19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ποιους θα πνίξει και ποιοι θα πηδήσουν στο «Ποτάμι»;

Ημερομηνία:

Η αξιοσημείωτη δημοσκοπική παρουσία του Ποταμιού  απασχολεί τα κομματικά επιτελεία σύμφωνα τις κυριακάτικες εφημερίδες,  που βρίθουν ρεπορτάζ για τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις από την παρουσία του νέου κόμματος, ενώ προσπαθούν και να μαντέψουν  τα σχέδια του  Σταύρου Θεοδωράκη.

Η ορατή συνέπεια σημειώνουν οι σχετικές αναλύσεις, αν τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις διατηρηθούν, είναι ότι το Ποτάμι μπορεί να πνίξει την Κεντροαριστερά παρασύροντας και την κυβέρνηση. «Η δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ με απώλειες προς το Ποτάμι που αγγίζουν το 1/5 των ψηφοφόρων του», σημειώνει το Εθνος της Κυριακής, «αλλά και το φλερτ προσωπικοτήτων και κινήσεων της “Ελιάς” με το πολιτικό εγχείρημα του Σ. Θεοδωράκη προβάλλουν στο μέλλον μια εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να προκαλέσει αναταραχές και αστάθεια στην κυβέρνηση, όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης». 

Η ίδια εφημερίδα, που αφιερώνει πολλές σελίδες στο όλο εγχείρημα, δείχνει να ευνοεί την ρυθμιστική παρουσία στο πολιτικό σκηνικό του Σταύρου Θεοδωράκη, στον οποίο αποδίδει την δήλωση ότι «μπορώ να συνεργαστώ με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να υπάρχουν λύσεις».
 
Από τους «58» πηδάνε στο «Ποτάμι»;
 
Ένα ακόμη ερώτημα είναι αν η “Ελια” θα αρχίσει να φυλλορροεί πριν ακόμα ανθίσει.
  Σύμφωνα με  πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών αυτή την εβδομάδα, τρεις από τους «58» που είχαν υπογράψει την αρχική διακήρυξη της κίνησης, βρίσκονται σε συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Πρόκειται για τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου, τον σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα και τον οικονομολόγος Αρίστο Δοξιάδη. Η “Αυγή της Κυριακής” προσθέτει ότι οι τρεις παραπάνω “φέρεται να επικροτούν το εγχείρημα και ενδέχεται να αρθρογραφήσουν υπέρ του”.
 
Σκεπτικισμός επικρατεί και στη ΔΗΜΑΡ, οι ψηφοφόροι της οποίας εμφανίζονται επίσης να την εγκαταλείπουν σε ποσοστό 20% τραβώντας για.. ποτάμι μεριά. Στο κόμμα του Φ. Κουβέλη δηλώνουν ότι «η κοινωνία καταναλώνει κόμματα όπως παλιότερα αυτοκίνητα» και οι ψηφοφόροι θα επαναπατριστούν όταν διαπιστώσουν την ασάφεια του νέου κόμματος σε μια σειρά κεντρικά προβλήματα της χώρας.
 
WhoisStavros?
 
Αντίθετα με το Βήμα και την Καθημερινή που αποφεύγουν να ασχοληθούν
  με το νέο κόμμα (μόνο ο Γ.Πρετεντέρης αρθρογραφεί σε θετικό κλίμα) εκτεταμένη είναι η κάλυψη του και από το “Πρώτο Θέμα”. Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα πηγές από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες στο επιτελείο του Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιου των σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της ΕΕ, υπήρξαν σκέψεις για ανοίγματα και προς το Ποτάμι, αν και σύμφωνα με την εφημερίδα, κάτι τέτοιο “δύσκολα θα βρει ανταπόκριση από τον Σταύρο Θεοδωράκη”.
 
