22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Περισσότεροι αλλά και πιο φτωχοί τουρίστες στην Ελλάδα της κρίσης

Ημερομηνία:

Όλο και λιγότερα αφήνουν στη χώρα μας οι ξένοι επισκέπτες και παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των αφίξεων, τα έσοδα εξακολουθούν να μένουν στάσιμα.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η δαπάνη ανά ταξίδι στην Ελλάδα υποχώρησε στα 605,1 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2014, έναντι 615,6 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2013.Την ίδια ώρα, αν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίαζαν κατά το πρώτο εξάμηνο άνοδο 13,4%, ωστόσο σε πραγματικά νούμερα αυτές ανήλθαν μόλις σε 3,94 δισ. ευρώ από 3,47 δισ. ευρώ πέρσι και δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν την έκρηξη των αφίξεων: περίπου 840 χιλιάδες περισσότεροι ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα μέχρι και τον Ιούνιο, οι επιπλέον όμως εισπράξεις μετά βίας έφτασαν το μισό δισ.

Η μείωση των εσόδων από τη ρωσική αγορά ήταν αναμενόμενη για τους επιχειρηματίες του τουρισμού μετά και από τις απανωτές πτωχεύσεις τουριστικών πρακτορείων, αλλά και από τη σημαντική κάμψη της ζήτησης που είχε διαφανεί ήδη από την αρχή της χρονιάς.

Πράγματι τα έσοδα από τη Ρωσία έπεσαν στα 347 εκατ. ευρώ από 356 εκατ. πέρσι, χωρίς βέβαια να έχουν υπολογιστεί ούτε οι απώλειες του Αυγούστου εξαιτίας των γραφείων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ούτε και οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων πακέτων μέχρι το τέλος της σεζόν.

Συνεπώς η ζημιά από τη ρωσική αγορά αναμένεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.Ακόμη και τα έσοδα από τους Αμερικανούς τουρίστες, τους πλέον «ανοιχτοχέρηδες», σημειώνουν φέτος πτώση: ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1.131 ευρώ το άτομο από 1.192 ευρώ πέρσι.

Από την άλλη, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2014, έναντι 24,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2013.
Έτσι ο στόχος των εισπράξεων δεν δείχνει να ξεπερνά το «φράγμα» των 13,5 δισ. ευρώ (συνυπολογίζοντας τα έσοδα από την κρουαζιέρα), ενώ όσο οδεύουμε προς το τέλος της σεζόν ο στόχος αυτό δεν φαίνεται να αναθεωρείται προς τα πάνω. Η στασιμότητα αυτή των εσόδων αποδίδεται κυρίως στη συγκράτηση των τιμών των πακέτων που πωλήθηκαν στις αρχές του χρόνου, αλλά και στη συνέχιση ελκυστικών προσφορών ακόμη και μέχρι τώρα ώστε να κρατηθεί ζωντανή η ζήτηση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 19,5 εκατ. (21,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας) έναντι 17,9 εκατ. το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012. Η κίνηση συνεπώς των επιβατών κρουαζιέρας εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα, περίπου στα 2 εκατ. ταξιδιώτες.
capital.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η συγγραφέας Ουλρίκε Ράιλανς στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Το Ινστιτούτο Γκαίτε, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης...

Τροχαίο με ελαφρύ τραυματισμό στον κόμβο Γαλατά

Ένας οδηγός μηχανής τραυματίστηκε, σε τροχαίο ατύχημα που συνέβη...