19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Οδηγός για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α από τον Σύλλογο Αδειούχων Λογιστών Ν. Χανίων

Ημερομηνία:

Στο κείμενο που ακολουθεί θα καταγραφούν με απλά και κατανοητά λόγια οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την διαδικασία έκδοσης και πληρωμής του νέου φόρου ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.)

1. Ποια αλλαγή έγινε στις δόσεις του ΕΝ.ΦΙΑ;

Οι δόσεις από 5 έγιναν 6. Έτσι όποιος πλήρωσε την 1η δόση με το αρχικό σύστημα (στις 29/8 ή τέλη 9ου) όπου οι δόσεις ήταν μεγαλύτερες [αφού ήταν πέντε] ,το παραπάνω που πλήρωσε, θα συμψηφιστεί με την αμέσως επόμενη δόση και όχι με την τελευταία. Εφόσον λοιπόν οι δόσεις έγιναν έξι με πρώτη δόση να λήγει την 30/9 σημαίνει ότι η τελευταία έκτη δόση λήγει στις 27/2/2015

Η πρώτη δόση (30/9) αν δεν πληρωθεί (έστω και ας δεν έχουν γίνει οι όποιες διορθώσεις) θα έχει τις σχετικές προσαυξήσεις.

2. Σε ποιους έγιναν αλλαγές στον ΕΝ.ΦΙΑ από το Υπουργείο και θα φανούν στις 22/9;

Οι αλλαγές που θα φανούν στο νέο εκκαθαριστικό από τις 22/9 (και μάλιστα όχι σε όλους αφού αυτό θα γίνεται σταδιακά) θα αφορούν μόνον όσους έχουν οικόπεδα στους περίφημους 4.000 οικισμούς που έχουμε ακούσει τόσο συχνά από τα Μ.Μ.Ε. Κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει κανένας τέτοιος οικισμός στο Νομό Χανίων. Άρα εδώ – για αυτό το θέμα – δεν θα έχουμε αλλαγές.

Θα έχουμε όμως αλλαγές σε όσα ακίνητα του Νομού έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία (π.χ. για παράδειγμα στον γειτονικό νομό είδαμε χθεσινά δημοσιεύματα που η Μονή Αρκαδίου χρεώθηκε με μισό εκατομμύριο ευρώ φόρο ΕΝ.Φ.Ι.Α !!!)

3. Τι γίνεται με τα λάθη που υπάρχουν στα Ε9 (άρα και στον ΕΝΦΙΑ);

Αυτά τα λάθη που υπάρχουν στα Ε9 (σ.σ. όπως π.χ. στα τ.μ., στις προσόψεις, στην ημερομηνία κατασκευής κ.τ.λ..) δεν θα διορθωθούν αυτόματα. Θα πρέπει να προσέλθουν οι φορολογούμενοι πολίτες στους λογιστές τους για να διορθωθούν τα Ε9 του παρελθόντος ώστε επαγωγικά να διορθωθεί αμέσως μετά και ο φόρος ΕΝΦΙΑ.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και στις ακριβές αξίες που εμφανίστηκαν στα υπό ανέγερση κτίσματα που πρέπει να δηλωθούν ότι είναι και… κενά για να γίνει η μείωση του φόρου !!! (Γελάστε ελεύθερα …)

Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να περιμένουμε να «ανοίξει» το σύστημα διόρθωσης του Ε9 στο Taxis που λογικά θα γίνει στις αρχές του Οκτώβρη. Εκεί θα διορθώνουμε τα Ε9 χωρίς πρόστιμο. Για αυτήν την διαδικασία έχουμε διορία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Με τις διορθώσεις αν αλλάξει ο φόρος του ΕΝΦΙΑ τότε οι μειώσεις ή οι αυξήσεις θα μειώσουν ή θα προσαυξήσουν τις εναπομείναντες δόσεις ή αν υπερβάλλουν τον φόρο θα επιστραφούν.

