16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Το Εθνικό Ίδρυµα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και η αποστολή του

Ημερομηνία:

Σε απάντηση σχετικού σχολίου της στήλης «Σχόλια στην Τοπική Επικαιρότητα», λάβαμε επιστολή από το Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» που υπογράφει ο διευθυντής του Νικόλαος Παπαδάκης η οποία αναφέρει:
“Κύριε Διευθυντά,

Σας απευθύνω την παρούσα επιστολή για να σας εκφράσω την έκπληξή μου σχετικά με σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας της 22ας Αυγούστου.

Το Ίδρυμά μας, κατά γενική ομολογία, όπως και εσείς παραδέχεσθε, τιμά τον τόπο μας. Συμπληρώνει σχεδόν 15 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στην έρευνα και τη μελέτη της ζωής, του έργου και της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι επιτυχημένες δράσεις του στο χώρο της εκπαίδευσης αγκαλιάζονται από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Το πολυεπίπεδο έργο του είναι αναγνωρισμένο από την επιστημονική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό σε ολόκληρη τη χώρα και διεθνώς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ιδιαίτερα θερμή επιστολή του σημειώνει ότι το παρακολουθεί με αγάπη και ενδιαφέρον.

Το έργο του Ιδρύματος επιτελείται με πολλές αντιξοότητες, με εξαιρετικά περιορισμένους οικονομικούς πόρους τα τελευταία χρόνια, χάρη στο μεράκι και την προσωπική προσφορά του προσωπικού και των συνεργατών του.

Όταν πρόσφατα απειλήθηκε η ίδια η επιβίωσή του, ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη και συγκινητική η συμπαράσταση και το ενδιαφέρον από όλες τις γωνιές της χώρας μας και από τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.

Πνευματικοί άνθρωποι υψηλού κύρους ένωσαν τις δυνάμεις τους σε έναν αγώνα για να μη σβήσουν τα φώτα του για πάντα.

Δημοσιογράφος αθηναϊκής εφημερίδας σχολίασε ότι συγκεντρώθηκε η «Εθνική Ελλάδος» του πνεύματος.

Αν κάποιος ανατρέξει στον κατάλογο αυτών των ονομάτων θα διαπιστώσει τη συμμετοχή ανθρώπων από όλους τους πολιτικούς χώρους, που μπορεί να τους χωρίζουν αγεφύρωτες ιδεολογικές διαφορές, όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι το Ίδρυμα πορεύεται χωρίς αγκυλώσεις και χωρίς αποκλεισμούς.

Το έργο του Ιδρύματος θα συνεχιστεί. Η γόνιμη κριτική για τις όποιες παραλείψεις είναι πάντοτε και επιθυμητή και χρήσιμη, όχι όμως οι άδικες κρίσεις. Σας θέλουμε δίπλα μας, συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας.

Με εκτίμηση
Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος
Νικόλαος Παπαδάκης

ΥΓ. Υπάρχουν εκατοντάδες επιστολές αναγνώρισης του έργου του Ιδρύματος από όλα τα μέρη του κόσμου. Εντελώς ενδεικτικά σας αποστέλλουμε αντίγραφα επιστολών του Προέδρου της Δημοκρατίας και τριών μαθητών.”

Tsavdari efxaristiriaSpalas efxaristiriaRaxiotis efxaristiria

Σημείωμα σύνταξης

"google ad"

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, η πορεία των μέγιστων αυτού του πολυβασανισμένου τόπου, πρέπει να αναδυκνείεται για να φωτίζει την καταχνιά του άθλιου εν πολλοίς τοπίου που βιώνουμε.

Δεν αρκεί λοιπόν να κάνουμε ωραίες και επιτυχείς εκδηλώσεις. Την ουσία πρέπει να αναζητούμε και ας στεναχωρεί ορισμένους.

Η αγωνία του γράφοντος έγκειται στη μετριότητα που μας περιβάλει, που ασφαλώς πρέπει να ξεπεράσουμε.

Βέβαια, σήμερα, ηγέτες του διαμετρήματος ενός Βενιζέλου, ίσως δεν υπάρχουν, μπορούμε όμως όλοι μαζί να γυρίσουμε την πλάτη στο άχαρο και επιβλαβές παρελθόν. Τότε μόνο θα ελπίζουμε.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κύριε Παπαδάκη, δεν περίμενε να διαμορφωθούν (να ωριμάσουν) οι συνθήκες. Τις δημιούργησε ο ίδιος και έτσι προχωρήσαμε…

Ας φωτίσουμε λοιπόν, όλοι μαζί και εμείς και εσείς, περισσότερο και τα θετικά και τα αρνητικά (λάθη) μιας ένδοξης πορείας που σήμερα χρειαζόμαστε.

Είναι μεγάλη η ευθύνη και η αποστολή ενός τέτοιου ιδρύματος και για την επιτυχία του είμαστε όλοι συνοδοιπόροι.

Καλή δύναμη στο έργο σας, που οπωσδήποτε είναι σημαντικότατο. Κάντε το και πιο αποτελεσματικό στη διαμόρφωση αντιλήψεων θάρρους και αισιοδοξίας, που όλοι και ο τόπος μας, χρειάζονται.

Νίκος Αγγελάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...