17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τα κεφάλια μέσα

Ημερομηνία:

Από τη στιγμή που οι αγορές έκλεισαν για τη χώρα, η κυβερνητική αναδίπλωση ήταν αναπόφευκτη. Η προληπτική γραμμή πίστωσης έγινε εύκολα αποδεκτή από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη και η προσπάθεια είναι τώρα για να αμπαλαριστεί ωραία το επερχόμενο μνημόνιο light, αλλά πρωτίστως για να ξεκινήσει πριν από το τέλος του χρόνου η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Αλλά τίποτα δεν πηγαίνει καλά για την κυβέρνηση. Ηδη, πριν επιστρέψουν εδώ οι εκπρόσωποι της Τρόικας, ξέσπασε ενδοκυβερνητική κόντρα για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μείωση του κατώτατου μισθού για τους νεοεισερχόμενους και ρίχνει το γάντι στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος το σηκώνει, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται άκρη μέχρι στιγμής. Οι δύο πλευρές διαφωνούν και για την ολοκλήρωση του προγράμματος απολύσεων, ενώ σύντομα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τους “διαθέσιμους” των ΑΕΙ και των ΝΠΙΔ στα υπουργεία Μεταφορών και Πολιτισμού.

Ορόσημο είναι η επόμενη Κυριακή, όταν θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, οπότε θα φανεί τι μένει από τα 11 δισ ευρώ του ΤΧΣ. Από εκεί και πέρα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα είναι η τελευταία με την παρούσα μορφή προγραμματίζεται για τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στο Γιούρογκρουπ της 8ης Δεκεμβρίου να ληφθεί μια θετική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα. Η κυβέρνηση δεν θέλει να συνεχιστεί η επιτήρηση μετά το τέλος του χρόνου, ούτε να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα υπαγορευμένο από τους πιστωτές, προκειμένου να μπορεί να ισχυριστεί ότι μνημόνιο και Τρόικα τέλος. Ομως, οι εταίροι επιμένουν σε σκληρές δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς και δεν βιάζονται για την απομείωση του χρέους, ζητώντας εθνική δέσμευση σε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Η εικόνα γίνεται εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση και λόγω της εύθραυστης κατάστασης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου δεν είναι ασφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη για το επόμενο διάστημα, αλλά είναι σαφές ότι το εκλογικό άγχος προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό που εξάγεται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Από την άλλη, απρόβλεπτη είναι η κατάσταση σε σχέση και με τους βουλευτές της συμπολίτευσης, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε αστειάκι με τον ΕΝΦΙΑ που θα στείλουν στον ένοικο του τάφου της Αμφίπολης, όταν αυτός εντοπιστεί.

Η ανάδειξη των εσωτερικών αντιθέσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά των απόψεων της Αριστερής Πλατφόρμας υπό τον Π. Λαφαζάνη ανήκει στον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης που θα επιμείνει στη στρατηγική της πόλωσης και της κατασκευής του φόβου γύρω από τον κίνδυνο ευρωπαϊκού αποκλεισμού με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Γίνεται λόγος για καυτό δίμηνο ή και για κολασμένο τετράμηνο, μέχρι την προεδρική εκλογή που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, αλλά η αλήθεια είναι πως η ρευστότητα είναι τόση ώστε όλα μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...