27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Στο έλεος της αγοράς οι κτηνοτρόφοι

Ημερομηνία:

Αυτό προκύπτει από απάντηση του Μ.Χαρακόπουλου σε αναφορά που υπέβαλε ο Νότης Μαριάς.

«Στις 12.11.2013 ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ», αναφορικά με την αιγοπροβατοτροφία στη Κρήτη, η οποία κινδυνεύει με αφανισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της Κρήτης βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των πρόωρων τοκετών των αιγοπροβάτων τους, κυρίως κατά τον τελευταίο μήνα κύησης, ενώ παρατηρείται και μεγάλη θνησιμότητα αμνοεριφίων αμέσως μετά το τοκετό.

Όπως καταγγέλλουν ειδικοί επιστήμονες, το πρόβλημα οφείλεται στην αδυναμία των κτηνοτρόφων να σιτίσουν σωστά τα ζώα τους δεδομένου ότι το κόστος καλής ποιότητας ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια, ενώ η τιμή πώλησης ανά κιλό κρέατος μειώθηκε από πέρυσι κατά 0,50 ευρώ, το δε γάλα πωλείται προς 0,80 έως 0,90 ευρώ το λίτρο (όπως πέρυσι) με τάση μείωσης της τιμής.

Επειδή τα προβλήματα αυτά οδηγούν σε αφανισμό την αιγοπροβατοτροφία στη Κρήτη με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες στην οικονομική ζωή του νησιού, ο Νότης Μαριάς ζήτησε απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.»

Απαντώντας στην ανωτέρω υπ’αριθ.1562/22.11.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ.99/16.12.2013 απάντηση:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, με έμφαση στον τομέα της κτηνοτροφίας, λαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προωθεί συγκεκριμένες δράσεις, αφενός για τη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων και αφετέρου για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών και δράσεων, συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

• Στήριξη των συλλογικών δομών εμπορίας:

Η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών είναι κρίσιμης σημασίας για περιορισμό του κόστους λειτουργίας, ιδιαίτερα των μικρών εκμεταλλεύσεων. Ένα κόστος που είναι ασύμφορο να το επωμισθεί μία και μόνη γεωργική εκμετάλλευση (π.χ. αγορά ζωοτρόφων, γεωργικών μηχανημάτων κ.λπ.) μπορεί να συμφέρει μία ομάδα παραγωγών. Μία ομάδα παραγωγών μπορεί, επίσης, να διαπραγματευθεί χαμηλότερες τιμές για τις εισροές και υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα, ενώ είναι, επίσης, σε θέση να αναλάβει πολύτιμες επενδύσεις ή να αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα σε κρίσεις με τη στήριξη της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, μέσω της δημιουργίας διεπαγγελματικών οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα, οι εμπλεκόμενοι παράγοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συζητούν και να αποφασίζουν ισότιμα για όλα τα θέματα που τους αφορούν άμεσα, ενώ θα επιλύουν ζητήματα, όπως οι συμβολαιακές σχέσεις μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών, ο ουσιαστικός αυτοέλεγχος της αγοράς, οι αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, η οργανωμένη και συντονισμένη μέριμνα για την ενίσχυση των εξαγωγών των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων κ.ά.

• Οικονομικές Ενισχύσεις:

α) Ειδική στήριξη της κτηνοτροφίας των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών (άρθρο 68):

Σε εφαρμογή του Καν.(ΕΚ) 73/2009 και του εφαρμοστικού του, προβλέπεται η χορήγηση ειδικής στήριξης στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με 40 εκατ. €. Συγκεκριμένα, για την πενταετία 2010-2014, διατίθενται 26,4 εκατ. € το χρόνο στους κτηνοτρόφους που διατηρούν πάνω από 50 προβατίνες η αίγες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Το ενδεικτικό ύψος της ενίσχυσης είναι 3 € ανά προβατίνα η αίγα και προσαυξάνεται κατά 2 € ανά ζώο, εφόσον πρόκειται για παραδοσιακές ντόπιες φυλές και τα ζώα είναι εγγεγραμμένα σε γενεαλογικά βιβλία. Σε ό.τι αφορά στους μετακινούμενους στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, χορηγείται επιπλέον ενίσχυση 4 € ανά προβατίνα η αίγα.