Πιο περίπλοκες εμφανίζονται οι επιπτώσεις από την δημοσκοπική παρουσία του Ποταμιού στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις σχετικές μετρήσεις η ΝΔ εμφανίζεται να χάνει προς το Ποτάμι μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά “Εθνος” και “Πρώτο Θέμα” εκτιμούν ότι η παρουσία του νέου κόμματος «συμβάλλει στην ανακοπή ενός ρεύματος υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα της έδινε με πρωτιά την διαφορά απέναντι στην ΝΔ».
 
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Από την πλευρά της , η “Αυγή” επικαλείται εκτιμήσεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες αν το Ποτάμι δεν ξεφουσκώσει και αποδειχθεί ισχυρότερο του ΠΑΣΟΚ, “θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οιονεί κυβερνητικός σύμμαχος της ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές”.
 
Ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο παρουσιάζει σχετικό ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος” για την ΝΔ, η οποία έχει αποφύγει να επιτεθεί εναντίον του νέου σχήματος. Η εφημερίδα επικαλείται σκέψεις εντός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες το νέο σχήμα «όχι μόνο δεν απειλεί, αλλά ενδεχομένως και να ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα».
 
«Οι θέσεις του Σ. Θεοδωράκη», επισημαίνουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη στο ρεπορτάζ, «είναι υπέρ της υποχρεωτικής εξάντλησης
  της τετραετούς θητείας της Βουλής. Άλλοι επίσης σημειώνουν ότι ο διαφαινόμενος κατακερματισμός των κομματικών δυνάμεων αποδραματοποιεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και απονομιμοποιεί τις φωνές για πρόωρες εκλογές».
 
Ξεκίνημα από τα Χανιά
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στα Χανιά, γενέτειρά του και πρώτο σταθμό της περιοδείας του, κάλεσε τους Κρητικούς να πάρουν μαζί του το «ρίσκο», εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πήρε την απόφαση να δημιουργήσει «Το Ποτάμι» και παρουσιάζοντας παράλληλα τις
θέσεις της Κίνησης. 
 
Όπως είπε «Το Ποτάμι» είναι «μια πρόταση σωτηρίας χωρίς την εμπλοκή κανενός κομματικού μηχανισμού, συντεχνιών, συμφερόντων και παλιών πολιτικών που θέλουν να μας νουθετήσουν και να μας πάνε στην δική τους πορεία». «Έχουμε μια ξεκάθαρη πρόταση για τα υπόλοιπα κόμματα: Να σκίσουν τα προγράμματα τους και να καθήσουν με αυτούς που θα επιλέξει ο κόσμος μετά τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές και να φτιάξουν ένα πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας», τόνισε και συνέχισε:
 
 
«Να βρούμε τις 30 λύσεις στα 30 προβλήματα που έχουμε. Λέει κάποιος τις αριστερές ή τις δεξιές λύσεις; Όταν φώναξαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να αφήσει την Κρητική Πολιτεία και να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας και να τη σώσει από την ανυποληψία και τα χρέη, τον φώναξαν ως αριστερό ή ως δεξιό; Η χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή κανέναν Ελευθέριο Βενιζέλο. Αλλά πολλούς Λευτέρηδες που είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με ρεαλισμό και επαναστατικότητα».

Όταν ρωτήθηκε από πολίτη αν «Το Ποτάμι» προέκυψε μετά την αποτυχία της «Ελιάς» απάντησε: «Όσοι με ξέρουν -και με ξέρουν πολλοί από εδώ- μπορεί να αντιληφθούν ότι έχω πολλά ελαττώματα. Είμαι πολύ εγωϊστής ας πούμε. Αλλά δεν είμαι ο άνθρωπος που θα του πουν τι θα κάνει. Δεν έχει συμβεί ποτέ και δεν θα συμβεί ποτέ. Οι άλλες προσπάθειες είναι καλό να γίνουν. Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει. Δεν είναι η πολιτική κλειστό club. Αλλά εμείς δεν είμαστε οι αναπληρωματικοί. Είμαστε οι πρωταγωνιστές.»

Πηγή: tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...