21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τσίπρας: H Mέρκελ έρχεται να υποστηρίξει τον αντιπρόσωπό της

Ημερομηνία:

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων με την οποία “πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια”», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Σε ό, τι αφορα την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του συνεδρίου, σημείωσε ότι «η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα δεν έχει έναν τυπικά θεσμικό χαρακτήρα. Έρχεται να υποστηρίξει τον αντιπρόσωπό της κ. Σαμαρά».

Η επίσκεψη αυτή θα της φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένει, επειδή νοικοκύρης στη χώρας μας είναι ο ελληνικός λαός, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος  στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, διεμήνυσε στην Άνγκελα Μέρκελ να προετοιμάζεται γιατί θα έχει «μια κυβέρνηση που θα διαπραγματεύεται πραγματικά».

Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει μόνο χρέος εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και το ανεκπλήρωτο χρέος εκ μέρους της Γερμανίας, δηλαδή το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές επανορθώσεις. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα το θέσει και για ιστορικούς λόγους», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επανέλαβε ότι στόχος του προγράμματος λιτότητας ήταν η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Υπενθύμισε ότι βγήκαμε από τις αγορές με χρέος 120% του ΑΕΠ και τώρα επιστρέφουμε με 175% του ΑΕΠ και περίπου ίδιο επιτόκιο. «Η θεραπεία ήταν χειρότερη από την ασθένεια» είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση σχετικά από τη γερμανική τηλεόραση ΖDF ανέφερε ότι στόχος δεν ήταν να βγούμε από την κρίση, αλλά η εφαρμογή των μέτρων, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η ανεργία έχει φτάσει στο 30% και στους νέους στο 60%. «Αυτό δεν είναι success story», τόνισε με έμφαση.

Παραμένουμε εγκλωβισμένοι στην παγίδα του χρέους

Με αυτή την κίνηση, της επιστροφής στις αγορές, «από μόνοι μας αποδυναμώνουμε το επιχείρημα της αναγκαίας διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο», υπογράμμισε στην ομιλία του στο συνέδριο με θέμα «Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στα προβλήματα του χρέους και της λιτότητας στην Ευρώπη».

«Είναι πασιφανές ότι όχι μόνο δεν βγαίνουμε σε ξέφωτο, αλλά παραμένουμε εγκλωβισμένοι στη παγίδα του χρέους» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι είναι επιβλαβής η απόφαση για έξοδο στις αγορές, πριν διεκδικηθεί μια κοινή βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους .«Παρ΄ όλα αυτά, τώρα τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, αποφάσισαν να ξαναβγούν στις αγορές με παρόμοιο επιτόκιο, όσο ακριβώς ήταν όταν το θεωρούσανε απαγορευτικό και αποχώρησαν από αυτές», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η κίνηση αυτή θα αποδώσει εγγυημένα κέρδη στους «επενδυτές» πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας το χρέος και πριμοδοτώντας τούς κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια. Επιπλέον, τόνισε ότι η έξοδος αυτή αποτελεί και έγκλημα εις βάρος του ελληνικού, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών, αφού ενταφιάζει τη συζήτηση και τη προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους και διαγραφής μεγάλου μέρους του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι εάν είχε προηγηθεί η ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, θα είχε βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και θα είχε μειωθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές. Αντίθετα, είπε, τώρα η Ελλάδα βγαίνει προεκλογικά στις αγορές, με υψηλό επιτόκιο, δηλαδή επιβαρύνει το χρέος της και ταυτόχρονα αποδυναμώνει την προοπτική για γενναία αναδιάρθρωση του συσσωρευμένου όγκου του δημόσιου χρέους.

Παρατήρησε επίσης ότι με αυτήν την έκδοση η Ελλάδα καλύπτει μόλις ένα πολύ μικρό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της για το 2014, περίπου το 10%, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 27,8 δισ. «Και αυτό σε αντίθεση με την Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που προηγήθηκαν τον Ιανουάριο του 2014, οι οποίες με την πρώτη κιόλας έκδοση κάλυψαν το 50% των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών τους όλης της χρονιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Αριστεράς για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος με προοπτική τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, το μορατόριουμ στην αποπληρωμή των τόκων και στην επιβολή ρήτρας ανάπτυξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν αποτελεί μια ευκαιριακή ή δημαγωγική επίκληση, που στόχο έχει να ωφελήσει τις χρεώστριες χώρες έναντι των δανειστών, αλλά είναι μια πρόταση ρεαλιστική και βιώσιμη για το σύνολο της ευρωζώνης, για το κοινό συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών, σε Βορρά και Νότο.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει τη μόνη βιώσιμη λύση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει τη μόνη πραγματική, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για την υπερχρέωση της Ευρωζώνης, μία λύση ευρωπαϊκή, που εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης. Η λύση αυτή, όπως ανέφερε, έχει τρεις βασικούς άξονες:

Τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και την αλλαγή πολιτικής με τη συντονισμένη αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενισχύοντας την εσωτερική ζήτηση, κυρίως στις χώρες με ύφεση ή οικονομική στασιμότητα. Τόσο με ευρεία αναδιανομή εισοδήματος, ώστε να αξιοποιηθεί η μεγαλύτερη οριακή ροπή προς κατανάλωση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων όσο και με την προώθηση δημόσιων επενδύσεων.

"google ad"

Την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων χρεών με την αναδρομική απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και με την «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος» κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 για τη Γερμανία. Σ΄ αυτή τη λύση, είπε, θα τεθεί και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως δανειστή ύστατης καταφυγής και θα αξιολογηθούν εναλλακτικές στρατηγικές απομείωσης της καθαρής παρούσας αξίας του συσσωρευμένου χρέους για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης, με ένα ευρωπαϊκό «NewDeal», με έκτακτη και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και με άμεσες, δημόσιες επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές, την υγεία και την παιδεία, τα μεταφορικά δίκτυα και τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...