17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Το ελληνικό πνεύμα στη διαδρομή του χρόνου

Ημερομηνία:

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Θ. Πολυράκης
Γεωπόνος – Συγγραφέας

« Ελλάδα: Όλα εδώ ξεκίνησαν κι εδώ θα καταλήξουν!»

Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί, 1207-1273, Πέρσης ποιητής

Α. Αντί Προλόγου

Στη νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης, η μάνα–Φύση, καθισμένη στον αργαλειό του Χρόνου, ύφανε με πλέρια μαστοριά και υπομονή ένα γεωγραφικό υφάδι που σαν το τέλειωσε τ’άπλωσε στοργικά σε μία έκταση 106.778 τετρ. χλμ. που κίναγε απ’τις αφρόπετρες του Αιγαίου μέχρι τις αρχές του ορεινού κορμού της Ευρώπης.

Σκάλισε πάνω στο υφάδι βαθιές ρωγμές-φαράγγια, λαγκαδιές, όρθωσε ουρανόξυστες κορφές και με οδηγό τη μαστοριά, την έμπνευση και το μεράκι στόλισε τούτο το γεωγραφικό σχηματισμό με εκατοντάδες ηλιοφίλητα νησιά όλων των μεγεθών.

Σαν τέλειωσε το εργόχειρο η Ανυφαντού, το εμπιστεύτηκε στην Ιστορία. Και ήταν το εργόχειρο, η Ελλάδα.Και η Ιστορία, προσεκτική διαχειρίστρια στα άψυχα και στοργική τροφός στον κάτοικο, τον Έλληνα, εμπιστεύτηκε με τη σειρά της τούτο τον τόπο στο γέρο-Χρόνο και το κατόρθωσε να κάνει τους λοιπούς ανθρώπους όπου γης να εκστασιάζονται από τους αρχαίους χρόνους έως τα σήμερα από τη θεοδιάλεκτη τούτη τη γωνιά και τον ξεχωριστό τον κάτοικό της, καθώς ένας φωτεινός φάρος άναψε σε μια εποχή που χάνεται στο βάθος του παρελθόντος, φωτίζει την οικουμένη, και θα την φωτίζει μέχρι της συντελείας του αιώνος…

 

Β. Η Ελλάς και ο Έλληνας, στο διάβα του Χρόνου – Απόψεις σοφών των εποχών

Ελάχιστα διαχρονικά απανθίσματα τούτου του εκστασιασμού όσο και της παραδοχής, του ελληνικού πνεύματος, παραθέτουμε:

Κικέρων (106 π.Χ. – 43 π.Χ.) Λατίνος Κλασσικός:

–          Τίποτα δεν είναι πιο ανθρώπινο, πιο ιερό, από την Ελλάδα.

–          Όλα είναι Ελληνικά (Όλα προέρχονται από τους `Ελληνες).

–          Η γλώσσα των θεών είναι η ελληνική γλώσσα.

"google ad"

Οράτιος(65 π.Χ. – 8 π.Χ.) Ρωμαίος λυρικός ποιητής: “…Παρ’ ότι η Ελλάς κατακτήθηκε, αυτή νίκησε τον κατακτητή και εισήγαγε τις τέχνες στο απολίτιστο Λάτιο…”

`Ιβν Χαλντούμ (1332–1406) Άραβας ιστορικός, λόγιος, θεολόγος & πολιτικός:“…Πρέπει να παραδεχτούμε πως όλο το Ισλάμ εκτός της θρησκείας, ήταν ελληνικό. Προδοσία ενάντια των Ελλήνων από τα Ισλαμικά έθνη, ισούται με προδοσία ενάντια στην ίδια τους τη φύση…”

Βολταίρος (1694–1778) Γάλλος διαφωτιστής, συγγραφέας και φιλόσοφος: “…Υπερασπιστείτε την Ελλάδα, διότι σε αυτήν οφείλουμε τα φώτα μας, τις επιστήμες και όλες μας τις αρετές…”

Φρειδερίκος ΙΙ (1712-1786) Βασιλιάς της Πρωσίας:“…Είμαστε παιδιά των Ελλήνων…”

Johann Joachim Winckelmann (1717-1768) Γερμανός ιστορικός και αρχαιολόγος:     “…Ο μόνος τρόπος για εμάς να γίνουμε σπουδαίοι ή ακόμη και απαράμιλλοι, αν αυτό είναι δυνατό, είναι να μιμηθούμε τους Έλληνες…”

