15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συνεχίζεται το Εργαστήριο Ελευθέρου Σχεδίου εκ του φυσικού με γυμνό μοντέλο στα Χανιά [φωτός]

Ημερομηνία:

Μία νέα προσέγγιση στο Εργαστήριο Ελευθέρου Σχεδίου εκ του φυσικού με γυμνό μοντέλο προτείνουν φέτος η Σοφία Βλαζάκη και η.Αλίκη Χιωτάκη. Ένα διώροφο νεοκλασικό σπίτι στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου μεταμορφώνεται σε χώρο εικαστικής έρευνας του σώματος και του χώρου δίνοντας μια άλλη διάσταση στη δομή αυτού του εργαστηρίου.

 

Η Αρχιτεκτονική του κτιρίου – οικίας θα δώσει την ευκαιρία για μια σπουδή πάνω στην ανθρώπινη μορφή σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο, την ενέργεια του, τις πηγές φωτός και τη σχέση αυτού με τα αντικείμενα που υπάρχουν εκεί.

Ο κύκλος των εργαστηρίων έχει διάρκεια τρεις εβδομάδες ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου 2015.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου (28/09/2014), οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν στο στήσιμο μιας ομαδικής έκθεσης με κοινό θεματικό προσανατολισμό. Η έκθεση, με συντονισμό από τις υπεύθυνες διδασκαλίας, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του εργαστηρίου και θα έχει διάρκεια δύο ημερών (27-28/09/2014).
tumblr_nar73fSjSS1tk9gs7o1_1280

Δομή:

Η ελεύθερη σχεδίαση, οι χρωματικές υφές, το φως, ο ρυθμός και η οπτική αντίληψη αποτελούν τις βασικές αρχές/προσεγγίσεις για να μπορέσει κάποιος να αποτυπώσει οτιδήποτε τον εκφράζει με μοναδικότητα και καλαισθησία. Το ελεύθερο Σχέδιο εκ του φυσικού δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης της αντίληψης της φόρμας και της διάστασής της, μέσα στο χώρο συγκριτικά αλλά και ως μέρος του “όλου”. Με την σταδιακή ανάπτυξη του “πως αποτυπώνουμε” ένα τρισδιάστατο σώμα στο χαρτί αλλά και “πως διαχειριζόμαστε” τα μέσα σχεδίασης (κάρβουνο, μολύβι,παστέλ κ.τ.λ.) θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως προσδιορίζουμε σχεδιαστικά το χώρο που καταλαμβάνει το σώμα και κατ’ επέκταση την προοπτική αυτού.

tumblr_naqia9F97k1tk9gs7o1_1280

Αναλυτικά:

  • Βασικοί κανόνες του ελευθέρου σχεδίου- η χρήση της βελόνας και ο τρόπος μέτρησης.
  • Σπουδή πάνω στο ανθρώπινο σώμα- κατανοώντας τα επίπεδα του σώματος (μετωπιαίο, εγκάρσιο, οβελιαίο) και του χώρου (κάθετο, οριζόντιο, διαγώνιος).
  • Βασικές αρχές προοπτικής με την παρατήρηση των κλίσεων και την ποιότητα του φωτός.
  • Το φως- αναγνώριση των πηγών φωτός σε σχέση με το περιβάλλοντα χώρο- τί υπερτονίζει και τί υποτονίζει.
  • Σπουδή στη σύνθεση και ανάπτυξη της παρατηρητικότητας- εξάσκηση με ολιγόλεπτα σκίτσα για την αποτύπωση του όλου -ελεύθερη σχηματοποίηση της σύνθεσης- αφαίρεση και ανασύνθεση.
  • Ιεράρχηση και αξιοποίηση των δομικών και μορφικών στοιχείων που εξυπηρετούν το στόχο- απόρριψη κάθε περιττού που δημιουργεί σύγχυση και ανάδειξη των σημαντικών.
  • Διαμόρφωση του προσωπικού ύφους- ανακαλύπτοντας την μοναδικότητα και την αυθεντικότητα μας.
  • Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

 

tumblr_naqhipxTxJ1tk9gs7o1_1280

tumblr_naqhjtqTe91tk9gs7o1_1280

Εργαλεία και υλικά για τους συμμετέχοντες:

  1. Μπλοκ σχεδίασης ελεύθερου σχεδίου για μολύβι και κάρβουνο (35 Χ 50)
  2. Βελόνα μετρήματος ή ακτίνα ποδηλάτου
  3. Γόμα για κάρβουνο
  4. Ένα κοπίδι
  5. Μολύβια ξύλινα 2B, 4Β, 6Β

tumblr_nar73fSjSS1tk9gs7o1_12804

tumblr_naqidqsaF61tk9gs7o1_1280

"google ad"

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

ΑΛΙΚΗ ΧΙΩΤΑΚΗ

email: lourt@hotmail.com

τηλ. 6974-550144

Σοφία Βλαζάκη: svlazaki@gmail.com

Οικία Χιωτάκη, Ηρώων Πολυτεχνείου 12

Ισχύει προτεραιότητα στην κράτηση θέσεων

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