12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Πογκρόμ εκδικητικών απολύσεων στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Θεοδωροπούλου» στα Χανιά καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ

Ημερομηνία:

Καταγγελίες για μαζικές απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών φτάνουν στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για πογκρόμ εκδικητικών απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών που αρνήθηκαν να δεχτούν βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους και καταγγέλλει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους ενοχλητικούς» και «δραστικές μειώσεις του εργασιακού κόστους».

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία επικεντρώνεται στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Θεοδωρόπουλου», στα Χανιά, το οποίο φαίνεται ότι απέλυσε όλους τους εκπαιδευτικούς που απασχολούσε αποτελώντας έτσι ένα «ακραίο παράδειγμα» μίας γενικευμένης πρακτικής. Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ αναφέρονται τα εξής:

Ο εφιάλτης είναι εδώ. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων δεν έχασαν χρόνο και ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου για την ιδιωτική εκπαίδευση που προβλέπουν αθρόες, χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς καμιά διαδικασία αξιολόγησης απολύσεις εκπαιδευτικών.

Τις τελευταίες ώρες έχουν φθάσει στα γραφεία της Ομοσπονδίας από όλη την Ελλάδα πολλές καταγγελίες για περιπτώσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών που απολύονται εκδικητικά, διότι είτε αρνήθηκαν να δεχτούν βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, είτε είχαν στο παρελθόν διεκδικήσει την εφαρμογή της νομοθεσίας από τις ιδιοκτησίες των σχολείων τους. Σε κάποια σχολεία οι απολύσεις έχουν μαζικό χαρακτήρα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με τους «ενοχλητικούς» και να μειώσουν δραματικά το εργασιακό κόστος.

Ένα τέτοιο ακραίο παράδειγμα αντιεκπαιδευτικής και ενάντια σε κάθε ηθικό κώδικα πρακτικής είναι το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Θεοδωρόπουλου» στα Χανιά που απολύει όλους τους εκπαιδευτικούς του και τους ξαναπροσλαμβάνει το Σεπτέμβριο (ώστε να μην τους πληρώσει το καλοκαίρι και να χάσουν κρίσιμους μήνες από την προϋπηρεσία, άρα και τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη). Η απαράδεκτη αυτή πρακτική του σχολείου λαμβάνει χώρα παρά τις εντατικές προσπάθειες του Δ/ντή Εκπ/σης Π.Ε. Χανίων να τηρηθεί η νομοθεσία, γεγονός που αποδεικνύει το βαθμό απορρύθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της εξασθένησης της κρατικής εποπτείας στα ιδιωτικά σχολεία μετά τις ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου.

Είναι φανερό ότι οι παρενέργειες από τα νομοθετικά «δώρα» Αρβανιτόπουλου προς τους σχολάρχες είναι οδυνηρές για εκατοντάδες συναδέλφους μας, ενώ οι επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο από τις πιθανές αλλοιώσεις βαθμολογιών, τίτλων σπουδών και παραχαράξεις ενδοσχολικών διαδικασιών, ελέω απειλών για απόλυση, ή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, θα είναι ανυπολόγιστες.

Η ΟΙΕΛΕ δεν προτίθεται να παρακολουθήσει αμέτοχη το πογκρόμ που στήνουν ορισμένοι σχολάρχες. Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, πολιτικές και νομικές. Ως πρώτη αντίδραση η Ομοσπονδία απέστειλε σήμερα σε όλες τις Δ/νσεις ΔΕ έγγραφο με το οποίο ζητά ενημέρωση για απολύσεις και παραιτήσεις που κατατέθηκαν σ’ αυτές. Απέστειλε, επίσης, έγγραφο προς τη Δ/νση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης για την περίπτωση των Εκπαιδευτηρίων «Θεοδωρόπουλου», το οποίο κοινοποιήθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Μ αζική απόλυση όλου του προσωπικού στα εκπαιδευτήρια «Θεοδωρόπουλου»

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΡΟΣ
Την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δνσης Ιδιωτικής Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαρία Παρασκευοπούλου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
-Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο
-Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο
– Προϊστάμενο Δ/νσης Π.Ε. Χανίων κ. Ηλία Ποντικάκη

Κυρία Αναπληρώτρια Διευθύντρια,

Το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Θεοδωρόπουλου» που λειτουργεί στην πόλη των Χανίων προέβη στην πρωτοφανή και ευτελιστική για τους εκπαιδευτικούς διαδικασία μαζικής απόλυσης όλου του προσωπικού, ώστε να μην πληρωθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκμεταλλευόμενο πρόσφατα ψηφισθείσες ρυθμίσεις για τις οποίες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί εφαρμοστικές εγκύκλιοι.

Επειδή η πρακτική της απόλυσης εκπαιδευτικού για το καλοκαίρι και της επαναπρόσληψης το Σεπτέμβριο δεν είναι καινούρια για το συγκεκριμένο σχολείο και παραβιάζει όχι μόνο τη νομιμότητα αλλά και κάθε ηθικό κανόνα δικαίου, ζητούμε να παρέμβετε άμεσα και να μας ενημερώσετε εγγράφως για τις ενέργειές σας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...