Johann Gottfried von Herder(1744-1803) Γερμανός φιλόσοφος και ποιητής:“…Όπως τα λουλούδια στολίζουν τη γη και τα αστέρια τον ουρανό, έτσι και η Ελλάδα  [στολίζει] τον κόσμο…”

Francois Rabelais(1744-1803)Γάλλος αναγεννησιακός ποιητής: “…Είναι ντροπή να αποκαλούνται “μορφωμένοι” αυτοί που δεν μελετούν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς…”

Φρίντριχ Σίλερ(1759 -1805) Γερμανός ποιητής, φιλόσοφος και ιστορικός: “…Καταραμένε Έλληνα ανακάλυψες τα πάντα: Φιλοσοφία, Γεωμετρία, Φυσική, Αστρονομία, Ιατρική, Δημοκρατία….Δεν άφησες τίποτα για εμάς…”

Wilhelm Von Humboldt(1767-1835) Διπλωμάτης, φιλόσοφος και λόγιος: “…Στους Έλληνες και μόνο βρίσκουμε την ιδέα αυτού που θα θέλαμε να είμαστε και να παράγουμε… από τους Έλληνες παίρνουμε κάτι περισσότερο από γήινο – σχεδόν θεϊκό…”

Ουίλιαμ Μπράϊαντ (1794-1878) Αμερικανός ρομαντικός ποιητής: “…Η Ελλάς υπήρξε το αληθινό λίκνο της ελευθερίας στο οποίο σφυρηλατήθηκαν οι πρώτες πολιτείες. Εμείς είμαστε οι μαθητές [αυτών] των μεγάλων ανδρών, σε όλες τις αρχές της επιστήμης, της ηθικής και της καλής διακυβέρνησης…”

Μπέρναρντ Σω(1794-1878) Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας: “…Εάν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σου δεν έχεις τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε ζεις σε ένα σπίτι χωρίς φως…”

Βίκτωρ Ουγκώ(1802 -1855) Γάλλος λογοτέχνης: – “…Είναι σπουδαίο να κατάγεσαι από την Ελλάδα, τη χώρα που έδωσε το φως στον κόσμο…” – – “…Κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται….”

Λέων Τολστόι(1828-1910) Ρώσος Συγγραφέας: “…Δίχως Ελληνικές σπουδές, δεν υπάρχει εκπαίδευση…”

Helen Adams Keller(1880-1968) Αμερικανίδα συγγραφέας και λέκτωρ: “…Εάν αληθεύει πως το βιολί είναι το τελειότερο των μουσικών οργάνων, τότε ελληνικό είναι το “βιολί” της ανθρώπινης σκέψης…”

Will Durant, (1885-1981) Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος:   “…Όλα τα πεπολιτισμένα έθνη, εις ότι αφορά την δραστηριότητα του πνεύματος, είναι αποικίαι της Ελλάδος…”

Henry Miller, (1891-1980)  Aμερικανός συγγραφέας:“…Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του…”

Φεντερίκο Σαγκρέντο(1921 -1998) Ισπανός (Βάσκος) πολιτικός και συγγραφέας:   “…Ο δυτικός πολιτισμός μας γεννήθηκε στην Ελλάδα….Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να λένε πως η Ελλάς ήταν η μητέρα κάθε γνώσης και τούτη η αλήθεια δεν έχει αλλάξει από τότε…”

Ζακλίν ντε Ρομιγύ(1913-2010) Γαλλίδα κλασσική φιλόλογος, Ακαδημαϊκός & ελληνίστρια:

–          “…Αυτά που συνέβησαν εδώ πριν από είκοσι πέντε αιώνες, έχουν επακόλουθα που διαρκούν ακόμη, και που η επιρροή τους παραμένει ουσιαστική για το σημερινό μας κόσμο…”

–          “…Το δημοκρατικό ιδεώδες, το ιδεώδες της δικαιοσύνης, της ανοχής και του ανθρωπισμού δεν θα είχαν ίσως φθάσει ως εμάς, αν η Ελλάδα δεν τους είχε προσδώσει την ομορφιά…”

