16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ρωσικό κονβόι πέρασε χωρίς άδεια τα ουκρανικά σύνορα

Ημερομηνία:

Περίπου 80 με 90 φορτηγά της ανθρωπιστική βοήθειας από τη Ρωσία που προορίζεται για τους κατοίκους της ανατολική Ουκρανίας πέρασαν στο ουκρανικό έδαφος χωρίς άδεια των ουκρανικών αρχών και χωρίς τη συνοδεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, όπως ορίζεται στη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μάλιστα τα πρώτα φορτηγά έφτασαν στο Λουχάνσκ.

Το Κίεβο είχε σταματήσει το κονβόι στα σύνορα εκφράζοντας ανησυχίες πως εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια τα φορτηγά μεταφέρουν και εξοπλισμό τους φιλορώσους αποσχιστές που συγκρούονται με τον ουκρανικό στρατό στο Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Την είδηση μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχο του Κιέβου, αλλά και ρωσικά μέσα. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters πως είδε φορτηγά να διασχίζουν τη μεθόριο συνοδευόμενα από φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας. Από την πλευρά του ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως δεν έχει ακολουθήσει τα ρωσικά φορτηγά μέσα στην Ουκρανία λόγω ανησυχίας για την κατάσταση που επικρατεί, από την άποψη της ασφάλειας.

Η είσοδος των ρωσικών φορτηγών στο ουκρανικό έδαφος ισοδυναμεί με ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας, Αντρίι Λισένκο. Ωστόσο οι ουκρανικές αρχές δεν πρόκειται να χτυπήσουν με στρατιωτικά μέσα το κονβόι, για να αποφευχθούν «προβοκάτσιες», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής Κρατικής Ασφάλειας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο. Η Ουκρανία καλεί τους εταίρους της στη διεθνή κοινότητα «σε μια αποφασιστική καταδίκη των παράνομων και επιθετικών ενεργειών της Μόσχας».

Σε αντίστοιχες δηλώσεις, όμως προέβη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η Άστον σχολίασε ότι η διέλευση του ρωσικού κονβόϊ χωρίς άδεια αποτελεί καταπάτηση των ουκρανικών συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...