16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ομιλία του Σοφοκλή Τσουρουνάκη, υποψήφιου δημάρχου Κισσάμου με την ΛΑΪΚΗΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ημερομηνία:

Στην εκδήλωση-παρουσίαση του ψηφοδελτίου και των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο ΚισσάμουΟι αγρότες ,οι άνεργοι, οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέες και οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι της Κισσάμου πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις φωνές των σειρήνων του ευρωμονόδρομου που αντί να απολογηθούν στο λαό για τις ευθύνες τους για τα τραγικά αδιέξοδα παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο.

Είναι συνυπεύθυνοι και πρέπει να το πληρώσουν.

Μην τους συγχωρήσετε γιατί τα ίδια κάνουν και σήμερα, όσα και στο παρελθόν.

Όλοι καλούν το λαό στη σφαγή της ευρωενωσιακής “στρούγκας”.

Όλοι μαζί σας καλούν να υποταχτείτε στα ιερά και τα όσια της ΕΕ που συμπυκνώνονται σε δυο λέξεις: ανταγωνιστικότητα-ανάπτυξη.

Τώρα όμως γνωρίζετε πως όταν μιλούν για ανάπτυξη εννοούν την ενίσχυση των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα.

Μια επιλογή έχουν οι αγρότες , οι άνεργοι, οι εργάτες, εργάτριες, εργαζόμενοι να στηρίξουν το κόμμα τους, το ΚΚΕ και τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Σας προειδοποιήσαμε.

Είπαμε την αλήθεια σε δύσκολους καιρούς. Δεν σταματήσαμε καμιά στιγμή να υπερασπιζόμαστε τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.

Δικαιωθήκαμε αλλά αυτό δεν φθάνει.

Δεν θα ήταν ίδια η κατάσταση αν ο λαός εμπιστευόταν και στήριζε το ΚΚΕ.

Έχοντας νου και γνώση και εμπειρία πια, ας κοιτάξουμε μπροστά για να μην χαθούν άλλα χρόνια.

Με ισχυρό ΚΚΕ και “Λαϊκή Συσπείρωση” να γίνει ένα θαρραλέο βήμα ανασύνταξης, αντίστασης, διεκδίκησης.

Να χτίσουμε μια λαϊκή συμμαχία που θα αμύνεται, θα διεκδικεί, θα βάζει εμπόδια, θα δημιουργήσει το λαϊκό ρεύμα ανατροπής.

"google ad"

(…) Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Περιφέρεια και τους δήμους  έχουν διεκδικήσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

  • Πάλεψαν με τους αγρότες της περιοχής σε δεκάδες κινητοποιήσεις , σε πολυήμερα μπλόκα ενάντια στις  φοροεπιδρομές , στα χαράτσια , για τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή στην αγροτική οικογένεια.
  • Είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα υποδομής όπως το φράγμα Σεμπρωνιώτη και Πλατάνου, να αποκατασταθούν οι λιμνοδεξαμενές  ΑγίωνΘεόδωρων και Χρυσοσκαλίτισσας  για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης της Κισσάμου.
  • Ήδηυπάρχειμεγάλοπρόβλημα με την εφαλμύρωση στο νερό του πλατάνου με κίνδυνο να καταστραφεί το έδαφος.
  • Είναι προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του ΒόρειουΟδικούΆξονα  καθώς και στον άξονα Πλάτανος –Σφηνάρι-Χρυσοσκαλίτισσα , όπως και η αγροτική οδοποιία του δήμου μας.

(…) Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Περιφέρεια και τους δήμουςδιεκδίκησαν: Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη για τους ανέργους, να μειωθούν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Από το 2010 μέχρι σήμερα οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά όχι όμως και τα δημοτικά τέλη.

Με ερώτηση στην Βουλή και πρόταση στην Περιφέρεια απαίτησαν να δοθεί έκτακτο κονδύλι στους Δήμους για τη σίτιση των παιδιών στα σχολεία.

Πρότειναν να καταργηθεί ο φόρος στα καύσιμα για το πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικά στα σχολεία. Να δοθεί χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές, κανένα σχολείο να μην μείνει παγωμένο. (Οι εφοπλιστές παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο και τα σχολεία πληρώνουν φόρο!).

Απαίτησαν τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία.

