20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τα “Πλαστικά Κρήτης” εξαίρεση στο μουντό ελληνικό βιομηχανικό τοπίο

Ημερομηνία:

Η Πλαστικά Κρήτης υλοποιεί την περίοδο αυτή μια σημαντική επένδυση, ύψους 11,5 εκατ.ευρώ, για τη δημιουργία νέα µονάδας παραγωγής αγροτικών φύλλων στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για την πρώτη μονάδα στο είδος της στην Ευρώπη και μεταξύ τριών παγκοσμίως, η οποία αναµένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στα τέλη του έτους.

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών προϊόντων στη χώρα μας, με ισχυρό διεθνή προσανατολισμό και εξαγωγές σε πάνω από 50 χώρες.

Τα προϊόντα της βρίσκονται σε χιλιάδες θερμοκήπια, λιοχώραφα και αγρούς σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, ενώ διατηρεί θυγατρικές εταιρίες και παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες του εξωτερικού, στη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα.

Σε μια εποχή αδιαμφισβήτητα αντίξοη για την ελληνική βιομηχανία, η “Πλαστικά Κρήτης” πετυχαίνει όχι μόνο να βελτιώνει για ένα ακόμη τρίμηνο της λειτουργική της κερδοφορία, αλλά να συνεχίζει αμείωτα τις επενδύσεις της.

Η εταιρεία των αδελφών Λεμπιδάκη αποτελεί μια από τις εξαιρέσεις στο μουντό ελληνικό βιομηχανικό τοπίο.

Για τους πρώτους έξι μήνες του 2014, πέτυχε σε ενοποιημένο επίπεδο αύξηση των πωλήσεων κατά 6,3% (στα 116,4 εκατ. ευρώ) και της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 19% (14,8 εκατ. ευρώ), διατηρώντας παράλληλα μηδενικό σχεδόν καθαρό δανεισμό.

Τα οικονομικά αποτελέσματα έρχονται ως συνέχεια ενός εξίσου θετικού 2013 (+9% για τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, +5% στα EBITDA), με τις περισσότερες θυγατρικές να εμφανίζουν καλές επιδόσεις, αρχής γενομένης από την κινεζική, και τις εξαγωγές να φθάνουν το 65% των συνολικών πωλήσεων.

Η διοίκηση εμφανίζεται στην οικονομική έκθεση εξαμήνου αισιόδοξη ότι το τελικό αποτέλεσµα του 2014 θα κυµανθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση µε το 2013 για τον όµιλο και στα ίδια ή ελαφρά χαµηλότερα επίπεδα για τη µητρική.

Μόνη στην Ευρώπη

Η Πλαστικά Κρήτης υλοποιεί την περίοδο αυτή μια σημαντική επένδυση, ύψους 11,5 εκατ.ευρώ, για τη δημιουργία νέα µονάδας παραγωγής αγροτικών φύλλων στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η επένδυση αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για την εταιρεία καθώς επιτρέπει την παραγωγή εξειδικευµένων προϊόντων νέας τεχνολογίας µε υψηλότερη προστιθέµενη αξία. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα στο είδος της στην Ευρώπη και μεταξύ τριών παγκοσμίως, η οποία αναµένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στα τέλη του έτους.

Επενδύσεις πραγµατοποιούνται επίσης στον τοµέα του master batch (πρώτες ύλες για τις βιοµηχανίες πλαστικών) στο εργοστάσιο της Ρωσίας, καθώς και νέες γραµµές µεγάλης δυναµικότητας στα εργοστάσια του Ηρακλείου και της Ρουµανίας που έχουν παραγγελθεί και θα εγκατασταθούν το πρώτο τρίµηνο του 2015.

Τα κύρια προϊόντα της εταιρείας είναι τα αγροτικά φύλλα master batches (ειδικά συμπυκνώματα χρωστικών ουσιών και χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται σαν πρώτες ύλες από τη βιομηχανία πλαστικών) και οι γεωμεμβράνες που σε ποσοστό 70% κατευθύνονται στις αγορές του εξωτερικού.

"google ad"

Οι διεθνείς θυγατρικές του ομίλου με παραγωγικές μονάδες σε χώρες όπως η Κίνα, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Τουρκία, βοηθούν όχι μόνο στην καθιέρωση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά αλλά και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας στις αγορές πρώτων υλών.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ανέρχεται στα 135 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στα επίπεδα των 5 ευρώ. Περίπου το 60% του μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται στον έλεγχο των βασικών μετόχων.
Ν. Χρυσικόπουλος
Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...