16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

"Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;" – H απογοήτευση του Ιωακείμ Γρυσπολάκη

Ημερομηνία:

“Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο”, αναρωτιέται ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά όπου θέτει το ερώτημα πώς επιλέχθηκε ο καθηγητής και γεωλόγος Αντώνης Σχετάκης για να αποτελέσει ένα από τα πέντε μέλη του Δ.Σ. για τους υδρογονάνθρακες. Η επιστολή δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου στην athensvoice. Όμως, μία ημέρα νωρίτερα, στις 6 Οκτωβρίου, και μόλις τρεις ημέρες μετά την επίσημη τοποθέτησή του στο Δ.Σ. της Επιτροπής, ο Αντώνης Σχετάκης με νέα υπουργική απόφαση είχε απομακρυνθεί δίνοντας έτσι αφορμή να φουντώσουν οι φήμες ότι η απόφαση είναι πολιτική. Ο κ. Γρυσπολάκης στη συνέχεια εκφράζει την απογοήτευσή του για τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο για την αποτυχία τους να εγκαθιδρύσουν “νέα ήθη”. Κι όλα αυτά ενώ “η εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται έτι ζοφερότερη”.

 

Διαβάστε όλη την επιστολή εδώ:

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια όλοι είδαμε με ανακούφιση και αισιοδοξία την έναρξη μιας σοβαρής, συστηματικής και ολοκληρωμένης προσπάθειας για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Τα βήματα που πραγματοποιήθηκαν, ιδιαιτέρως τα τρία τελευταία χρόνια, φαίνονται σταθερά, προγραμματισμένα και προς τη θετική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση Παπαδήμου ίδρυσε την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.), με το Προεδρικό Διάταγμα 14 (ΦΕΚ Α΄ 21/13.02.2012) υπογεγραμμένο από τους τότε υπουργούς οικονομικών Ε. Βενιζέλο και ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό ενέργειας Γ. Μανιάτη.

Στις 15/9/2014 με την υπ’ αριθμόν πρωτ. Δ13/Β/Φ 9.5.15/14767 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (βέβαια, οι αρμοδιότητες της ενέργειας έχουν ανατεθεί από εσάς στον υφυπουργό) διορίστηκαν τα πέντε εκ των επτά μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το τελευταίο, βάσει του άρθρου 8, παρ. 1 του ΠΔ 14/2012, «…αποτελείται από επτά (7) μέλη που διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική – διοικητική τους ικανότητα και που διαθέτουν γνώση και εμπειρία στον ενεργειακό τομέα και κατά προτίμηση στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».

Επειδή η θητεία των μελών του ΔΣ είναι πενταετής και επειδή η αποστολή τους είναι κεφαλαιώδους εθνικής σημασίας, όπως αυτή περιγράφεται στο ανωτέρω αναφερθέν Προεδρικό Διάταγμα, ζητώ ως πολίτης να πληροφορηθώ το σκεπτικό με το οποίο επελέγησαν τα πέντε μέλη του ΔΣ και κατά πόσον αυτοί πληρούν τα επιβαλλόμενα από το ΠΔ κριτήρια. Ιδιαιτέρως δε, όταν ένα εκ των διορισμένων μελών, σύμφωνα με το αναρτημένο στο διαδίκτυο βιογραφικό του σημείωμα (http://www.chania.gr/municipality/municipal-administration/sxetakis.html), είναι συνδικαλιστής στη Μέση Εκπαίδευση αδιαλείπτως από το 1985 έως σήμερα. Αδυνατώ, λοιπόν, να αντιληφθώ πώς είναι δυνατόν ο εν λόγω πολίτης να ικανοποιεί έστω και ένα από τα κριτήρια που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα ως προϋποθέσεις για την πρόσληψή του.

Το θέμα του διορισμού των ημετέρων ήταν κοινός τόπος έως πρότινος και μία εκ των κύριων αιτιών που μας έφεραν σε αυτή την κατάπτωση αξιών και ηθικής. Ακόμη και έως τον Ιούνιο 2013 με τον περίφημο «καταμερισμό 4+2+1» (μήπως αυτό το κριτήριο ίσχυσε εκ παραδρομής αναδρομικά;).

Όλοι πιστέψαμε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι κάτι θα άλλαζε, ενώ πρώτος εσείς από κοινού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης διακηρύξατε ότι θα φέρετε νέα ήθη, νέο πνεύμα και αξιοκρατία στο κράτος. Πίστεψα, ειλικρινά, ότι σημαία των δύο κορυφαίων παραγόντων της κυβέρνησης πλέον θα ήταν η αξιοκρατία και η επιλογή των αρίστων σε καίριες και εθνικής σημασίας θέσεις, προκειμένου να δώσετε το παράδειγμα της αποποίησης του φαύλου παρελθόντος.

Με απόγνωση διαπιστώνω, αρχίζοντας από το διορισμό του εκπροσώπου της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα και καταλήγοντας στον πρόσφατο διορισμό τουλάχιστον ενός μέλους του ΔΣ της ΕΔΕΥ Α.Ε., ότι οι σκοπιμότητες και η αναξιοκρατία συνεχίζονται. Το δυστύχημα, βέβαια, είναι ότι η εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται έτι ζοφερότερη.

Με τιμή,
Ιωακείμ Γρυσπολάκης, πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης

athensvoice.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...