Πάλεψαν μέσα και έξω από τoΔημοτικό και Περιφερειακό συμβούλιο για την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Να γίνονται όλα τα παιδιά δεκτά και να καταργηθεί ο απαράδεκτος αποκλεισμός των παιδιών των ανέργων.

Αγωνιστήκαμε για να χτιστούν νέοι παιδικοί σταθμοί.

Παλέψαμεγια την προστασία των ανέργων που εργάστηκαν στα πεντάμηνα προγράμματα των “αμαρτωλών” ΜHΚYΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, στα πεντάμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Για να πληρωθούν, να έχουν μέτρα ασφάλειας, να έχουν άδειες κ.ά.

Μόνο το ΚΚΕ και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  αντιστάθηκαν, έγκαιρα αποκάλυψαν τι σημαίνει συμμετοχή των ΜH ΚYΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝστα προγράμματα των ανέργων.

Όλοι οι άλλοι εκλεγμένοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κ.ά. τα στήριξαν και τα εφάρμοσαν. Τώρα κάνουν πως δεν ήξεραν ότι στήθηκε ολόκληρο φαγοπότι με την εκμετάλλευση των ανέργων, την ομηρία τους.

Οι ΜH ΚYΒΕΡΝΗΤΙΚΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΕΙΣ έπαιρναν 5% από τα ψίχουλα που λάμβανε κάθε άνεργος σε αυτά τα προγράμματα.

Τι έκαναν όλοι οι άλλοιΑΠΕΝΕΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ;

Με το ένα χέρι καταψηφίζουν, λένε ότι αυτά είναι ανέφικτα, ανεδαφικά και με το άλλο διαφημίζουν τα μέτρα φιλανθρωπίας:

Να πετούν στον άνεργο ένα ξεροκόμματο και να λέει και ευχαριστώ.

Να θεωρεί ότι του κάνουν χάρη που τον ταΐζουν, που του δίνουν μια σακούλα από αυτά που θα πέταγαν τα σούπερ μάρκετ στα σκουπίδια.

Συντηρούν ένα “δίχτυ προστασίας” για την ακραία φτώχεια, για να γίνει συνήθεια η ουρά του συσσιτίου, το απλωμένο χέρι, να χειραγωγούν συνειδήσεις με τα ελάχιστα για την επιβίωση.

Ψηφίζουν, στηρίζουν και διαφημίζουν τα μέτρα της ΕΕ που αξιοποιούν την τεράστια ανεργία για τη δημιουργία σύγχρονων σκλάβων:

Για τη διαμόρφωση νέων μοντέλων στην εργασία, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις, την εργατική νομοθεσία που ήταν κατάκτηση αιώνων μέσα στον καπιταλισμό.

Αξιοποιούν την τεράστια ανεργία για να περάσουν ό,τι δεν είχαν καταφέρει δεκαετίες μέσα στην ΕΕ ενάντια στην εργατική τάξη.

Από την ΕΕ διαθέτουν 6 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, απίστευτο ποσό πράγματι, όχι για τη στήριξη των ανέργων όπως επικαλούνται, αλλά για να μην μείνει τίποτα όρθιο. Σταθερό ωράριο, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, άδειες, κοινωνική ασφάλιση, σύνταξη, προστασία στη δουλειά, συνδικαλιστική δράση να είναι άγνωστες λέξεις για τη νέα γενιά εργαζομένων.

Εργαζόμενοι που θα μετακινούνται από δουλειά σε δουλειά μέσα σε ένα φαύλο κύκλο ανεργίας –ψευτοκατάρτισης– δουλειάς χωρίς δικαιώματα και πάλι από την αρχή.

Αυτό εξυπηρετούν τα προγράμματα της ΕΕ που κάθε λίγο ανακοινώνονται με τυμπανοκρουσίες. Να ποιοι ωφελούνται:

Σε αγαστή συνεργασία δήμαρχοι και περιφερειάρχες της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όλοι κάνουν τους έκπληκτους για τις .ΜH ΚYΒΕΡΝΙΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.

Έστησαν οι δήμοι ένα όργιο ρουσφετολογικού μηχανισμού πατώντας πάνω στην εξαθλίωση, στη μακροχρόνια ανεργία όπου και αυτοί οι 5 μήνες των 490 ευρώ φαίνεται σαν μεγάλη ανάσα. Τώρα αυτό θα επιχειρήσουν ξανά.