–          “…Αν υπερασπιζόμαστε την παιδεία της αρχαίας Ελλάδας στη σημερινή εκπαίδευση, δεν το κάνουμε επειδή ανήκει στο παρελθόν όλων μας, αλλά γιατί είναι το καλύτερο εχέγγυο για το μέλλον…”

Γ. Το ελληνικό πνεύμα σήμερα

Η μεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ, είχε πει πρόσφατα: “…Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, γιατί ή ελληνική γλώσσα, μας βοηθάει πρώτα απ’ όλα να καταλάβουμε τη δική μας γλώσσα…”

Ως γνωστόν, το 2001 ήταν «Ευρωπαϊκό έτος γλωσσών» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αφορμή έδωσαν Βάσκοι Ευρωβουλευτές όταν πρότειναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Ε.Ε., να γίνουν δηλαδή τα ελληνικά, επικοινωνιακό εργαλείο της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα (και ιδιαιτέρως την αρχαία ελληνική) έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ευρώπη. Σε δέκα χώρες – μέλη της Ε.Ε., η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής αποτελεί μέρος του ωρολογίου προγράμματος στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εξάλλου, από το Πεκίνο μέχρι την Αριζόνα και από το Τούρκου της Φινλανδίας μέχρι το Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική, η ελληνική γλώσσα έχει “ριζώσει”. Συντελεστές της, οι πολυάριθμοι ξένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, που διδάσκουν σε έδρες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε χώρες όλου του κόσμου. Στις πέντε ηπείρους υπάρχουν σήμερα 344 έδρες ελληνικών σπουδών, από αυτές οι 179 είναι στην Ευρώπη και οι 63 στις ΗΠΑ.Τα ξένα πανεπιστήμια πάντα είχαν έναν σοβαρό λόγο να δημιουργήσουν τμήματα και έδρες για σπουδές στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. H αρχαία Eλλάδα και ο πολιτισμός της αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη πολλών σύγχρονων επιστημών. O Πλάτωνας και ο Aριστοτέλης συνεχίζουν να γοητεύουν διαχρονικά όλα τα έθνη καθώς και ο λόγος του Aισχύλου, του Σοφοκλή, του Eυριπίδη, του Aριστοφάνη κ.α. Ο Ισπανός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας Dr. JuanCoderch, δημιούργησε την Ιστοσελίδα www.akwn.netστης οποίας το siteμε τίτλο AkropolisWorldNews, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει σε άπταιστα αρχαία ελληνικά ειδήσεις και ρεπορτάζ από όλο τον κόσμο, άρθρα κλπ.

Είναι γνωστό, ότι, οι ξένοι, όταν θέλουν να δημιουργήσουν μια λέξη ειδικά σε επιστημονικό  πεδίο, χρησιμοποιούν πάντοτε και μόνο την ελληνική γλώσσα. Οι δε Άγγλοι και οι Ιάπωνες επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν ελληνικά, επειδή η ελληνική γλώσσα ενισχύει την λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες, τα δε υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΑΣΑ υποχρεούνται να γνωρίζουν αρχαία ελληνικά και αρχαία ελληνική ιστορία. Εξάλλου, οι υπερσύγχρονοι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, αναγνωρίζουν ως νοήμονα γλώσσα μόνο την αρχαία ελληνική, και η λειτουργία τους στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην σαφήνεια και τη μαθηματική δομή της. Είναι επίσης γνωστό, ότι, η ΝΑΣΑ, ονοματίζει την κάθε αποστολή της, με αρχαία ελληνικά ονόματα. Και τούτο, επειδή οι ειδικοί επιστήμονες της ΝΑΣΑ πιστεύουν ότι, εάν υπάρχει εξωγήινος πολιτισμός, τότε, η μόνη γλώσσα που πιθανόν θα μπορεί να αναγνωσθεί θα είναι η αρχαία ελληνική, επειδή είναι η μόνη γλώσσα που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί και με αριθμούς.

Σύμφωνα με την άποψη (σε Εισήγηση) της Κας Παρασκευής Χρυσικοπούλου, Γεν. Γραμματέως της Πανελλήνιας `Ενωσης Νεφροπαθών σε σχετική για την ελληνική γλώσσα ημερίδα στις 3-6-2003: «…Η αρχαία ελληνική γλώσσα ανήκει στα πρότυπα, μέσα από τα οποία προβάλλουν οι πνευματικές δυνάμεις της δημιουργικής μεγαλοφυΐας, διότι αναφορικά προς τις δυνατότητες που παρέχει στην σκέψη, είναι η πιο ισχυρή και συνάμα η πιο πνευματώδης από όλες τις γλώσσες του κόσμου…».

