23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ν.Χουντής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να φέρει σε πέρας την αποστολή της ανατροπής των μνημονίων»

Ημερομηνία:

Αποσπάσματα από την συνέντευξη του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Κώστα Αρβανίτη):Ερώτηση: Κε Χουντή η κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμα και για τα μάτια του κόσμου να το παίξει ηρωικά μαχόμενη για να κερδίσει ένα κομμάτι της κοινής γνώμης. Αλλά φαίνεται ότι ούτε αυτό κάνει , που σημαίνει ότι ή δεν μπορεί ή δεν πρέπει.

Στέρεψαν τα, όποια, επικοινωνιακά τρικ είχε η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά που είχαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, σχετικά με τον εξωραϊσμό των μνημονίων και της τρόικα. Στο Παρίσι δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση, θα γίνει ένα τσεκάρισμα, ένα «σκανάρισμα». Δηλαδή τι έχει κάνει η κυβέρνηση, αν πράγματι έχει υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις, και από εκεί και πέρα τα μεγάλα θέματα θα πάνε αργότερα, αφού τσεκαριστεί η κυβέρνηση αν έχει πάει καλά, αν είναι καλό παιδί ή όχι.

Ερώτηση: Ρεαλιστικά, νομίζω ότι το βλέπουνε και αυτοί, το βλέπουμε και εμείς, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μακροημέρευση, ότι είναι θέμα χρόνου να πέσει. Γιατί η νομενκλατούρα της Ε.Ε. δεν τους δίνει μια ανάσα, γιατί ουσιαστικά τους οδηγεί στην έξοδο; Εκτός και αν θεωρούν ότι και οι επόμενοι θα είναι στην ίδια ρώτα, πράγμα που δεν το πιστεύω.

Να θυμίσουμε το πώς αντέδρασαν τα αφεντικά, δηλαδή, οι Γερμανοί, στις γαλλικές εξελίξεις. Εδώ έχουμε μια αλαζονική συμπεριφορά, που πολλές φορές γίνεται και εξωπραγματική, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρώπης. Αλαζονική συμπεριφορά των κυριάρχων και των εμπνευστών των μνημονίων και της Τρόικα. Έτσι και αλλιώς τους πρόθυμους συμμάχους τους έχουν αναλώσιμους και το έχουμε δει πολλές φορές κατά την διάρκεια της κρίσης. Προκειμένου να περάσουν τα νεοφιλελεύθερα μέτρα δεν διστάζουν να «θυσιάσουν» και ομοϊδεάτες.

Ερώτηση: Όταν, όμως, ξέρουνε ότι ο επόμενος, η πολιτική δύναμη που έρχεται και δεσμεύσεις έχει και ιστορία έχει, που δεν μπορεί να κάνει πίσω από τις δεσμεύσεις της, τότε σημαίνει ότι δεν έχουν πολιτική.

Φόβο και μούδιασμα του μελλοντικού συνομιλητή κατά την γνώμη μου είναι η τακτική που ακολουθούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν δώσει τα ρέστα τους οι Γερμανοί σε αυτές τις πολιτικές. Θέλουν να αποδείξουν ότι πετυχαίνουν, διότι διαφορετικά θα αμφισβητηθεί το σύνολο του νεοφιλελεύθερου οικοδομήματος που θέλουν να φτιάξουν στην Ευρώπη.

Ερώτηση: Έλληνες και ξένοι, από διαφορετικές χώρες λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο στοίχημα αλλά δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για αυτόν. Ενώ ξέρουνε ότι ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι ξεχωριστό θέλουνε περισσότερη πληροφόρηση αλλά δεν την έχουν.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα έλεγα είναι ότι σήμερα το καθήκον μας είναι να φέρουμε σε πέρας αυτήν την αποστολή, το εναλλακτικό πρόγραμμα, την ανατροπή των μνημονίων η οποία θα γίνει πραγματικότητα με την έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αυτό θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα επί της ουσίας για το πώς μπορεί να ανατραπεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τις ιδιομορφίες βέβαια της κάθε χώρας, αυτή η πολιτική της λιτότητας. Επομένως, πρέπει να δώσουμε δια του παραδείγματος μας μια διεθνιστική βοήθεια για να γίνει αυτή η ανατροπή πραγματικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...