14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Το «baraki» έφραξε και μπάζωσε τα φρεάτια των όμβριων υδάτων στην οδό Καλλεργών – Τι γίνεται με τις καταπατήσεις δημόσιων χώρων στα Χανιά;

Ημερομηνία:

Το καλοκαίρι έχει μπει και οι πολίτες της παλιάς πόλης των Χανίων – αφού οι δημοτικές αρχές είναι ανύπαρκτες – μαθαίνουν να ζουν με την ασέβεια της πλειοψηφίας των καταστηματαρχών.

Σε ένα νέο περιστατικό ασέβειας που έφερε στη δημοσιότητα η ομάδα «Κάτω από τα Καθίσματα υπάρχει η πλατεία» γίνεται αναφορά σε καταστηματάρχη που αφού επέβαλλε με το έτσι θέλω την κατάληψη του πεζόδρομου στην οδό Καλλέργων, έκανε το βήμα παραπάνω και πριν λίγες ημέρες αποφάσισε να φράξει και τα φρεάτια και μετά να τα τσιμεντώσει ασπρίζοντας και το πεζοδρόμιο.10410207_1504758266403532_2326171993489483670_n Στο κείμενο της ομάδας θέτονται τα εξής ερωτήματα:

1) με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνει έτσι στο δημόσιο χώρο;

2)πώς μπαζώνει φρεάτια όμβριων υδάτων;

3)το φθινόπωρο με τις βροχές θα τα ξεμπαζώσει ή θα πλημμυρίσει ο δρόμος;

4)θα σταματήσει ποτέ η Δημοτική αρχή αυτή την ασυδοσία;

Και συνεχίζουν αναφέροντας ότι:

«Πέρα από το μπάζωμα προκύπτει επιπλέον και το ερώτημα με ποιο δικαίωμα τα νυχτερινά καταστήματα της οδού Καλλεργών καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο με αυτοσχέδια παγκάκια στα κάγκελα του πεζοδρομίου. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται καθ’όλο το μήκος της οδού (με αυτοσχέδια καθίσματα και τραπέζια, σταντ και σκαμπό στο πεζοδρόμιο) όπου πλέον ο πεζός για να τη διασχίσει μπορεί μόνο περπατώντας πάνω στον δρόμο».

10422027_1504757203070305_1553667393479647728_n

Απάντηση ιδιοκτήτη καταστήματος “Baraki

Και επειδή ζούμε στην Ελλάδα και το θράσσος περισσεύει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος “Baraki” – αν και δεν κατονομάστηκε στο κείμενο καταγγελία της ομάδας –σε απάντηση που απέστειλε προς την ιστοσελίδα zarpa.grαφού πρώτα επιτέθηκε στους «επαγγελματίες φωτογράφους» επειδή έπραξαν το αυτονόητο, δηλαδή επειδή κατήγγειλαν τις αυθαιρεσίες που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, όχι μόνο δε ζήτησε συγνώμη, ούτε βεβαίως υποσχέθηκε πως θα επανορθώσει αλλά βγήκε και στην επίθεση.

Μάλιστα, το απερίγραπτο θράσσος είναι τέτοιας μορφής που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν από τη δημοτική αρχή να τους πει και ευχαριστώ επειδή έφραξαν τα φρεάτια – με φελιζόλ και όχι με τσιμέντο όπως διευκρινίζουν – και προστάτευσαν τη δημόσια υγεία από τη δυσοσμία!

Ολόκληρη η απάντηση έχει ως εξής:

«Με τη δύναμη της συνήθειας οι επαγγελματίες φωτογράφοι – τοπικιστές και προστάτες της δημόσιας διαβίωσης, βρήκαν και πάλι μια επιτυχημένη επιχείρηση για να δείξουν ότι υπάρχουν… Η δημόσια υγεία βρισκόταν σε κίνδυνο από την αφόρητη δυσοσμία και από τα ζωύφια που έβρισκαν διέξοδο από τα φρεάτια!

"google ad"

Μετά από επανειλημμένα τηλεφωνήματα προς τους αρμόδιους του δήμου καταλάβαμε ότι έπρεπε να πράξουμε μόνοι μας, βάζοντας αφρολέξ και όχι τσιμέντο! Κάτι που αφαιρείται πολύ εύκολα οποιαδήποτε στιγμή.

Το ότι ασπρίσαμε τα πεζοδρόμια θα έπρεπε να μας βλέπουν σαν πρότυπο! Οι «σωτήρες» το βλέπουν και αυτό ως λάθος. Όσο για τα παγκάκια – μακάρι –  να είχαμε παγκάκια που να έγραφαν ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ αλλά τι λέω…!

Υ.Σ  Επειδή η επόμενη δημοσίευση θα είναι για τα σκουπίδια.. Απευθυνθείτε στην υπηρεσία του δήμου να μοιράσει κάδους στα καταστήματα γιατί το ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ απέτυχε!”

Απάντηση από την ομάδα «Κάτω από τα Καθίσματα υπάρχει η πλατεία»

Σε νέα απάντηση που έδωσαν μέσω facebook, η ομάδα διευκρινίζει σχετικά με τα όμβρια ύδατα και το καθεστώς που ισχύει:

“Τα όμβρια ύδατα τα οποία απορρέουν από τις επιφάνειες των οικοδομών και των αυλείων χώρων, αποχετεύονται με κατάλληλες σωληνώσεις οι οποίες τοποθετούνται κάτω από την επιφάνεια του πεζοδρομίου, στο ρείθρο του πεζοδρομίου, και με ελεύθερη ροή στο δίκτυο απορροής των ομβρίων υδάτων.