Την ίδια όμως στιγμή της διεθνούς αποδοχής, παραδοχής και αναγνώρισης του εν γένει ελληνικού πνεύματος, είναι τουλάχιστον θλιβερή η διαπίστωση της γλωσσικής κατάπτωσης που μας περιβάλλει μέσα στον ελλαδικό χώρο. Αρκεί να στήσει κάποιος “ευήκοον ους” στη φρασεολογία (και όχι μόνο) των νέων μας αλλά και των διαφόρων παρουσιαστών και παρουσιαστριών της TV και θα διαπιστώσει άμεσα τη γλωσσική τους πενία. Αυτό δεν πρέπει να συνεχισθεί και την ευθύνη ακέραιη φέρουν οι αρμόδιοι του (πολυταλανισμένου) εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας.

Δ. Επίλογος

Αυτή είναι η Ελλάδα μας: Αείφωτος Φάρος Πολιτισμού για ολόκληρη την Οικουμένη. Εν τούτοις, αγνώμονες οι λογής-λογής αλλοδαποί ανθέλληνες, καιροσκόποι και κερδοσκόποι οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία της ζημιογόνου πολιτικής κάποιων πολιτικών μας μετά την μεταπολίτευση, οδήγησαν τη χώρα μας στο χείλος της οικονομικής αβύσσου, της εξάρτησης και της εθνικής υποτέλειας, αντί (όπως έγραψα και σε προηγούμενο άρθρο) να έχει χαρακτηρισθεί η Ελλάδα ως Παγκόσμια Πνευματική Κιβωτός, προστατευτέα με Διεθνείς Συνθήκες από κάθε ξένη επιβουλή, ως ελάχιστη αναγνώριση της συμβολής της στο παγκόσμιο πολιτισμικό, πνευματικό, και δημοκρατικό γίγνεσθαι. Ίσως τούτο, ποτέ δεν είναι αργά. Εμείς απλά το καταθέτουμε ως ιδέα και ευχή…

 

Α. Αντί Προλόγου

Στη νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης, η μάνα–Φύση, καθισμένη στον αργαλειό του Χρόνου, ύφανε με πλέρια μαστοριά και υπομονή ένα γεωγραφικό υφάδι που σαν το τέλειωσε τ’άπλωσε στοργικά σε μία έκταση 106.778 τετρ. χλμ. που κίναγε απ’τις αφρόπετρες του Αιγαίου μέχρι τις αρχές του ορεινού κορμού της Ευρώπης.

Σκάλισε πάνω στο υφάδι βαθιές ρωγμές-φαράγγια, λαγκαδιές, όρθωσε ουρανόξυστες κορφές και με οδηγό τη μαστοριά, την έμπνευση και το μεράκι στόλισε τούτο το γεωγραφικό σχηματισμό με εκατοντάδες ηλιοφίλητα νησιά όλων των μεγεθών.

Σαν τέλειωσε το εργόχειρο η Ανυφαντού, το εμπιστεύτηκε στην Ιστορία. Και ήταν το εργόχειρο, η Ελλάδα.Και η Ιστορία, προσεκτική διαχειρίστρια στα άψυχα και στοργική τροφός στον κάτοικο, τον Έλληνα, εμπιστεύτηκε με τη σειρά της τούτο τον τόπο στο γέρο-Χρόνο και το κατόρθωσε να κάνει τους λοιπούς ανθρώπους όπου γης να εκστασιάζονται από τους αρχαίους χρόνους έως τα σήμερα από τη θεοδιάλεκτη τούτη τη γωνιά και τον ξεχωριστό τον κάτοικό της, καθώς ένας φωτεινός φάρος άναψε σε μια εποχή που χάνεται στο βάθος του παρελθόντος, φωτίζει την οικουμένη, και θα την φωτίζει μέχρι της συντελείας του αιώνος…

Β. Η Ελλάς και ο Έλληνας, στο διάβα του Χρόνου – Απόψεις σοφών των εποχών

Ελάχιστα διαχρονικά απανθίσματα τούτου του εκστασιασμού όσο και της παραδοχής, του ελληνικού πνεύματος, παραθέτουμε:

Κικέρων (106 π.Χ. – 43 π.Χ.) Λατίνος Κλασσικός:

–          Τίποτα δεν είναι πιο ανθρώπινο, πιο ιερό, από την Ελλάδα.

