20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Συνεχίζουμε το έργο μας προς όφελος των Δημοτών μας”: Απάντηση δημοτικής αρχής Χανίων για τα οικονομικά του Δήμου

Ημερομηνία:

“Επιθυμώ και μπορώ να βοηθήσω τον τόπο μου, ακόμη και μετά τον Σεπτέμβριο. Τους καλώ να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές μου στο μέλλον για το καλό των Χανίων”.Με τη φράση αυτή ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, απάντησε χθες, το πρωί, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου στις δηλώσεις, που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την πολιτική, που ακολουθείται μετεκλογικά στον Δήμο Χανίων και ειδικότερα αναφορικά με την οικονομική του κατάσταση.
“Συνεχίζουμε το έργο και τη δουλειά μας μέχρι την τελευταία ημέρα παράδοσης των καθηκόντων μας, υλοποιώντας πάντοτε τις αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο”, τόνισε ο κ. Σκουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι αναφορικά με τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Χανίων, κ. Βάμβουκα, μετά τη συνάντησή του με τον Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταθάκη, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά τεκμηρίωσης των λεχθέντων με αριθμούς, αλλά μόνο γενικές και αόριστες παρατηρήσεις, με παραποίηση της πραγματικότητας, αποσκοπώντας στη διαμόρφωση κλίματος επιβολής σκληρών οικονομικών μέτρων από τη νέα Δημοτική Αρχή προς το σύνολο των Δημοτών.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Χανίων έθεσε τα εξής ερωτήματα προς τον κ. Βάμβουκα:

  • Είναι ή δεν είναι πλεονασματικοί οι υπογραφόμενοι από τους ορκωτούς ισολογισμοί του Δήμου Χανίων των ετών 2011: 1.131.000€, 2012: 1.343.700€, 2013: 2.092.000€.
  • Έχει ή δεν έχει ο Δήμος σήμερα ανταποδοτικά τέλη ισοδύναμα με αυτά, που υπήρχαν στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους το έτος 2004 και βέβαια τα μικρότερα από οποιοδήποτε άλλο Δήμο της Χώρας ίδιου μεγέθους και ίδιων παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Γνωρίζει ή δε γνωρίζει ότι οι υποχρεώσεις του Δήμου μέχρι τις 31.12.2013 είναι μικρότερες των 500.000 ευρώ, όταν το ταμειακό υπόλοιπο για την αποπληρωμή τους είναι 8.500.000 ευρώ. Σήμερα 8/7/14 οι υποχρεώσεις του Δήμου από ανεξόφλητα τιμολόγια, τα οποία αφορούν ίδιους πόρους είναι περίπου 700.000€, όταν το ταμειακό υπόλοιπο για την αποπληρωμή τους είναι περίπου 3.400.000€.
  • Υπάρχει ή δεν υπάρχει αδιάθετο ποσό 1.400.000 ευρώ στο ταμείο του Δήμου αποκλειστικά για την εκτέλεση έργων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 1η Σεπτεμβρίου με οποιοδήποτε τρόπο.
  • Θυμάται ή δε θυμάται την επιπλέον πληρωμή με ίδιους πόρους του ποσού των 1.800.000 ευρώ στη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. για την πληρωμή για δύο έτη των δανείων της και του ποσού των 540.000 ευρώ στη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ως αύξηση του κεφαλαίου για να αποπληρώσει φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αυτής.

 

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, κάλεσε τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χανίων και τους συνεργάτες του να προσδιορίσουν ποιο είναι επακριβώς το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Χανίων, καθώς επίσης και να προσδιορίσουν τη λύση του, αφού “ο Δήμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη οικονομική κατάσταση”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

“Τα 12,5 εκατ. χρέη, που παραλάβαμε στην έναρξη της θητείας μας αποπληρώθηκαν με ιδίες δυνάμεις, χωρίς να μπούμε σε μνημονιακές πολιτικές, γεγονός, που αποδεικνύεται από τους πλεονασματικούς ισολογισμούς του 2011, του 2012 και του 2013”, πρόσθεσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κάνοντας, παράλληλα, αναφορά και στις προτεινόμενες λύσεις για τους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, οι οποίες, όπως ανέφερε, δεν στηρίζονται σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

“Τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου πριν την παράδοση τους θα δοθούν σε ορκωτούς λογιστές, ενώ προς το τέλος του Ιουλίου θα γίνει παρουσίαση του ισολογισμού στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων”, πρόσθεσε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.

Μάλιστα, αναφορικά με την έκθεση του Παρατηρητηρίου του α΄ τριμήνου του 2014 ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι προκύπτει η απόκλιση της υπο-ομάδας των ιδίων εσόδων στο εξάμηνο (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ) του Δήμου κατά 2.230.000 ευρώ, οφειλόμενη όμως κατά το ποσό του 1.060.000 ευρώ σε μη απόδοση εισπραγμένων ανταποδοτικών από τη ΔΕΗ, και κατά το ποσό των 400.000 ευρώ σε επίδικη υπόθεση με τη ΛΑΧΩΡ, την οποία έχασε ο Δήμος στον Άρειο Πάγο. Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο ποσό οφείλεται στη δύσκολη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των δημοτών, που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στον Δήμο

“Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας”, υπογράμμισε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Νάνσυ Αγγελάκη, αναφερόμενη στο τεχνικό πρόγραμμα έργων για το τρέχον έτος, το οποίο αφορά 10 εκατ. €, προερχόμενα από ΣΑΤΑ και ιδίους πόρους. “Στην παρούσα φάση υλοποιούμε έργα, που αφορούν μεταξύ άλλων πεζοδρόμια, δρόμους, παιδικές χαρές και επισκευές σχολικών συγκροτημάτων, ενώ για το τελευταίο τετράμηνο του 2014 θα υπάρχει το ποσό των 2 εκατ. €, το οποίο θα μπορεί να απορροφηθεί από το τεχνικό πρόγραμμα και τη νέα δημοτική αρχή”, διευκρίνισε η κα. Αγγελάκη. Απαντώντας στις αιχμές για μη συνεργασία η κα. Αγγελάκη τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε κάλεσμα συνάντησης με την ίδια από τη νέα δημοτική αρχή, η οποία δεν έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις προτεραιότητές της.

“Ατυχείς” και “επικοινωνιακές” χαρακτήρισε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Παιδείας, Χρυσούλα Χατζηδάκη, τις πρόσφατες δηλώσεις σε θέματα σχολικής στέγης, τονίζοντας ότι οι προτεραιότητες όσον αφορά τις παρεμβάσεις συντηρήσεων και βελτιώσεων, που γίνονται στα σχολεία, πραγματοποιούνται κατόπιν ιεράρχησης των αιτημάτων των σχολικών μονάδων προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, τη Διεύθυνση Παιδείας και τις Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

“Τα τελευταία 3,5 χρόνια οι μελέτες και η δημοπράτηση των έργων σχολικής στέγης εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης του κ. Βάμβουκα. Δεν αποτελεί προτεραιότητα η επισκευή του 16ου Δημοτικού Σχολείου, του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίων, η επισκευή αντικεραυνικού συστήματος σε πολλά σχολεία του Δήμου μας;” αναρωτήθηκε, καταλήγοντας η κα. Χατζηδάκη, διευκρινίζοντας ότι έχουν δοθεί λύσεις από την παρούσα δημοτική αρχή σε χρονίζοντα προβλήματα πάντα σε συνεννόηση και με την άψογη συνεργασία της σχολικής κοινότητας. Μάλιστα, η κα. Χατζηδάκη εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να αποδειχθούν με έργα οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής σε θέματα σχολικής στέγης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...