21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σήμερα η προβολή στα Χανιά του ντοκιμαντέρ «Σταγώνες» της Νέλλης Ψαρρού [βίντεο]

Ημερομηνία:

Τρίτη 8 Απριλίου 2014 , στις 20:00 στη Κατάληψη RosaNera (λόφος Καστέλι παλιό λιμάνι) θα γίνει η πρώτη προβολή στα Χανιά του ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού «Σταγώνες». Το ντοκιμαντέρ που έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση όπου έχει προβληθεί ασχολείται με αυτό που ονομάζεται «πόλεμος για το νερό» και ο οποίος συμβαίνει τώρα και στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η δημιουργός σε ενημερωτικό σημείωμα: «Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, το διφορούμενο μήνυμα αναφορικά με τους αγώνες που γίνονται για τις σταγόνες της ζωής, αναφέρεται ακριβώς σε αυτό: στους αθέατους αγώνες συμπολιτών μας, στις ιστορίες που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, στην ανεπίστρεπτη καταστροφή του νερού που συντελείται στο όνομα της “ανάπτυξης” και, συχνά, δεν εντάχτηκε ούτε στην προβληματική των κινημάτων που υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Είπαμε: η ιδιωτικοποίηση έχει και μια αθέατη πλευρά, πιο καίρια και χρόνια από οτιδήποτε άλλο.

Τόπος καταγραφής, λοιπόν, η Ελλάδα. Μέσα από διαφορετικά παραδείγματα απ’ όλη τη χώρα θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε τους πολλαπλούς κινδύνους που προκύπτουν τόσο από τις πρόσφατες όσο και από τις χρόνιες παθογένειες γύρω από τον σφετερισμό των υδάτων με σκοπό το ιδιωτικό υπερκέρδος. [youtube id=”8RutvzjvMAc” width=”620″ height=”360″]

Η διαδρομή μας θα έχει πέντε προορισμούς: Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο. Έτσι, θα δούμε πέντε ξεχωριστές περιπτώσεις (επιδιωκόμενης) ιδιωτικοποίησης και ταυτόχρονα θα εξετάζουμε κάθε φορά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σχεδιασμού που συναντάμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Με απλά λόγια, μέσα από αυτά τα παραδείγματα θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε το σύνολο των κινδύνων που αντιμετωπίζει το νερό στην Ελλάδα»

Ο πρώτος κύκλος προβολών του ντοκιμαντέρ γίνεται στα μέρη που γυρίστηκε και οργανώνονται με την παρουσία μέλους ή μελών της δημοσιογραφικής ομάδων (η Νέλλη Ψαρρού ή και ο Παντελής Παντελόγλου) ενώ αμέσως μετά θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο για να είναι ελεύθερα προσβάσιμο προς όλους αλλά και για να οργανωθούν περαιτέρω προβολές όπου το επιθυμούν.

Πέρα από τη σημερινή προβολή στα Χανιά θα ακολουθήσουν οι εξής προβολές στην Κρήτη:

– Τετάρτη 9/4, 7μμ, Ηράκλειο, Φοιτητικό Κέντρο Πανεπιστημίου, Βούτες, από το Κινηματογραφική Ομάδα Παν/ου Κρήτης, και τα Ζιζάνια.

– Σάββατο 12/4, 8μμ, Παλαιά Ρούματα, Παλιό Σχολείο

 Να σημειώσουμε ότι μετά την σημερινή προβολή θ’ ακολουθήσει συζήτηση με τη δημιουργό Νέλλη Ψαρρού.

[youtube id=”U2uYG5lXhz4″ width=”620″ height=”360″]

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...