18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις

Ημερομηνία:

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που φιλοξενούνται στο Βήμα και την Καθημερινή της Κυριακής.  Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,9 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της ΚAΠΑ Research για το «Βήμα της Κυριακής». Στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή» ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα 7,5% μονάδων με 27,5% έναντι 20% της ΝΔ στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,9 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της ΚAΠΑ Research για το «Βήμα της Κυριακής». Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ/Ελιά που καταλαμβάνει 5,8% και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Χρυσή Αυγή, που είναι τρίτο κόμμα και «παίρνει» 6,4%.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το Ποτάμι με 5,6%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3 % και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%, το ΛΑΟΣ με 1,6% και η ΔΗΜΑΡ με 1,1%. «Άλλο κόμμα» επιλέγει το 4,8% των ερωτηθέντων, ενώ «Λευκό- Άκυρο» επιλέγει το 2,7%. Επιπλέον, η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι- αποχή- δεν απαντώ) ανέρχεται στο 12%.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 42,5% έναντι 36,1% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 50,8% των πολιτών δηλώνει θα ήθελε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, χωρίς να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές ενώ το 42,3% επιθυμεί ο Πρόεδρος να εκλεγεί από νέα Βουλή η οποία θα προκύψει μετά από εκλογές.

162417-19s8galop-thumb-large

Το 52,4% εμφανίζεται να θεωρεί πως οι πρόωρες εκλογές θα ήταν αρνητική εξέλιξη για την οικονομία της χώρας και την ελληνική κοινωνία, την ώρα που το 46,5% δηλώνει πως δεν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο της εξόδου της χώρας από το ευρώ έναντι του 45,2% που θεωρεί πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το 40,3% θεωρεί πως καταλληλότερη κυβέρνηση θα ήταν αυτή που θα είχε ως κορμό της τη ΝΔ ενώ το 39,5% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή» ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα 7,5% μονάδων με 27,5% έναντι 20% της ΝΔ στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου. Ακολουθούν Το Ποτάμι με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ/Ελιά με 4%, οι ΑΝΕΛ με 2,5%, ο ΛΑΟΣ με 1,5% και η ΔΗΜΑΡ με 0,5%.

Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντική δεξαμενή ψήφων αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ ο χώρος των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει το 30% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, το 13% των ψηφοφόρων της Χ.Α. και το 12% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ του Ιουνίου 2012. Πέραν όμως των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει και την ψήφο των απογοητευμένων ή θυμωμένων ψηφοφόρων των δύο κομμάτων της κυβέρνησης. Περίπου το 10% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του 2012, δηλαδή το 3% του εκλογικού σώματος, μετακινείται απευθείας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η μετακίνηση ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό και το άνοιγμα της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων. Σημαντικές επίσης μετατοπίσεις παρατηρούνται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, καθώς δύο στους δέκα ψηφοφόρους  του  κόμματος  του  Ιουνίου 2012  δηλώνουν  σήμερα  πως  θα  ψηφίσουν  ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...

Τ’ άκουσες τα νέα Καλλιάνε; Το ΕΣΥ νοσεί!

Του Δημήτρη Καρυωτάκη Η ιστορία με το βουλευτή - μετεωρολόγο Γιάννη...