12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Στα 450 εκατ. ευρώ το νέο ΕΣΠΑ για την Κρήτη

Ημερομηνία:

Η επίσημη υποβολή του νέου ΕΣΠΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει και τυπικά στην Κρήτη το ποσό που ξεπερνά τα 450 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο (εφικτός) στόχος για το νησί είναι οι πόροι να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ! Στην Περιφέρεια και τη Διαχειριστική Αρχή έχει προετοιμαστεί για να διεκδικηθούν σχεδόν…τριπλάσια κονδύλια από το περιφερειακό πρόγραμμα των 452 εκατομμυρίων ευρώ καθώς πλέον και τα υπουργεία εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένα να αποκεντρώσουν τα τομεακά τους προγράμματα.

Η επίσημη υποβολή του Εταιρικού Συμφώνου για το νέο πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020 από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας επιβεβαιώνει ότι σε κάθε Περιφέρεια θα αντιστοιχεί ένα πολυτομεακό και πολυταμειακό Π.Ε.Π., με αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού στο 35%, από το 27% του προηγούμενου ΕΣΠΑ- κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ. Στις περιφέρειες αυτές αναλογούν 5,4 δισ. Ευρώ. Το σύστημα διαχείρισης κονδυλίων στις περιφέρειες απλοποιείται και κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της πρόγραμμα, όχι μόνο με δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά συνολικά και του Αγροτικού Ταμείου (το 1/3 των κονδυλίων) κ.ά.

“Σε μας αναλογούν σε πρώτη φάση τα 450 και πλέον εκατομμύρια αλλά ο στόχος είναι να υπερβούμε το 1 δισ στην Κρήτη. Όχι γιατί το λέμε απλώς , αλλά διότι έχουμε σχέδιο και μελέτες, είμαστε προετοιμασμένοι ως Κρήτη να τα πάρουμε” λέει ο περιφερειάρχης κ.Αρναουτάκης που θεωρεί ότι διπλάσια ίσως και τριπλάσια κονδύλια θα έλθουν από τα τομεακά των υπουργείων, την προσπελάσιμοτητα, το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα κοινωνικά Ταμεία.

“Μόνο ο ΒΟΑΚ τα πραγματικά λεφτά που θα πάρει, τα υπόλοιπα ταμεία θα μας δώσουν επίσης κονδύλια αφού τα διεκδικούμε με μελέτες και ωριμότητα. Θα ξεπεράσουμε το 1 δισ ευρώ” τόνισε ο κ.Αρναουτάκης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:

«Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις και συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και τα συναρμόδια Υπουργεία επεξεργαστήκαμε από κοινού ένα Σχέδιο, που καθιστά τις 13 Περιφέρειες της Χώρας, βασικούς μοχλούς ανάπτυξης. Πετύχαμε τη δημιουργία 13 αυτόνομων πολυτομεακών και πολυταμειακών Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.), δηλαδή ένα για κάθε Περιφέρεια.

Με βάση το τελικό αποτέλεσμα, οι 13 Περιφέρειες θα διαχειριστούν το 35% των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που αφορά σε έργα και δράσεις για την τόνωση και την ανάπτυξη της Περιφερειακής Οικονομίας, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού και του Ταμείου Συνοχής για έργα υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, στις 13 Περιφέρεις εκχωρείται το 30% των πόρων του Αγροτικού Ταμείου για έργα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Η αύξηση του ποσοστού από το 27% που ήταν στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, στο 35% που είναι στο νέο ΕΣΠΑ αποτελεί μια επιβράβευση και των 13 Περιφερειών, που κατόρθωσαν σε μόλις δυο χρόνια να αυξήσουν την απορροφητικότητα έως και 80%, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».

Θυμίζουμε ότι το συνολικό ύψος του πακέτου (γεωργία, έρευνα, έξυπνες δράσεις κ. α., πολιτική συνοχής και συνδέοντας την Ευρώπη) για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται στο 1 τρις ευρώ. Οι πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου θα προέρχονται από 45% μέχρι 50% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τη στιγμή που στο ΕΣΠΑ αύτη η αναλογία ήταν στο 21,4%.

Στη νέα προγραμματική περίοδο οι Περιφέρειες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: Λιγότερο ανεπτυγμένες, Μετάβασης και Ανεπτυγμένες, όπου και ανήκει η Περιφέρεια Κρήτης.

Οι πέντε βασικές προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου είναι: Έρευνα- καινοτομία, Τεχνολογίες πληροφορικής, ανταγωνιστικότητα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μετάβαση στην οικονομία με λιγότερη χρήση άνθρακα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

cna news

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...