21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Παιδί-θαύμα αλλάζει το μέλλον της αιολικής ενέργειας με αποθήκευση συμπιεσμένου αέρα

Ημερομηνία:

Η Ντανιέλ Φονγκ είναι 26 ετών. Σε ηλικία 12 μόλις ετών παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Dalhousie στη Νέα Σκωτία του Καναδά και στα 17 ξεκίνησε τις σπουδές της στο περίφημο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ.

Παρότι η αρχική της κατεύθυνση ήταν στη φυσική πλάσματος αποφάσισε ότι ήθελε να εργαστεί πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι την πυρηνική σύντηξη.

Μάλιστα, το 2008 ίδρυσε την εταιρεία LightSailEnergy για την οποία έχουμε γράψει ήδη στο econews.gr.

—Η αιολική ενέργεια στη Νέα Σκωτία

Η Νέα Σκωτία του Καναδά είναι μια περιοχή με πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό. Αυτή την περίοδο εκατοντάδες ανεμογεννήτριες τροφοδοτούν με ενέργεια το δίκτυο, αλλά η μεγάλη πρόκληση παραμένει η αποθήκευση του πλεονάσματος αιολικής ενέργειας όταν επικρατεί νηνεμία.

Την πρόκληση αυτή επιχειρεί να αντιμετωπίσει η LightSail. Στην κοινότητα του Μπρούκλυν στην Κομητεία Κουήνς της Νέας Σκωτίας, ο εγκαταστάτης αιολικών πάρκων WattsWindEnergy έλαβε την άδεια να εγκαταστήσει τρεις μεγάλες ανεμογεννήτριες κοντά σε μια παροπλισμένη χαρτοποιία.

Η Φονγκ, ως ιδρύτρια και επικεφαλής επιστήμονας της LightSailEnergy, θα χρησιμοποιήσει αυτές τις ανεμογεννήτριες για να διενεργήσει δοκιμές στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας που αναπτύσσει η εταιρεία της. Μια τεχνολογία που βασίζεται στην αποθήκευση ενέργειας σε πεπιεσμένο αέρα.

“Θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάτι πραγματικά μεγάλο. Είναι μια από τις λίγες τεχνολογίες που αναπτύσσονται με στόχο να επιτρέψουν στις ΑΠΕ να τροφοδοτήσουν αδιάλειπτα τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο” ανέφερε σχετικά η Φονγκ.

Η μέθοδος της LightSailEnergy έχει να κάνει με την εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας που δημιουργεί η συμπίεση του αέρα. Η ιδέα είναι να συλληφθεί η θερμότητα με ψεκασμό νερού και να χρησιμοποιηθεί όταν παραστεί ανάγκη.

“Όταν συμπιέζεις τον αέρα εκλύει θερμότητα. Όταν φουσκώνεις το λάστιχο του ποδηλάτου σου, θα νοιώσεις τη θερμότητα από την τρόμπα” αναφέρει ο Σταν Μέησον, πρόεδρος της WattsWindEnergy.

Η Φονγκ ανακάλυψε έναν τρόπο για να συλλέξει και να αποθηκεύσει αυτή τη θερμική ενέργεια.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στη φάση της Έρευνας και Ανάπτυξης, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί 43 εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ των χρηματοδοτών είναι και ο Μπιλ Γκέητς.

Θα είναι έτοιμη για χρήση σε περίπου δύο χρόνια, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να δημιουργήσει 10 θέσεις πλήρους εργασίας στην περιοχή.

Εάν οι δοκιμές πετύχουν, η τεχνολογία θα μπορούσε να εξαχθεί και να αποφασιστεί η περαιτέρω διείσδυση αιολικών και φωτοβολταϊκών στη Νέα Σκωτία.

"google ad"

econews

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...