Βεβαίως αν με την τροποποίηση του Ε9 μας (που είπαμε ότι γίνεται χωρίς πρόστιμο) προκύψει μείωση φόρου μεγαλύτερη από 300 ευρώ πάμε σε έλεγχο στην Δ.Ο.Υ. για να τεκμηριώσουμε με έγγραφα τις αλλαγές που κάναμε. Για τον τρόπο υποβολής των τροποποιητικών αυτών θα εκδοθούν οδηγίες του Υπουργείου.

4. Τι γίνεται με τις μειώσεις του φόρου στα ξενοδοχειακά κτίρια ατομικών επιχειρήσεων;

Για να απαλλαγούν τα ξενοδοχειακά κτίρια ατομικών επιχειρήσεων (σ.σ. τα νομικά πρόσωπα είχαν ήδη απαλλαγεί) από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα περιμένουμε οδηγίες από το Υπουργείο για το πώς θα το κάνουμε μέσα στον Οκτώβριο. Όπως είπαμε οι μειώσεις που θα προκύψουν στον φόρο θα μειώσουν τις εναπομείναντες δόσεις. Αν τις υπερβαίνουν θα γίνει επιστροφή των χρημάτων από την Δ.Ο.Υ.

"google ad"

5. Τι γίνεται με τις μειώσεις που εξάγγειλαν για τα κενά ακίνητα;

Μέχρι το τέλος του… Οκτώβρη θα γίνουν και οι μειώσεις αυτές. Θα δοθούν τότε οδηγίες για τον τρόπο διόρθωσης. Όπως είπαμε οι μειώσεις που θα προκύψουν στον φόρο θα μειώσουν τις εναπομείναντες δόσεις. Αν τις υπερβαίνουν θα γίνει επιστροφή των χρημάτων από την Δ.Ο.Υ.

6. Τι γίνεται με τις μειώσεις (σ.σ. 50% ή 100%) που εξάγγειλαν για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες;

Μέχρι το τέλος του… Οκτώβρη θα γίνουν και οι μειώσεις αυτές. Θα δοθούν τότε οδηγίες για τον τρόπο διόρθωσης. Όπως είπαμε οι μειώσεις που θα προκύψουν στον φόρο θα μειώσουν τις εναπομείναντες δόσεις. Αν τις υπερβαίνουν θα γίνει επιστροφή των χρημάτων από την Δ.Ο.Υ.

7. Ας γνωρίζουμε τι άλλαξε με τις δηλώσεις Ε9 που αφορούν ακίνητα που έχουν αλλαγές εντός του 2014.

Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ξεχνάμε το γνωστό σενάριο όπου στο τέλος του χρόνου όταν πηγαίνουμε στον λογιστή δηλώνουμε τις μεταβολές των ακινήτων στο Ε9 μας. Από 1/1/2014 όποιες αλλαγές γίνονται θα πρέπει να δηλώνονται μέσα σε 30 ημέρες αλλιώς θα υπάρχει πρόστιμο ίσο με 100 ευρώ ανά δήλωση. Επειδή όμως εκεί στο Υπουργείο έχουν γίνει όλα ένα κουβάρι, και δεν άνοιξαν το σχετικό σύστημα στο Taxis (σ.σ. ανοίγει 1.12.2014) δόθηκε – ειδικά για τις μεταβολές που έγιναν από 1/1/2014 έως 30/11/2014 – όριο δήλωσης την 31η Ιανουαρίου 2015. Για τις μεταβολές της περιουσιακής μας κατάστασης εντός Δεκέμβριου 2015 ισχύει αυτό που είπαμε δηλαδή 30 ημέρες από την μεταβολή.

Εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων

 Ο Πρόεδρος: Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος
Ο Αντιπρόεδρος:  Κυπραίος Κωνσταντίνος
Ο Γραμματέας : Κελάκης Μιχαήλ
Ο Ταμίας: Παπαδάκης Ιωάννης
Το Μέλος: Πετράκης Νικόλαος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...