17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σύλλογος Αρωγής & Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Χριστόφορος»: Σκέψεις, προβληματισμοi και προτάσεις που έχουν άμεση σχέση με την οδική ασφάλεια.

Ημερομηνία:

ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Κ. ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

Κυριε Υπουργέ, σας παρακαλούμε όπως μας επιτρέψετε να σας παραθέσουμε τις παρακάτω σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις μας  που έχουν άμεση  σχέση με την οδική ασφάλεια.

ΜΕΡΟΣ 1

ΑΦΟΡΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Ως γνωστό τα τελευταία χρόνια έχουν τεθεί σε κυκλοφορία και ταξινομούνται από τις αρμόδιες Αρχές οχήματα τα οποία κινούνται:

Α. Με υγραέριο

Β. Με ηλεκτρικό ρεύμα (Υβριδικά)

Τα παραπάνω οχήματα που έχουν συνήθως υποστεί εξωεργαστηριακές μετατροπές προκειμένου να λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι είχαν αρχικώς σχεδιαστεί , παρουσιάζουν σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων  σοβαρούς κινδύνους για τους επιβάτες του οχήματος, για τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , ΕΛ.ΑΣ και 166, καθώς και για τους χρήστες του οδικού δικτύου που την συγκεκριμένη στιγμή βρίσκονται στο σημείο του ατυχήματος όπως θα σας καταθέσουμε παρακάτω.

Τα προαναφερόμενα οχήματα δεν υποχρεούνται μέχρι σήμερα να είναι εφοδιασμένα με ειδική πληροφοριακή πινακίδα-σήμα που να γνωστοποιεί στον κάθε αρμόδιο  που επεμβαίνει στο τροχαίο ότι το όχημα αυτό:

Α. Διαθέτει δεξαμενή  υγραερίου και σύστημα τροφοδοσίας για την κίνηση του με υγραέριο ώστε σε περίπτωση απεγκλωβισμού των επιβατών του με  την χρήση οξυγόνου  ή ηλεκτρικού ψαλιδιού κοπής να ληφθούν τα αναγκαία  προς τούτο μέτρα ασφάλειας ώστε να αποφύγουμε τραγικές επί πλέον  συνέπειες

Β. Διαθέτει σύστημα κίνησης με ηλεκτρισμό ισχύς μέχρι 10000Volt ( σε ανόρθωση) ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα  ασφάλειας για την αποφυγή ατυχήματος σε κάθε αρμόδιο που  επεμβαίνει στο τροχαίο .

"google ad"

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω διαπιστώσεων  προτείνετε όπως για τα προαναφερθέντας οχήματα των ειδικών  αυτών κατηγοριών εγκριθεί όπως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Συγκοινωνιών  ελέγχετε κατά την ταξινόμηση τους η ύπαρξη πληροφοριακής  πινακίδας που να γνωστοποιεί το είδος του καυσίμου με το όποιο κινείτε το όχημα και την ύπαρξη ενδεχομένων κινδύνων

ΜΕΡΟΣ 2

ΑΦΟΡΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Κύριε Υπουργέ, επιπροσθέτως  σας αναφέρουμε ότι κατά την παρακολούθηση των τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων με  δίκυκλα μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες προκύπτει ότι  οι περισσότεροι χρήστες δίτροχων οχημάτων στερούνται κράνους με τα τραγικά για τους ίδιους ,τις οικογένειες των και για  τη χώρα μας αποτελέσματα.

.Για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος σας παρακαλούμε όπως μας επιτρέψετε να σας προτείνουμε τα παρακάτω

Α. Με τη πώληση δίτροχου από αντιπροσωπείες-εμπόρους να χορηγούνται υποχρεωτικά δυο κράνη  ο ακριβής τύπος κατασκευής των (εργοστάσιο)και η ημερομηνία λήξεως χρήσεως των   να αναγράφονται υποχρεωτικά   επί του  τιμολογίου πώλησης.

Β. Με την πώληση μεταβίβαση του δίτροχου από  ιδιώτη να υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του πωλητού στην οποία να αναφέρεται ο τύπος των κρανών κ η αντίστοιχη ημερομηνία λήξεως τους.

Γ. Κατά την υποχρεωτική επιθεώρηση-Τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ)να ελέγχονται τα κράνη του δίτροχου και η ημερομηνία λήξεως και  αν συμφωνεί με το τιμολόγιο πώλησης του πωλητού η εάν υπάρχει τιμολόγιο αγοράς μεταγενέστερης αγοράς

Στα χορηγούμενα από το ΚΤΕΟ   πιστοποιητικά να αναγράφονται τα στοιχεία των κρανών που πρέπει να έχει το δίτροχο όπως και να ελέγχονται τα κράνη και να σημαίνονται ως κατάλληλα με ειδικό σήμα των ΚΤΕΟ. Με τον τρόπο αυτό τα κράνη πλέον θα είναι μόνιμα παρελκόμενα των δίτροχων όπως είναι οι ζώνες ασφαλείας για τα αυτοκίνητα και ο κάθε χρήστης οδηγός ή συνεπιβάτης δίτροχου θα φέρει το κράνος αυτό που αναφέρει το πιστοποιητικό ΚΤΕΟ και το οποίο πρέπει να ελέγχουν τα αστυνομικά όργανα. Προς τούτο σας προσθέτουμε ότι με την άνω πρόταση και εκτίμηση θα αναγκασθούν οι οδηγοί δίτροχων να εφοδιαστούν με κράνη  κατάλληλα με τα οποία θα προστατεύσουν την σωματική τους ακεραιότητα.

Κράνη των οποίων έχει λήξει η ημερομηνία χρήσης καθώς και εντελώς ακατάλληλα και Κράνη δεν πρέπει να  χρησιμοποιούνται πλέον

Κύριε Υπουργέ  η εφαρμογή  των ανωτέρω προτάσεων μας  ως εκτιμούμε θα   συμβάλλει έστω και στο ελάχιστο  στον  μεγάλο αγώνα που καθημερινά δίνουμε όλοι μας  με απώτερο σκοπό να γλιτώσει έστω και ένας συνάνθρωπος μας την ζωή του

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Σταύρος Πολέντας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...