19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Το γιγάντιο κουλούρι Θεσσαλονίκης με αλεύρι Κρήτης «αγκάλιασε» τον Λευκό Πύργο και πάει για Γκίνες – Δεν έμεινε ψίχουλο! [φωτός]

Ημερομηνία:

Μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες διεκδικεί το γιγάντιο κουλούρι Θεσσαλονίκης, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από λίγες ώρες σε ειδική εξέδρα στην περιοχή του Λευκού Πύργου, αγκαλιάζοντας το μνημείο-σύμβολο της πόλης.

Το αρτοσκεύασμα, διαμέτρου περίπου 165 μέτρων, για την παρασκευή του οποίου απαιτήθηκαν 700 κιλά αλεύρι από την εταιρεία “Μύλοι Κρήτης” και 250 σουσάμι, καταναλώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ από τους πολίτες, κατοίκους και τουρίστες, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στον χώρο, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

26_116362-960x639

26_146362-960x639

Οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης – ομάδες και μέλη του Σωματείου Αρτοποιών «Προφήτης Ηλίας»- σήκωσαν τα μανίκια ήδη από το Σάββατο, προκειμένου να αρχίσει η παρασκευή του εδέσματος, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη.

26_206362.

26_186362-960x639

Αρχικά φτιάχτηκαν περίπου 250 κομμάτια κουλουριού, τα οποία οι «ειδικοί» άρχισαν να ψήνουν από τα ξημερώματα της Κυριακής. Στη συνέχεια τα επιμέρους κομμάτια συναρμολογήθηκαν με γλάσο ως συγκολλητική ουσία, δημιουργώντας το μεγαλύτερο κουλούρι Θεσσαλονίκης του κόσμου, το οποίο καταναλώθηκε από τους πολίτες, στους οποίους από νωρίς μοιράζονταν μικρότερα κουλούρια. 26_166362-960x639      26_066362-960x639

Η δημιουργία του κουλουριού, στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival του δήμου Θεσσαλονίκης, «έδεσε» με τις εκδηλώσεις και τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας, το οποίο πραγματοποιείται στη συμπρωτεύουσα, έχοντας προσελκύσει επισκέπτες από διάφορες χώρες. Έτσι, αθλητές και συνοδοί τους από το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το παραδοσιακό έδεσμα της πόλης.

26_126362-960x639

koulouri-thessalonikis-leukos-purgos

koulouri-thessalonikis-leukos-purgos2

Η παρασκευή του κουλουριού έγινε υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη των εταιρειών «Μύλοι Κρήτης» και «Αφοί Χαΐτογλου», οι οποίες πρόσφεραν τις πρώτες ύλες. Μάλιστα, για τους σκοπούς τής εκδήλωσης κατασκευάστηκε και μια μινιατούρα του Λευκού Πύργου, που την περιέβαλαν κουλούρια.

26_026362-960x639

koulouri-thessalonikis-leukos-purgos-ΑΠΕ ΜΠΕ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

"google ad"

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν – μεταξύ άλλων – ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα τουρισμού Σπύρος Πέγκας και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

26_096362-960x639

26_106362-960x639

Η δράση στόχευε μεταξύ άλλων στην επιβεβαίωση της εντοπιότητας του κουλουριού, η ιστορία του οποίου είναι άρρηκτα δεμένη με την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Φωτός: ΑΠΕ – ΜΠΕ/Μπαρμπαρούσης Σωτήρης – Popaganda.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...