"google ad"

Σκοπός της ειδικής στήριξης είναι η διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού και των εκμεταλλεύσεων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, η αποτροπή της εγκατάλειψης της αγροτικής γης, η αντιστάθμιση ειδικών μειονεκτημάτων που θίγουν γεωργούς σε οικονομικά ευάλωτες περιοχές και η αξιοποίηση των βοσκοτόπων των περιοχών αυτών.

β) Χορηγήθηκε Κρατική Ενίσχυση Ήσσονος σημασίας για αγορά ζωοτροφών, σε περίπου 20.000 κτηνοτρόφους, συνολικής δαπάνης περίπου 25 εκατ. €.

Επίσης, η κτηνοτροφία στηρίζεται και μέσω των Μέτρων του Άξονα 2 «Βελτίωση του περιβάλλοντος και της υπαίθρου», όπως η Εξισωτική Αποζημίωση στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2012 πραγματοποιήθηκε στο 100%’ του συνολικού ποσού ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο ανάπτυξης και εξορθολογισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της και της στήριξης του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων:

•           Δόθηκε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, με τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταβλικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτως τετραγωνικών και χωρίς πρόστιμο.

•           Καλύφθηκαν οι ανάγκες της χώρας σε κτηνοτροφικά φυτά, με υπογραφή σχετικής απόφασης στην οποία καθορίστηκαν οι ελληνικές ποικιλίες ψυχανθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατεύθυνση υποκατάστασης εισαγόμενων ζωοτροφών από εγχώριες παραγόμενες ύλες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα σημαντικά προβλήματα στο τομέα των ζωοτροφών.

•           Απλοποιήθηκε και επιταχύνθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και, πλέον, αρκεί μόνο η υποβολή μιας αίτησης, ενώ μειώθηκε και το κόστος καθώς δεν απαιτούνται πλέον περιβαλλοντικές μελέτες.

•           Στηρίζεται η μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων με την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στους παραγωγούς. Στη νέα προκήρυξη ύψους 100 εκατ. ευρώ, πέραν των δράσεων καθετοποίησης της παραγωγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις σε περισσότερους του ενός τομέα. Έτσι, για παράδειγμα, ο παραγωγός μπορεί να αιτηθεί στήριξη όχι μόνο για την εγκατάσταση τυροκομείου αλλά και για να παράγει η να μεταποιεί τις δικές του ζωοτροφές.

•           Αλλάζει το φορολογικό σύστημα αγροτών, με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων / εξόδων, για να χτυπηθούν οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι έως το ράφι.

•           Συστάθηκε το ταμείο αγροτικής επιχειρηματικότητας με «κουμπαρά» 253 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δανειοδοτεί τους παραγωγούς που μετέχουν στα μέτρα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, σχεδίων βελτίωσης και ιδιωτικών επενδύσεων, με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό στην τραπεζική αγορά. Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το επιτόκιο κυμαίνεται στο 3,87% και για τους άλλους επενδυτές σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στο 4,1%.

•           Προκηρύσσονται νέα επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο, όπως η ίδρυση νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

•           Προωθείται τέλος η προκήρυξη του νέου προγράμματος εγκατάστασης νέων αγροτών-κτηνοτρόφων, το οποίο αφορά 6.000 αγρότες, με πριμ έως 20.000 ευρώ. Στόχος είναι να καταστεί δυνατή, κάθε χρόνο, η προκήρυξη του ίδιου προγράμματος καθ’όλη τη νέα προγραμματική περίοδο.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόροι, φόροι, φόροι παντού! Και κουράγιο παλληκάρια… Σύνταξη στα 72

Μας τους ανακοινώνουν τόσο απλά στα δελτία ειδήσεων. Τόσο...

ΔΕΥΑΧ: Διακοπή νερού στο κέντρο της πόλης των Χανίων

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων ενημερώνει ότι την...

Κρήτη: Μοναξιά, άγχος και θλίψη βιώνουν οι Κρητικοί – Μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενδοχώρα

Οι αγχώδεις διαταραχές έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας πάρα...