14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

«Ξεκαθαρίστε τις θέσεις σας με τις ΒΑΠΕ στην Κρήτη» – Ετοιμάζουν απόβαση στην Αθήνα

Ημερομηνία:

Ξεκάθαρη στάση από όλους τους τοπικούς βουλευτές στο θέμα της εγκατάστασης των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ζητούν φορείς Αυτοδιοίκησης και σύλλογοι κατά των ΒΑΠΕ στην Κρήτη.

Τα πλάνα του ΥΠΕΚΑ αφορούν τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο συνολικής ισχύος 190 MW και κόστους 450 εκατομμυρίων ευρώΤα πλάνα του ΥΠΕΚΑ αφορούν τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο συνολικής ισχύος 190 MW και κόστους 450 εκατομμυρίων ευρώΜετά τις κινητοποιήσεις στο Ρέθυμνο, οι συμμετέχοντες στο Παγκρήτιο Δίκτυο, που αντιτίθεται στις fast track επενδύσεις μεγάλων σταθμών ανανεώσιμων πηγών, σχεδιάζουν με αντιπροσωπεία τους να έρθουν στην Αθήνα και να συζητήσουν το ζήτημα με αρμόδιους παράγοντες.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν αλλαγές στα πλάνα του ΥΠΕΚΑ, σε ό,τι αφορά τα τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο συνολικής ισχύος 190 MW και κόστους 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Η γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία EDF έχει ανακοινώσει διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της EDFEN ΕΛΛΑΣ κ. Λαζαράκη ότι «το έργο θα μειώσει το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στο νησί», με συνέπεια «και τη μείωση του λογαριασμού των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) που καταβάλλουν οι καταναλωτές».

Το έργο

Βάσει του σχεδιασμού, «τις ώρες χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος η ενέργεια που θα παράγεται από τα αιολικά πάρκα θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού στον ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού».

Το έργο του υδροηλεκτρικού-αντλητικού σταθμού έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στο σημείο «Κουτράλια Ανω Λιμνιά», στα όρια του νομού Ηρακλείου και Λασιθίου και θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού στις περιόδους που παρουσιάζεται αυξημένη.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός, υποστηρίζει ότι «η αυταρχική επιλογή του ΥΠΕΚΑ δυναμιτίζει το αναγκαίο κλίμα κοινωνικής συναίνεσης, στο οποίο στηρίζεται κάθε σοβαρό σχέδιο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

»(…) Με το πρόσχημα της πράσινης ανάπτυξης η κυβέρνηση προωθεί δίχως χωροταξικό τη λογική “η Κρήτη-μπαταρία της Ευρώπης”, με υποχρεωτική απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιών στο όνομα του εθνικού συμφέροντος που έχει ταυτιστεί με το δίκιο του επενδυτή».

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί συνολικά για το ζήτημα ενεργειακής πολιτικής με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως:

– την εξασφάλιση των αναγκών σε φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά,

– την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και την ασφάλειά τους,

– την ασφάλεια των κατοίκων στις περιοχές οι οποίες σχετίζονται με τις υποδομές της ηλεκτροενέργειας,

– την προστασία του περιβάλλοντος,

"google ad"

– τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης,

– τη χρησιμοποίηση της ηλεκτροενέργειας για μια βιομηχανία και οικονομία που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή-απάντηση βουλευτών του ΚΚΕ σε ερωτήσεις του WWF-Ελλάς γινόταν ρητή αναφορά στην εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων: «Οι συνέπειες του κυνηγητού του κέρδους πάνω στο περιβάλλον εκδηλώνονται πολύμορφα. Ακόμα και με την άναρχη χρησιμοποίηση των ανεμογεννητριών που τοποθετούνται κατά πώς εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες.

»Η θέση που υποστηρίζει την αποκλειστική χρησιμοποίηση των ΑΠΕ δεν δίνει απάντηση σε βασικά ζητήματα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, δεν απαντά στις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή στο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και στην επιβάρυνση στην κατανάλωση, στην ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού, στην αξιοπιστία τις ώρες αιχμής (υψηλού φορτίου), όταν τα αιολικά δεν θα είναι διαθέσιμα για λειτουργία».

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα κειμένου από τα «Αιολικά» του εκδότη Ιωάννη Τσιπουρίδη. Σημειώνει: «Σε κάποια χρόνια θα υπογράψουμε ένα νέο μνημόνιο που θα μας υποχρεώνει να αναπτύξουμε ταχύτατα τις ΑΠΕ, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να σωθεί η ανθρωπότητα από τις κλιματικές αλλαγές.

»Και φυσικά θα το κάνουμε γιατί δεν θα μας δοθεί καμία επιλογή. Κι έτσι από πρωτοπόροι που θα ήμασταν, θα παίξουμε για μια ακόμα φορά τον προσφιλή μας ρόλο της τελευταίας τρύπας του ζουρνά. Και καταϊδρωμένοι θα προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που η πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζει πως πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, αλλά σιωπά. Και η μειοψηφία που σήμερα εμποδίζει την ανάπτυξη των ΑΠΕ; Μην ανησυχείτε γι’ αυτούς. Αυτοί θα είναι από τη σωστή πλευρά και με το δάχτυλο τεντωμένο θα κατηγορούν εμάς γιατί καθυστερήσαμε να αναπτύξουμε τις ΑΠΕ».

Για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, η τοποθέτηση του κ. Τσιπουρίδη δεν συνιστά απάντηση στις (πάγιες) θέσεις του ΚΚΕ για την ενέργεια, απλώς χωροθετήθηκε και αυτή… ανεξέλεγκτα!

enet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...