλευτική αυτή Αναφορά της τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση επιστροφή των ήδη κατασχεθεισών επιδοτήσεων στους αγρότες ώστε να μην οδηγηθούν χιλιάδες αγρότες σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες με τις τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο στην προσπάθειά τους να τους επιστραφούν τα παρανόμως κατασχεθέντα ποσά των επιδοτήσεων.

Η Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας τονίζει στην Αναφορά της αυτή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι αγρότες έχουν υποστεί σημαντική μείωση του ετησίου εισοδήματός τους με ταυτόχρονη συνεχή αύξηση του κόστους αγροτικής καλλιέργειας και ότι πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν ταυτοχρόνως τα δάνεια και τους υπέρογκους φόρους. Χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία ως άκυρη την εγχώρια νομοθεσία που επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο και στις τράπεζες να κατάσχουν τις αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς διότι η εγχώρια αυτή νομοθεσία αντιτίθεται στους ευρωπαικούς Κανονισμούς που σαφέστατα αναφέρουν ότι η μοναδική νόμιμη μεταβίβαση αγροτικής επιδότησης είναι αυτή που γίνεται από αγρότη σε αγρότη και με συγκεκριμένες διατυπώσεις και διαδικασίες.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Καταναλωτών σκοπός των αγροτικών κοινοτικών επιδοτήσεων βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας είναι η υλικοτεχνική ανανέωση και η παραγωγική αναδιοργάνωση των αγροτών παραγωγών και όχι η αποπληρωμή οφειλών τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Συνεπώς οι Ευρωπαικοί Κανονισμοί καθιερώνουν το πλήρες ακατάσχετο των κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες διότι αναφέρουν ότι οι επιδοτήσεις πρέπει να καταβάλονται αυτούσιες στους αγρότες και έχουν ως σκοπό την υλικοτεχνική τους αναδιοργάνωση .

Οι σχεδιαζόμενες να πραγματοποιηθούν στα τέλη του τρέχοντος μηνός Οκτώβρη κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων είναι , σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Καταναλωτών, άκυρες ως αντίθετες με τους ευρωπαικούς Κανονισμούς και οι κατασχέσεις αυτές αποτρέπουν οποιαδήποτε προσπάθεια υλικοτεχνικής αναδιοργάνωσης και ανάκαμψης του αγρότη και βελτίωσης των συνθηκών μεταποίησης των αγροτικών προιόντων σε μια εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία για τον αγροτικό πληθυσμό.

Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ντερμανάκης Νικόλαος στην Αναφορά αυτή που απευθύνει στον Υπουργό Aγροτικής Ανάπτυξης οι ενισχύσεις που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των αγροτών παραγωγών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ακατάσχετες και δεν επιτρέπεται να πειραχθούν ούτε για φορολογικές οφειλές ούτε για ασφαλιστικές εισφορές ούτε για οφειλές προς τρίτους. Οι άμεσες ενισχύσεις καταβάλλονται στους αγρότες για αντιμετώπιση ενός μέρους του κόστους παραγωγής και δεν αποτελούν κατασχετό εισόδημα.

Η Ομοσπονδία Καταναλωτών χαρακτηρίζει ως αναγκαία την άμεση ανάκληση της αντιτιθέμενης στους Ευρωπαικούς Κανονισμούς παράνομης εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας με την οποία ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνεται παρακράτηση ενισχύσεων και επιδοτήσεων αγροτών όπως της ενιαίας ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης και των προγραμμάτων βελτίωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές αγροτών προς τον ΟΓΑ.

Η Ομοσπονδία καταλήγοντας την Αναφορά της χαρακτηρίζει τις κοινοτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις μη μεταβιβάσιμες από αγρότες προς μη αγρότες και συνεπώς απολύτως ακατάσχετες από Δημόσιο και τράπεζες και ζητάει να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειές προτίθεται να προχωρήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να μην γίνει στα τέλη του τρέχοντος μηνός Οκτώβρη η παράνομη κατάσχεση των ενισχύσεων και επιδοτήσεων των ελλήνων αγροτών για χρέη προς τράπεζες και προς το ελληνικό Δημόσιο δεδομένου ότι ήδη και το Δικαστήριο της Ευρωπαικής Ένωσης(υπόθεση C-132/95 Bent Jensen) έκρινε ότι η κατάσχεση των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων θίγει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των οικονομικών φορέων και την πρακτική αποτελεσματικότητα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και είναι παράνομη. Επίσης έχει κριθεί δικαστικά ότι και ο συμψηφισμός απαιτήσεων αγροτών-απαιτήσεων τραπεζών είναι ανεπίτρεπτος χωρίς την έγγραφη συναίνεση των αγροτών.

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει επιλύσει το ζήτημα της διάστασης ελληνικής νομοθεσίας και ευρωπαικών Κανονισμών όσον αφορά στο ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ντερμανάκης Νικόλαος καλεί τους αγρότες να δηλώσουν άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι επιθυμούν να λάβουν οι ίδιοι αυτοπροσώπως στα χέρια τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων στο τέλος του τρέχοντος μηνός Οκτώβρη και ότι δεν επιθυμούν την κατάθεση των επιδοτήσεων αυτών σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...