19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα ενοίκια στην Κρήτη – Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες

Ημερομηνία:

Δραματική παραμένει  η κατάσταση στην αγορά των ακινήτων στην Κρήτη, όπως και σε όλη την Ελλάδα, αφού τα μισθώματα κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων βρίσκονται σε μία διαρκή πτώση.

Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει συντελέσει η οικονομική κρίση που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας με αποτέλεσμα να «χτυπά» έμμεσα τις ενοικιάσεις των κατοικιών και των καταστημάτων  καθώς αρκετά από αυτά μπορεί να βρίσκονται ξενοίκιαστα για μήνες ή πολλά να αδειάζουν λόγω αδυναμίας καταβολής του μισθώματος από τους ενοικιαστές.

Έτσι ο συνδυασμός της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των ενοικιαστών με της εξουθενωτικής φορολογίας που υπάρχει στα ακίνητα (χαράτσια, φόρος εισοδήματος, ΕΤΑΚ) έχει φέρει τους ιδιοκτήτες σε απόγνωση αφού βλέπουν τα ακίνητα τους κλειστά και τους φόρους να «πέφτουν βροχή». Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί ιδιοκτήτες μιλάνε πλέον για ουσιαστική δήμευση της ακίνητης περιουσίας μέσω της φορολογικής επιβάρυνσης.

Τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων είναι αποκαλυπτικά καθώς δεν καταγράφεται ούτε μία περιοχή στην Ελλάδα που να υπάρχει αύξηση στα ενοίκια είτε των κατοικιών είτε των καταστημάτων.

Πέρα όμως από την δυσκολία της ενοικίασης του ακινήτου οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της εύρεσης «σωστού» ενοικιαστή μιας και δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν φέσια μηνών και μετά εξαφανίζονται μέσα σε μία νύχτα. Μάλιστα αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί να το κάνουν και  άτομα που έχουν σταθερό μισθό αφού εκμεταλλεύονται  ότι οι ιδιοκτήτες  δεν καταφεύγουν άμεσα στα δικαστήρια για έξωση και μπορεί να περάσουν μήνες από το να κινήσουν κάποια διαδικασία.

Ωστόσο μετά από τα συνεχόμενα τέτοιου είδους περιστατικά και καθώς η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, οι ιδιοκτήτες πέρα από την έξωση, που είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, σε συνδυασμό με την διαπίστωση ότι δεν υπάρχει ελπίδα στο να εισπράξουν τα ενοίκια τους, κάνουν ένα «δώρο» στο κράτος και συμπληρώνουν τα έντυπα εκχώρησης ώστε να γλιτώσουν την φορολόγηση τους.

Έτσι οι εφορίες εάν θελήσουν, μπορούν να πιάσουν τους κακοπληρωτές ενοικιαστές, αν και είναι λίγο είναι δύσκολο γιατί θα πρέπει πρώτα να γίνει διασταύρωση των στοιχείων. Παρόλα αυτά  όσοι ιδιοκτήτες έχουν κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα μπορούν να απευθυνθούν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (www.pomida.gr) για να τους βρει κάποια λύση.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι πλέον σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του τιμήματος παίζει και η φερεγγυότητα του ενοικιαστή στην καταβολή του μηνιαίου μισθώματος.

Το δυσάρεστο είναι ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια βελτίωση ούτε σε αυτό τον νευραλγικό τομέα της οικονομίας.

creteplus.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...