–          Όλα είναι Ελληνικά (Όλα προέρχονται από τους `Ελληνες).

–          Η γλώσσα των θεών είναι η ελληνική γλώσσα.

Οράτιος(65 π.Χ. – 8 π.Χ.) Ρωμαίος λυρικός ποιητής: “…Παρ’ ότι η Ελλάς κατακτήθηκε, αυτή νίκησε τον κατακτητή και εισήγαγε τις τέχνες στο απολίτιστο Λάτιο…”

`Ιβν Χαλντούμ (1332–1406) Άραβας ιστορικός, λόγιος, θεολόγος & πολιτικός:“…Πρέπει να παραδεχτούμε πως όλο το Ισλάμ εκτός της θρησκείας, ήταν ελληνικό. Προδοσία ενάντια των Ελλήνων από τα Ισλαμικά έθνη, ισούται με προδοσία ενάντια στην ίδια τους τη φύση…”

Βολταίρος (1694–1778) Γάλλος διαφωτιστής, συγγραφέας και φιλόσοφος: “…Υπερασπιστείτε την Ελλάδα, διότι σε αυτήν οφείλουμε τα φώτα μας, τις επιστήμες και όλες μας τις αρετές…”

Φρειδερίκος ΙΙ (1712-1786) Βασιλιάς της Πρωσίας:“…Είμαστε παιδιά των Ελλήνων…”

Johann Joachim Winckelmann (1717-1768) Γερμανός ιστορικός και αρχαιολόγος:     “…Ο μόνος τρόπος για εμάς να γίνουμε σπουδαίοι ή ακόμη και απαράμιλλοι, αν αυτό είναι δυνατό, είναι να μιμηθούμε τους Έλληνες…”

Johann Gottfried von Herder(1744-1803) Γερμανός φιλόσοφος και ποιητής:“…Όπως τα λουλούδια στολίζουν τη γη και τα αστέρια τον ουρανό, έτσι και η Ελλάδα  [στολίζει] τον κόσμο…”

Francois Rabelais(1744-1803)Γάλλος αναγεννησιακός ποιητής: “…Είναι ντροπή να αποκαλούνται “μορφωμένοι” αυτοί που δεν μελετούν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς…”

Φρίντριχ Σίλερ(1759 -1805) Γερμανός ποιητής, φιλόσοφος και ιστορικός: “…Καταραμένε Έλληνα ανακάλυψες τα πάντα: Φιλοσοφία, Γεωμετρία, Φυσική, Αστρονομία, Ιατρική, Δημοκρατία….Δεν άφησες τίποτα για εμάς…”

Wilhelm Von Humboldt(1767-1835) Διπλωμάτης, φιλόσοφος και λόγιος: “…Στους Έλληνες και μόνο βρίσκουμε την ιδέα αυτού που θα θέλαμε να είμαστε και να παράγουμε… από τους Έλληνες παίρνουμε κάτι περισσότερο από γήινο – σχεδόν θεϊκό…”

Ουίλιαμ Μπράϊαντ (1794-1878) Αμερικανός ρομαντικός ποιητής: “…Η Ελλάς υπήρξε το αληθινό λίκνο της ελευθερίας στο οποίο σφυρηλατήθηκαν οι πρώτες πολιτείες. Εμείς είμαστε οι μαθητές [αυτών] των μεγάλων ανδρών, σε όλες τις αρχές της επιστήμης, της ηθικής και της καλής διακυβέρνησης…”

Μπέρναρντ Σω(1794-1878) Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας: “…Εάν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σου δεν έχεις τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε ζεις σε ένα σπίτι χωρίς φως…”

Βίκτωρ Ουγκώ(1802 -1855) Γάλλος λογοτέχνης: – “…Είναι σπουδαίο να κατάγεσαι από την Ελλάδα, τη χώρα που έδωσε το φως στον κόσμο…” – – “…Κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται….”

