21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πότε οι εκλογές;

Ημερομηνία:

Του Απόστολου Διαμαντή

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών εμπεδώνουν την πολιτική ηγεμονία του Σύριζα. Η διαφορά των 4 μονάδων είναι εμφατική και η ΝΔ δεν θα μπορέσει να την διαχειριστεί διότι συνεχίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής και η ψήφιση εφαρμοστικών νόμων. Επομένως, εάν δεν αλλάξει κάτι το φθινόπωρο στο ζήτημα του χρέους, τότε η κυβέρνηση οδηγείται μοιραία σε εκλογές στις αρχές του 2015 εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής προέδρου.
Οι προσπάθειες που θα γίνουν για εκλογή από την παρούσα Βουλή είναι δύσκολο να έχουν αποτέλεσμα για τρεις λόγους. 1) Η κατάσταση στη οικονομία δεν θα έχει βελτιωθεί σημαντικά, ώστε να δώσει επιχείρημα στη ΔΗΜΑΡ να στηρίξει, 2) Εάν προταθεί ο Κουβέλης είναι βεβαίως σίγουρο ότι θα στηρίξει, αλλά και πάλι, υπάρχει η περίπτωση η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ να αποφασίσει σύγκλιση με ΣΥΡΙΖΑ και εκλογή του Κουβέλη μετά τις εκλογές, 3) Η πλειοψηφία των ανεξαρτήτων βουλευτών είναι αντιμνημιονιακοί και ήδη βρίσκονται σε διαδικασίες ενοποίησης και συνεδρίων. Είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε εκλογή αριστερού προέδρου, ενώ την ίδια στιγμή οι συνέπειες των μνημονίων θα είναι βαριές και ο Τσίπρας θα ζητάει επίμονα εκλογές. Άρα, η εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή είναι απίθανη, εκτός και αλλάξει η Γερμανική στάση στο ελληνικό ζήτημα, πράγμα επίσης απίθανο.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο Σαμαράς δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάει ο ίδιος σε εκλογές το φθινόπωρο και να μην συρθεί από τον Τσίπρα. Μάλιστα το φθινόπωρο θα του δοθεί η ευκαιρία να βάλει και το εκλογικό δίλημμα, ναι ή όχι στη ρύθμιση του χρέους, που θα σημαίνει ναι η όχι στο ευρώ. Είναι πολύ δύσκολο για τον Σαμαρά να παραμείνει πρωθυπουργός υπό ομηρία. Φυσικά θα χάσει τις εκλογές, αλλά θα ελπίζει σε ένα καλό ποσοστό, το οποίο θα το χρησιμοποιήσει για να διατηρήσει την αρχηγία. Εάν αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν μέχρι τον Φεβρουάριο, η ήττα θα είναι βαριά και φυσικά θα τεθεί και θέμα αρχηγού.
Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις θριαμβολογίες των καναλιών και των δημοσιογράφων, υπέστη βαριά ήττα και έχασε 35% της δύναμής του. Είναι πια ένα μικρό κόμμα και επομένως ανοίγει ο δρόμος της αλλαγής ηγεσίας. Είναι απίθανο να υποθέσει κανείς ότι, έτσι όπως είναι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, θα ψηφίζει αμέριμνο εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων. Ακόμη και αν ο Βενιζέλος περάσει τον άμεσο κίνδυνο, τα φθινόπωρο θα έρθει προ αδιεξόδου. Το πιθανότερο λοιπόν ενδεχόμενο είναι να συμφωνήσει με τον Σαμαρά για διλημματικές εκλογές, πιστεύοντας ότι και πάλι θα διασωθεί.
Η λαϊκή αντιμνημονιακή δεξιά είναι πιθανόν να ενωθεί, διότι ήδη ο Καμένος είναι σε αδιέξοδο, ο Καρατζαφέρης δείχνει ζωντανός, αλλά δύσκολα θα επιστρέψει στον Σαμαρά και ο Πολύδωρας με τον Ζώη επίσης δεν έχουν επιλογές: πρέπει να ενωθούν με τους υπόλοιπους. Αλλά εάν ενωθούν, τότε η ΝΔ κινδυνεύει πολύ σοβαρά να συρρικνωθεί στον φιλελεύθερο χώρο, πράγμα που συνιστά θανάσιμο κίνδυνο: οι Έλληνες δεν είναι φιλελεύθεροι!
Η κατάρρευση της μεσαίας τάξης είναι τέτοιας εκτάσεως που δεν αφήνει περιθώρια για βραχυχρόνιους σχεδιασμούς. Επιπλέον συνολικά τα στρώματα των μισθωτών έχουν ήδη πάρει την απόφασή τους και θα στηρίξουν μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανένας δηλαδή δεν θα ενδιαφερθεί για την τύχη της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να χάνει όλο και περισσότερο τις μικρότερες ηλικίες. Στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ, ήδη βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και σχεδιάζουν με αυτό το πιθανό ενδεχόμενο. Ο μόνος που ίσως ενδιαφέρεται ακόμη για την τύχη της κυβέρνησης Σαμαρά είναι οι Γερμανοί. Αλλά αυτοί ενδιαφέρονται ακόμη περισσότερο για την τύχη του προγράμματός τους…
Συμπέρασμα: νομίζω ότι οι εκλογές το φθινόπωρο είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, εκτός και έχουμε θεαματικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ, πράγμα όμως που δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή, παρότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι πιθανόν να τροποποιήσουν τις πολιτικές της Γερμανίας για αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών περιοριστικών μέτρων λιτότητας.
Εάν διαφανεί ότι δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά, ο Σαμαράς θα επιλέξει το δίλημμα για τη ρύθμιση του χρέους και δεν θα αφήσει το χρόνο να κυλήσει: Θα κάνει εκλογές  το φθινόπωρο.

http://tvxs.gr/

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...