Οι ιδιοκτήτες των οικοδομών, των οποίων οι σωληνώσεις αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων, δεν είναι τοποθετημένες όπως προαναφέρεται, υποχρεούνται στην άμεση αποκατάσταση.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η απορροή των ομβρίων υδάτων στο δίκτυο αποχέτευσης των ακαθάρτων.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν έγκρισης της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., μπορεί να δοθεί άδεια αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων από χαμηλού υψομέτρου εσωτερικούς χώρους, στο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΜΠΑΖΩΝ, Ή Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΠΙ ΦΡΕΑΤΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ”

Άθλια η κατάσταση στην παλιά πόλη με τις καταπατήσεις στους δημόσιους χώρους

Η αλήθεια πάντως είναι πως το συγκεκριμένο κατάστημα δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα μίας χαοτικής πραγματικότητας σχετικά μετους δημόσιους χώρους της παλιάς πόλης των Χανίων.

10438398_1504758306403528_718725759467684517_n

Προ ολίγων ημερών μετά από καταγγελίες καταστηματαρχώνκαι σχετικό δημοσίευμα στο flashnews.gr για το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στην οδό Χάληδων με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, και την κίνηση οχημάτων και τις ώρες που δεν επιτρέπεται, η Ένωση Ξενοδόχων ν. Χανίων προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσής στην οποία έθεσε ζήτημα «τάξης» και μίλησε για την αναγκαιότητα επιβολής προστίμων και αυστηρών κυρώσεων από την τροχαία αφού, όπως ορθώς επισημάνθηκε, μία τέτοια εικόνα υποβαθμίζει το τουριστικό προϊόν του νομού μας.

Όμως, την ίδια στιγμή που προέβαιναν σε ανακοίνωση καταγγελία για το ένα σκέλος του προβλήματοςπου αφορά τους δρόμους και το κυκλοφοριακό χάος τίποτα δεν είχαν να πουν για την ακόμα χειρότερη κατάσταση που επικρατεί στους πεζόδρομους της οδού Χάληδων αλλά και σχεδόν στο σύνολο της Παλιάς Πόλης και σε άλλες περιοχές του νομού από τις διαρκείς καταπατήσεις καταστημάτων.

Καταπατήσεων, δηλαδή, του δημόσιου χώρου, με επεκτάσεις των καταστημάτων πέρα του επιτρεπόμενου ορίου και παράνομες πλατφόρμες, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φαντασθεί ο νους τ’ ανθρώπου ότι μπορει να χρησιμοποιήσει ένας καταστηματάρχης για να επεκτείνει το χώρο του καταστήματός του εις βάρος του δημόσιου χώρου που χρησιμοποιούμε όλοι μας αλλά – και ας μην το ξεχνάμε και αυτό – και εις βάρος του νόμιμου καταστηματάρχη.

10476398_1504758296403529_4455277607823899129_n

Φυσικά λοιπόν προκύπτει το ερώτημα, η επακόλουθη εικόνα ατσιγγαναριού που παράγει αυτός ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των καταστηματαρχών για «άπλωμα» της πραμάτειας τους,και που είναι εμφανής στην πλειοψηφία των τουριστικών περιοχών του νομού δεν υποβαθμίζει το τουριστικό προϊόν;

Το χειρότερο βεβαίως είναι ότι όσο και αν επεκτείνονται τα καταστήματα η πελατεία δεν αυξάνεται, ούτε ξοδεύουν περισσότερα και είναι χαρακτηριστικό ότι σε σημεία της παλιάς πόλης που έχουν γεμίσει τραπεζοκαθίσματα, αυτά μένουν τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας αδειανά. Η εικόνα όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι άσχημη μιας και δε μένει σπιθαμής γης για τους πεζούς.

Όλα αυτά τα λέμε έχοντας υπόψη μας τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν και τον μεγάλο αγώνα που δίνουν οι καταστηματάρχες για να επιβιώσουν υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Όμως, εδώ δεν υπάρχουν ειδικές συνθήκες αλλά διαδεδομένες πρακτικές που επαναλαμβάνονται εδώ και πολλά χρόνια και μένουν ατιμώρητες.

Και θέτεται το ζήτημα εδώ, αν κι εφόσον μπορούσαν μεταξύ τους οι καταστηματάρχες και μαζί με τους κάτοικους της παλιάς πόλης να έρθουν σε κάποια συνεννόηση ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας, αυτό το οποίο θα ήταν σεβαστό απ’ όλους, δε θα συνέτεινε μία τέτοια αλλαγή στην ουσιαστική βελτιώση της εικόνας των περιοχών που δραστηριοποιούνται και συνεπακόλουθα και της εικόνας και των οικονομικών των επιχειρήσεών τους;

Άραγε, ο νέος δήμαρχος Χανίων τι έχει να πει και τι πρόκειται να πράξει για αυτό το ζήτημα; Ποια θα είναι η στάση του;

Συνέλευση για τις παράνομες καταλήψεις δημόσιων χώρων την Τετάρτη

Το βέβαιο είναι ότι το θέμα δε σταματάει εδώ αφού όπως ενημερωθήκαμε αύριο Τετάρτη στις 9 το βράδυ στην Πλατείας της Σπλάντζιας θα γίνει λαϊκή συνέλευση για τις καταλήψεις δημόσιων χώρων.

Στη συνέλευση θα συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και πιθανές δράσεις ενάντια στις καταλήψεις δημόσιων χώρων και καλούνται όσοι το επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...