Είναι τυχαίο ότι το μεγάλο μέρος των 5μηνων προγραμμάτων περιμένουν να το υλοποιήσουν παραμονές εκλογών;

(…) Τι μπορεί να περιμένει από το ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι υπάρχει ελπίδα, αρκεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να έρθει ο ίδιος στην κυβέρνηση, να εφαρμοστεί μια νέα συμφωνία στην ΕΕ για την αναδιάρθρωση του χρέους, με διαγραφή μέρους του, δηλαδή σε κάθε περίπτωση ο λαός να πληρώνει το μάρμαρο, μια ζωή να πληρώνει το χρέος!

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά. Να εξαπατούν, να καλλιεργούν αυταπάτες, ψευδαισθήσεις ότι τα βάσανα των εργαζομένων τελειώνουν, ότι ζυγώνει η ώρα που ο λαός θα ανακουφιστεί.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κόπτονται και οι δύο για την περιβόητη ανάπτυξη, δηλαδή για την καπιταλιστική ανάπτυξη που θα έρθει να πατήσει και να κάτσει στα αποκαΐδια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, είτε με προσέλκυση επενδύσεων που λέει η ΝΔ είτε με ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και στήριξη της δήθεν υγιούς επιχειρηματικότητας που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, δεν πρόκειται να δώσει δουλειά στο 1,5 εκατ. των ανέργων.

Γιατί σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες επιχειρήσεις με κίνητρο την κερδοφορία τους και την ανταγωνιστικότητα δημιουργούν προϋποθέσεις να ανέβει η παραγωγικότητα, δεν μειώνουν το γενικό χρόνο εργασίας αλλά μειώνουν τον αριθμό εργατών που χρησιμοποιούν.

Η πιθανή αναιμική ανάκαμψη που θέλουν να διαχειριστούν, γι’ αυτό τσακώνονται, θα δώσει τη θέση της σε νέα, πιο βαθιά κρίση. Τα ψίχουλα της ανάκαμψης σε τίποτα δεν θα σημαίνουν επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα.

(…) Η ψήφος στα κόμματα του ευρωμονόδρομου θα ερμηνευθεί σαν συναίνεση στην πολιτική της.

Στο ΚΚΕ θα είναι η μόνη που θα δείξει την αντίθεση του λαού στην ΕΕ.

Σκεφθείτε, στο Δήμοκαι στη Περιφέρεια οι διαχειριστές αυτής της πολιτικής θα έρχονται να σας καθησυχάσουν, να σας εξηγούν τις δυσκολίες, να σας λένε πως τώρα κινδυνεύει η ανάπτυξη, μη ζητάτε πολλά.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της “Λαϊκής Συσπείρωσης” θα είναι μαζί σας και όχι απέναντι.

Τι δημάρχο θέλει ο λαός;

Να υποτάσσονται και να ακολουθούν την κυβερνητική πολιτική και την ΕΕ ή να μάχονται μαζί με το λαό για να την ανατρέψουν και να διεκδικούν μέτρα σε όφελός του;

Γι΄ αυτό στις εκλογές του Μάη με σταθερό χέρι, πέρα από επί μέρους διαφωνίες, επιφυλάξεις, ΚΚΕ στην κάλπη στις Ευρωεκλογές, “Λαϊκή Συσπείρωση” στην Περιφέρεια και στο Δήμο.

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να σηκώσει κεφάλι ο λαός. Να ανασκουμπωθούμε και να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να ανοίξουμε το δρόμο έξω από την ΕΕ, για την πραγματική εργατική Λαϊκή εξουσία.

Όπου αυτοί που παράγουν τον πλούτο, ο εργάτης, ο εργαζόμενος θα τον απολαμβάνει, θα σχεδιάζει, θα ελέγχει, θα παράγει με κριτήριο το συμφέρον του λαού. Όπου η εργασία θα είναι δημιουργία και όχι καταναγκασμός.

Όπου αυτός, που φτιάχνει ό,τι υπάρχει γύρω μας θα καμαρώνει και θα είναι περήφανος γιατί θα ανήκουν στην κοινωνία και σε αυτόν και όχι σε μια χούφτα πλουτοκράτες.

Αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε και δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Γιατί αξίζει στο λαό μας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...