15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

«Τιμή στον Έλληνα» στο μέγαρο Τριανον

Ημερομηνία:

Τιμώντας τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco, 1541-1614) και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζουν την Ομαδική Εικαστική Έκθεση «Τιμή στον Έλληνα» στο Μέγαρο Τριανόν, Ηρώων Πολυτεχνείου 43, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη, σήμερα Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 στις 8.30 το βράδυ.
Η Έκθεση θα διαρκέσει από 9.7.2014 έως 1.8.2014 και συμμετέχουν περισσότεροι από 50 Κρήτες, Έλληνες και Διεθνείς καλλιτέχνες (Βερυκάκη Όλγα, Γιατρουδάκη Πόπη, Κελαϊδή Μαρία, Κουνάλης Κώστας, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπραουδάκη Ρένα, Πετράκη Αναστασία, Πετσούρα Σύλβια, Σίνου Άννα, Φοίτου Χριστίνα, Χατζηδάκη Πέπη κ.ά.). Ανοικτά καθημερινά (7 ημέρες την εβδομάδα) από 20.00 έως 22.00 με ελεύθερη είσοδο.

Επιμέλεια: Κωστής Σχιζάκης.

«Στην έκθεση “Τιμή στον Έλληνα” συμμετέχουν Έλληνες και Διεθνείς καλλιτέχνες που κλήθηκαν να ανταποκριθούν κατασκευάζοντας εικαστικά λάβαρα αποδεικνύοντας και αναδεικνύοντας με όποιο τρόπο έκρινε ο καθένας κατάλληλο, την ευλάβεια και το θαυμασμό του προς το έργο του μεγάλου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που γεννήθηκε, μεγάλωσε και μαθήτευσε στο Ηράκλειο, ταξίδεψε στην Ιταλία και τελικά εγκαταστάθηκε στην Ισπανία όπου και μεγαλούργησε.

Χαρά προκύπτει από το γεγονός ότι η έκθεση “Τιμή στον Έλληνα” προσφέρει τη δυνατότητα να παρουσιαστεί και να προβληθεί σε όλη την Κρήτη κι ακόμα να δείξει τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του νησιού μας ότι επίλεκτοι καλλιτέχνες αποδίδουν με τη δέουσα ευλάβεια την πρέπουσα αναφορά τους στον Γκρέκο της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας.

Ποικίλα είναι τα συμπεράσματα που απορρέουν από την παρουσίαση αυτή, μερικά προφανή κι άλλα κρυμμένα πίσω από τη ζοφερή πραγματικότητα που ζει η χώρα μας… Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι καλλιτέχνες αλληγορικά εξερεύνησαν το θέμα τους και το απέδωσαν δικαιολογώντας ποικίλες παραστάσεις, είτε παραπέμποντας απ’ ευθείας στο έργο του Θεοτοκόπουλου, είτε στη μορφή και τη δράση του ζωγράφου, είτε ξεφεύγοντας τελείως από την πεπατημένη οδό ακολουθούν προσωπικές διαδρομές στην εμπειρία τους με τον Γκρέκο που απαιτούν ιδιαίτερες αναφορές για να γίνουν απόλυτα αναγνώσιμες».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...