18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Στα… λόγια η απάντηση Κικίλια για την αστυνόμευση εμπορικών σημείων στην Κρήτη, μετά από ερώτηση Βιρβιδάκη

Ημερομηνία:

Μετά την απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου στην με ΑΠ 1949/22-08-2014 ερώτηση του βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη με θέμα “Αδύνατα Σημεία των Κρητικών Εμπορικών Αγορών”, δίδεται στη δημοσιότητα και η απάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια.
Στην απάντησή του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…η εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας, καθώς και η παροχή ποιοτικών και αναβαθμισμένων υπηρεσιών σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς τουρίστες συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες των Υπηρεσιών του Υπουργείου μας, με στόχο τη στήριξη της τουριστικής πολιτικής και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Προς υλοποίηση του ανωτέρω στόχου, η προστασία του τουρισμού έχει ενταχθεί στους σχεδιασμούς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και υλοποιείται από τις Υπηρεσίες της Τουριστικής Αστυνομίας και τις λοιπές αστυνομικές Υπηρεσίες σε συνεργασία, όπου απαιτείται, με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων και λοιπούς φορείς.

Ειδικότερα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επιδιώκει τη βέλτιστη οργάνωση και συντονισμό των αρμόδιων Υπηρεσιών του και αναπτύσσει ένα συγκεκριμένο πλέγμα δράσεων, προκειμένου να παγωθούν οι επιδιωκόμενες σταθερές συνθήκες που εξασφαλίζουν και εγγυώνται την απρόσκοπτη, ασφαλή και ευχάριστη διαμονή των ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών, την παροχή σ’ αυτούς συνεχώς αναβαθμισμένων ποιοτικών υπηρεσιών και την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Παράλληλα, κάθε χρόνο η Ελληνική Αστυνομία, εγκαίρως, μελετά, αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των δράσεων των Υπηρεσιών της και αξιοποιώντας τα συμπεράσματα του απολογισμού της παρελθούσης τουριστικής περιόδου σχεδιάζει και προγραμματίζει τις δράσεις της για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά τη θερινή τουριστική περίοδο και πριν την έναρξή της, από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας εκδίδονται εγκύκλιοι προς τις περιφερειακές Υπηρεσίες για τη δραστηριοποίησή τους (λήψη μέτρων επί θεμάτων γενικής αστυνόμευσης, τροχαίας, δημόσιας και κρατικής ασφάλειας και αλλοδαπών) και τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στις περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, σε συνεργασία, βεβαίως και με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ., του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Ο.Τ.Α.

Σε ό,τι αφορά στις περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο του εφαρμοζόμενου Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής «Στρατηγικός – Επιχειρησιακός Σχεδιασμός Δράσεων Ελληνικής Αστυνομίας», οι υφιστάμενες Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Κρήτης, το τρέχον έτος, εφαρμόζουν Ειδικά Σχέδια Δράσης για τη θερινή τουριστική περίοδο, τα οποία εκπονήθηκαν, κατόπιν επαναξιολόγησης του περιβάλλοντος ασφαλείας και με βάση τον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των προβλημάτων εγκληματικότητας των οικείων περιφερειακών ενοτήτων και ιδίως, συγκεκριμένων περιοχών, στις οποίες παρατηρείται αυξημένη τουριστική κίνηση, αλλά και των περιοχών που κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί προβλήματα αστυνομικής φύσεως (Χερσόνησο και Μάλια Ηρακλείου κ.λ.π.)

