23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σε απόγνωση ενοικιαστές και ιδιοκτήτες κατοικιών – Δραματική αύξηση των εξώσεων

Ημερομηνία:

Η οικονομική κρίση έχει ανατρέψει κάθε ισορροπία στις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά εξελίσσεται σε μάστιγα με χιλιάδες εξώσεις οικογενειών που δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο.

Η ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας στο Νέο Ηράκλειο, με την οικογένεια που εγκατέλειψε το σπίτι της για να εγκατασταθεί στο αυτοκίνητο λόγω αδυναμίας να πληρώσει το ενοίκιο, φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί κατά 30% οι δικαστικές αποφάσεις για εξώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, εκτός από την αύξηση κατά 30% στις δικαστικές αποφάσεις για εξώσεις, ακόμη ένα 30% των ενοικιαστών αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του οικειοθελώς, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στην αρχή της κρίσης οι ενοικιαστές εγκατέλειπαν τα μεγάλα διαμερίσματα για πιο μικρά και πιο φθηνά, σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των εξώσεων και των αποχωρήσεων συμβαίνει από αυτά τα μικρά διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 90% των ενοικιαστών δεν πληρώνουν το ενοίκιο εξαιτίας της ανεργίας ή της απλήρωτης εργασίας. Το πρόβλημα είναι έντονο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι πληρώνουν μεγάλους φόρους για την ιδιοκτησία τους, πολλές φορές βρίσκονται χρεωμένοι με απλήρωτους λογαριασμούς των ενοικιαστών και είναι δύσκολο να νοικιάσουν το διαμέρισμά τους.

Σύμφωνα με μεσίτες το 70% των ενοικιαστών σήμερα χρωστάει από 1 μέχρι 15 ενοίκια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι εξώσεις δεν γίνονται μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές αλλά και σε περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, του Ζωγράφου, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση, πρώην υπουργού της ΝΔ που ζούσε κοντά στο ξενοδοχείο Κάραβελ και εγκατέλειψε την κατοικία του μετά από δικαστική απόφαση για έξωση.

Πηγή: alfavita.gr, Ελευθεροτυπία

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...