18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Στον αέρα η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Ημερομηνία:

Ένας Ισραηλινός πολίτης έχασε τη ζωή του – ο πρώτος από την έναρξη των συγκρούσεων – από ρουκέτα την οποία εκτόξευσε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι θα κλιμακώσει τις επιχειρήσεις εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης. Νωρίτερα, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αιγύπτου για τον τερματισμό των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζονται εδώ και επτά ημέρες. Πάνω από 190 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ τουλάχιστον το 80% των θυμάτων ήταν άμαχοι. Πάνω από 1.300 είναι οι τραυματίες, ενώ δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τις κατοικίες αναζητώντας ένα καταφύγιο στο σφυροκόπημα των ισραηλινών βομβαρδιστικών.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ξεκίνησαν με αφορμή την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς, εν μέσω της έντασης που προκλήθηκε από την απαγωγή και δολοφονία τριών Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη αλλά και την απαγωγή και δολοφονία ενός νεαρού Παλαιστινίου από Ισραηλινούς ως αντίποινα.

«Η Χαμάς δεν μας δίνει άλλη επιλογή από το να διευρύνουμε και να εντατικοποιήσουμε τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις εναντίον της», είπε ο Νετανιάχου, που απέπεμψε από την κυβένρηση τον υφυπουργό Άμυνας, γιατί δεν στήριξε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου και αυτό σύμφωνα με τον πρωθυπουργό δείχνει «μεγάλο βαθμό ανευθυνότητας ενώ η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας στρατιωτικής επιχείρησης»..

Η Χαμάς για να δεχθεί την εκεχειρία ζητεί τον τερματισμό των βομβαρδισμών, του αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος επεβλήθη από το 2006, το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση των παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για μια εκεχειρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να δεσμευτούν ώστε να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Το σχέδιο που παρουσίασε η Αίγυπτος και ενέκρινε η ισραηλινή κυβέρνηση προβλέπει την κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές εντός 12 ωρών, άνοιγμα των συνόρων διέλευσης της Γάζας, έναρξη συνομιλιών στο Κάιρο εντός δύο ημερών. Αναλυτές και διεθνείς ανταποκριτές επισημαίνουν πως η πρώτη αντίδραση από τη Χαμάς ήταν αναμενόμενη καθώς δεν συμμετείχε στις συζητήσεις. Οι περισσότεροι εκτιμούν πως θα μπορούσε να τερματιστούν οι βομβαρδισμοί αν στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες συμμετάσχουν και Παλαιστίνιοι, ώστε να θέσουν τα αιτήματά τους.

Τη στήριξη της Ελλάδας στην πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων εξέφρασε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του Ισραήλ Αβιντγκόρ Λίμπερμαν της Παλαιστίνης, Ριγιάντ Αλ Μαλκί και της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...