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας (Δ.Α.) Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου αναπτύσσουν καθημερινά και σε 24ωρη βάση γενικότερα μέτρα αστυνόμευσης στις περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας, τα οποία συνίστανται, μεταξύ άλλων, στη διενέργεια πεζών – εποχούμενων περιπολιών τάξης και ασφάλειας, καθώς και τροχονομικών ελέγχων από ειδικά συνεργεία ελέγχων. Περαιτέρω, διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι σε τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη διαπίστωση, μεταξύ άλλων, παραβάσεων της διατάραξης της κοινής ησυχίας, της ηχορρύπανσης και της άγρας πελατών, καθώς και διεξοδικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο των υπόψη περιοχών, οι οποίοι εστιάζουν κυρίως στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (π.χ. υπερβολική ταχύτητα, επικίνδυνη οδήγηση, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, κ.α.), παραβάσεων αντικανονικής – παράνομης στάθμευσης οχημάτων κ.λ.π. Παράλληλα, έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο αμφίδρομης επικοινωνίας – πληροφόρησης και διαρκούς συνεργασίας με τις λοιπές συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς (κοινά κλιμάκια ελέγχων με Υπηρεσίες Ε.Ο.Τ., Ο.Τ.Α., Λιμενική Υπηρεσία, κ.α.), ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα ζητήματα εκείνα παραβατικότητας που απαιτούν κοινή δράση.

Ενδεικτικά, ως προς τα αποτελέσματα των ανωτέρω δράσεων στην περιφέρεια Κρήτης, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, καταθέτουμε πίνακα στοιχείων για τα έτη 2012-2014, στον οποίο εμφαίνεται το σύνολο των διενεργηθέντων ελέγχων και βεβαιωθεισών παραβάσεων, ανά Αστυνομική Διεύθυνση, που αφορούν στα αδικήματα της παράνομης στάθμευσης, της επικίνδυνης οδήγησης, της ηχορύπανσης και της άγρας πελατών.

Πλέον αυτών, στο πλαίσιο της τεχνικής αστυνόμευσης του οδικού δικτύου, από τις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης διενεργούνται περιπολίες, έλεγχοι και αυτοψίες με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διαπίστωση της κατάστασης της σήμανσης (διαγραμμίσεις και πινακίδες) του οδικού δικτύου. Σε περιπτώσεις δε διαπίστωσης ελλείψεων, φθορών ή άλλων ζημιών ή πλημμελούς συντήρησης της ανωτέρω σήμανσης ή εντοπισμού σημείων όπου αυτή δεν καθίσταται ευκρινής και ορατή, οι ανωτέρω Υπηρεσίες προβαίνουν στην καταγραφή των προβλημάτων και ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες (οικεία Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων, Περιφερειακές Ενότητες, Ο.Τ.Α. κ.λ.π.), προς εκδήλωση των απαραίτητων ενεργειών τους, ώστε να διασφαλίζονται οι βέλτιστες συνθήκες οδικής ασφάλειας.

Με το πλέγμα των ανωτέρω μέτρων και δράσεων επιδιώκεται η καταπολέμηση της παραβατικότητας, η άμεση ανταπόκριση στις κλήσεις των πολιτών και κυρίως η ταχεία επέμβαση σε συμβάντα, με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Πάντως, οι ανωτέρω δράσεις συνεχίζονται και τα σχέδια βελτιώνονται και επικαιροποιούνται, αφού προηγηθεί ανάλυση των στοιχείων εγκληματικότητας, καθώς και των τοπικών δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση και η ομαλή εξέλιξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής.

Τέλος, σας πληροφορούμε ότι προς την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και τις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της δόθηκαν, εκ νέου, εντολές και οδηγίες για την εντατικοποίηση των ενεργειών τους, την ενεργοποίηση του προσωπικού και την κατάλληλη αξιοποίηση των μέσων που διαθέτουν, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο αστυνόμευσης στην περιοχή αρμοδιότητάς τους. Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας των αστυνομικών Υπηρεσιών με τις, κατά περίπτωση, συναρμόδιες Υπηρεσίες και άλλους Φορείς, για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας για τη διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης και συνοχής στην περιοχή, την προστασία του τουρισμού, την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων, των επαγγελματιών, των εργαζομένων και των επισκεπτών, καθώς και για την προστασία της επιχειρηματικότητας, του καταναλωτικού κοινού και της οικονομίας.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