Λέων Τολστόι(1828-1910) Ρώσος Συγγραφέας: “…Δίχως Ελληνικές σπουδές, δεν υπάρχει εκπαίδευση…”

Helen Adams Keller(1880-1968) Αμερικανίδα συγγραφέας και λέκτωρ: “…Εάν αληθεύει πως το βιολί είναι το τελειότερο των μουσικών οργάνων, τότε ελληνικό είναι το “βιολί” της ανθρώπινης σκέψης…”

Will Durant, (1885-1981) Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος:   “…Όλα τα πεπολιτισμένα έθνη, εις ότι αφορά την δραστηριότητα του πνεύματος, είναι αποικίαι της Ελλάδος…”

Henry Miller, (1891-1980)  Aμερικανός συγγραφέας:“…Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του…”

Φεντερίκο Σαγκρέντο(1921 -1998) Ισπανός (Βάσκος) πολιτικός και συγγραφέας:   “…Ο δυτικός πολιτισμός μας γεννήθηκε στην Ελλάδα….Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να λένε πως η Ελλάς ήταν η μητέρα κάθε γνώσης και τούτη η αλήθεια δεν έχει αλλάξει από τότε…”

Ζακλίν ντε Ρομιγύ(1913-2010) Γαλλίδα κλασσική φιλόλογος, Ακαδημαϊκός & ελληνίστρια:

–          “…Αυτά που συνέβησαν εδώ πριν από είκοσι πέντε αιώνες, έχουν επακόλουθα που διαρκούν ακόμη, και που η επιρροή τους παραμένει ουσιαστική για το σημερινό μας κόσμο…”

–          “…Το δημοκρατικό ιδεώδες, το ιδεώδες της δικαιοσύνης, της ανοχής και του ανθρωπισμού δεν θα είχαν ίσως φθάσει ως εμάς, αν η Ελλάδα δεν τους είχε προσδώσει την ομορφιά…”

–          “…Αν υπερασπιζόμαστε την παιδεία της αρχαίας Ελλάδας στη σημερινή εκπαίδευση, δεν το κάνουμε επειδή ανήκει στο παρελθόν όλων μας, αλλά γιατί είναι το καλύτερο εχέγγυο για το μέλλον…”

Γ. Το ελληνικό πνεύμα σήμερα

Η μεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ, είχε πει πρόσφατα: “…Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, γιατί ή ελληνική γλώσσα, μας βοηθάει πρώτα απ’ όλα να καταλάβουμε τη δική μας γλώσσα…”

Ως γνωστόν, το 2001 ήταν «Ευρωπαϊκό έτος γλωσσών» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αφορμή έδωσαν Βάσκοι Ευρωβουλευτές όταν πρότειναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Ε.Ε., να γίνουν δηλαδή τα ελληνικά, επικοινωνιακό εργαλείο της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα (και ιδιαιτέρως την αρχαία ελληνική) έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ευρώπη. Σε δέκα χώρες – μέλη της Ε.Ε., η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής αποτελεί μέρος του ωρολογίου προγράμματος στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εξάλλου, από το Πεκίνο μέχρι την Αριζόνα και από το Τούρκου της Φινλανδίας μέχρι το Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική, η ελληνική γλώσσα έχει “ριζώσει”. Συντελεστές της, οι πολυάριθμοι ξένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, που διδάσκουν σε έδρες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε χώρες όλου του κόσμου. Στις πέντε ηπείρους υπάρχουν σήμερα 344 έδρες ελληνικών σπουδών, από αυτές οι 179 είναι στην Ευρώπη και οι 63 στις ΗΠΑ.Τα ξένα πανεπιστήμια πάντα είχαν έναν σοβαρό λόγο να δημιουργήσουν τμήματα και έδρες για σπουδές στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. H αρχαία Eλλάδα και ο πολιτισμός της αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη πολλών σύγχρονων επιστημών. O Πλάτωνας και ο Aριστοτέλης συνεχίζουν να γοητεύουν διαχρονικά όλα τα έθνη καθώς και ο λόγος του Aισχύλου, του Σοφοκλή, του Eυριπίδη, του Aριστοφάνη κ.α. Ο Ισπανός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας Dr. JuanCoderch, δημιούργησε την Ιστοσελίδα www.akwn.netστης οποίας το siteμε τίτλο AkropolisWorldNews, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει σε άπταιστα αρχαία ελληνικά ειδήσεις και ρεπορτάζ από όλο τον κόσμο, άρθρα κλπ.

Είναι γνωστό, ότι, οι ξένοι, όταν θέλουν να δημιουργήσουν μια λέξη ειδικά σε επιστημονικό  πεδίο, χρησιμοποιούν πάντοτε και μόνο την ελληνική γλώσσα. Οι δε Άγγλοι και οι Ιάπωνες επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν ελληνικά, επειδή η ελληνική γλώσσα ενισχύει την λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες, τα δε υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΑΣΑ υποχρεούνται να γνωρίζουν αρχαία ελληνικά και αρχαία ελληνική ιστορία. Εξάλλου, οι υπερσύγχρονοι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, αναγνωρίζουν ως νοήμονα γλώσσα μόνο την αρχαία ελληνική, και η λειτουργία τους στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην σαφήνεια και τη μαθηματική δομή της. Είναι επίσης γνωστό, ότι, η ΝΑΣΑ, ονοματίζει την κάθε αποστολή της, με αρχαία ελληνικά ονόματα. Και τούτο, επειδή οι ειδικοί επιστήμονες της ΝΑΣΑ πιστεύουν ότι, εάν υπάρχει εξωγήινος πολιτισμός, τότε, η μόνη γλώσσα που πιθανόν θα μπορεί να αναγνωσθεί θα είναι η αρχαία ελληνική, επειδή είναι η μόνη γλώσσα που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί και με αριθμούς.

Σύμφωνα με την άποψη (σε Εισήγηση) της Κας Παρασκευής Χρυσικοπούλου, Γεν. Γραμματέως της Πανελλήνιας `Ενωσης Νεφροπαθών σε σχετική για την ελληνική γλώσσα ημερίδα στις 3-6-2003: «…Η αρχαία ελληνική γλώσσα ανήκει στα πρότυπα, μέσα από τα οποία προβάλλουν οι πνευματικές δυνάμεις της δημιουργικής μεγαλοφυΐας, διότι αναφορικά προς τις δυνατότητες που παρέχει στην σκέψη, είναι η πιο ισχυρή και συνάμα η πιο πνευματώδης από όλες τις γλώσσες του κόσμου…».

Την ίδια όμως στιγμή της διεθνούς αποδοχής, παραδοχής και αναγνώρισης του εν γένει ελληνικού πνεύματος, είναι τουλάχιστον θλιβερή η διαπίστωση της γλωσσικής κατάπτωσης που μας περιβάλλει μέσα στον ελλαδικό χώρο. Αρκεί να στήσει κάποιος “ευήκοον ους” στη φρασεολογία (και όχι μόνο) των νέων μας αλλά και των διαφόρων παρουσιαστών και παρουσιαστριών της TV και θα διαπιστώσει άμεσα τη γλωσσική τους πενία. Αυτό δεν πρέπει να συνεχισθεί και την ευθύνη ακέραιη φέρουν οι αρμόδιοι του (πολυταλανισμένου) εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας.

Δ. Επίλογος

Αυτή είναι η Ελλάδα μας: Αείφωτος Φάρος Πολιτισμού για ολόκληρη την Οικουμένη. Εν τούτοις, αγνώμονες οι λογής-λογής αλλοδαποί ανθέλληνες, καιροσκόποι και κερδοσκόποι οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία της ζημιογόνου πολιτικής κάποιων πολιτικών μας μετά την μεταπολίτευση, οδήγησαν τη χώρα μας στο χείλος της οικονομικής αβύσσου, της εξάρτησης και της εθνικής υποτέλειας, αντί (όπως έγραψα και σε προηγούμενο άρθρο) να έχει χαρακτηρισθεί η Ελλάδα ως Παγκόσμια Πνευματική Κιβωτός, προστατευτέα με Διεθνείς Συνθήκες από κάθε ξένη επιβουλή, ως ελάχιστη αναγνώριση της συμβολής της στο παγκόσμιο πολιτισμικό, πνευματικό, και δημοκρατικό γίγνεσθαι. Ίσως τούτο, ποτέ δεν είναι αργά. Εμείς απλά το καταθέτουμε ως ιδέα και ευχή…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...