15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Τύμπανα πολέμου» στη Μεσόγειο με απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ – Κεντρικός ο ρόλος της βάσης της Σούδας

Ημερομηνία:

Παρά την έντονη αμφισβήτηση που εκφράστηκε και κατά την ψηφοφορία τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους, τελικά με 273 ψήφους υπέρ και 156 κατά εγκρίθηκε η απόφαση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για χρηματοδότηση, εκπαίδευση και εξοπλισμό Σύριων, Ιρακινών και Κούρδων ανταρτών για να πολεμήσουν τον στρατό του Ισλαμικού Κράτους αλλά και για αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή εκ μέρους των ΗΠΑ.

Έχει αξία να σημειώσουμε ότι παρά τη θετική ψήφο περισσότεροι από 85 Δημοκρατικοί και 71 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν ενάντια στο συγκεκριμένο σχέδιο και αναρωτήθηκαν γιατί μετριοπαθείς αντάρτες να βοηθήσουν τις ΗΠΑ στον αγώνα τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και να μην πολεμήσουν με τον εξοπλισμό που θα τους δοθεί το καθεστώς Ασάντ.

Όπως σημειώνει ο Guardian, μεταξύ αυτών που τάχθηκαν ενάντια στο σχέδιο Ομπάμα ήταν και δύο γνωστοί βετεράνοι του πολέμου στο Ιράκ, ο Ντάνκαν Χάντερ και ο Τούλσι Γκάμπαρντ, οι οποίοι είπαν ότι η κυβέρνηση δεν πήρε τα μαθήματά τις από προηγούμενες εισβολές στη Μέση Ανατολή.

Αντιδράσεις από βετεράνους του πολέμου στο Ιράκ αλλά και από Ρεπουμπλικάνους

«Έχουμε ξανακούσει την ίδια ιστορία. Ξέρουμε πώς ξεκινά και πώς τελειώνει. Δείτε τι έγινε στο Ιράκ. Δείτε τώρα τι συμβαίνει στη Λιβύη» είπε ο Γκάμπαρντ. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ηγέτες μας δεν πήραν το μάθημά τους. Πρέπει να επενδύσουμε στη δικιά μας χώρα».

Ο Μπομπ Κόρκερ, αντιπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων, ήταν κι αυτός απαισιόδοξος: «Καταλαβαίνετε πόσο ασόβαρα ακούγονται όλα αυτά ποε λέτε; Ξέρουμε ότι ο Ελεύθερος Στρατός της Συρίας δε μπορεί να αντιμετωπίσει τον Ισλαμικό Στρατό, κι εσείς το ξέρετε. Εσείς εδώ μιλάτε για μία πολυετή διαδικασία. Θα πάρει δεκαετίες για να τους εκπαιδεύσετε».

Πιεσμένος από τις ερωτήσεις αντιπροσώπων τι θα συμβεί αν κι εφόσον η εξάρτηση των ΗΠΑ στους αντάρτες της Συρίας και στο στρατό το Ιράκ δεν αποδειχθεί αρκετό για να ηττηθεί ο Ισλαμικός Στρατός, ο Τζον Κέρυ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει και Σχέδιο Β.

«Δεν πρόκειται να αρχίσω να απαντώ σε υποθετικά σενάρια αλλά κάνετε την υπόθεση ότι το Ιράν και η Συρία δε θα θελήσουν να αντιμετωπίσουν τον Ισλαμικό Στρατό», είπε. «Εάν αποτύχουμε οικτρά, ποιος γνωρίζει τι αποφάσεις θα πάρουν;»

Πιο είναι το ακριβές σχέδιο των ΗΠΑ

Το βέβαιο είναι ότι πλέον παιρνάμε σε ένα επόμενο στάδιο κατά το οποίο η στρατηγική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Στρατού συμπυκνώνεται στην εκπαίδευση αντάρτικου στρατού αλλά και στις αεροπορικές επιθέσεις, ακόμα και με μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η Βάση της Σούδας θα παίξει σημαντικό ρόλο ως βάση πτήσεων επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV, αλλά και ως βάση ανεφοδιασμού.

  • Σύμφωνα με το ABCNEWS  το σχέδιο των ΗΠΑ είναι να εκπαιδευτούν 5.000 Σύριοι μετριοπαθείς αντάρτες για να καταλάβουν περιοχές στα σύνορα με το Ιράκ αν και εικάζεται ότι ίσως χρειαστούν πολλοί παραπάνω μαχητές, περίπου 12.000, για να κερδίσουν την περιοχή από τον Ισλαμικό Στρατό. Εάν οι αντάρτες που θα εκπαιδευτούν από τις ΗΠΑ δεχτούν επίθεση από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Ασάντ, οι ΗΠΑ προτίθενται να παράσχουν βοήθεια, δίχως πάντως να διευκρινίζεται τι είδους βοήθεια θα είναι αυτή.
  • Επίσης, θα υπάρχει στενή συνεργασία με τον Ιρακινό στρατό για μία επίθεση από τα δυτικά και βόρεια της Βαγδάτης.
  • Δυνάμεις των Κούρδων στα βόρεια του Ιράκ θα προχωρήσουν νότια προς τις περιοχές που ελέγχονται από τον Ισλαμικό Στρατό.
  • Στη συντονισμένη αυτή επίθεση οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν με αεροπορικές επιθέσεις.
  • Οι ΗΠΑ επίσης ελπίζουν ότι θα υπάρξει στήριξη από αραβικές χώρες με ειδικές δυνάμεις, εκπαιδευτές, τάνκερς και αεροπλανοφόρα.

abc_ISIS_CONTROL_KURDISTAN_kb_140917_16x9_992

«Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να ηγηθούν»

Σύμφωνα πάλι με τους Times, o Ομπάμα είπε ότι περισσότερες από 40 χώρες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο συνασπισμό ενάντια στον Ισλαμικό Στρατό.

"google ad"

Όμως, δεν ανακοίνωσε καμία άμεση δέσμευση από καμία χώρα για να συμμετάσχει στις αεροπορικές επιθέσεις: «Δε μπορούμε να το κάνουμε γι’ αυτούς, αλλά αυτή είναι μία προσπάθεια που μόνο οι ΗΠΑ θα πρέπει να ηγηθούν», είπε ο Ομπάμα.

UAV πάνω από εδάφη του Ισλαμικού Κράτους στο Χαλέπι

Σε μία κίνηση τώρα που μας προϊδεάζει γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν τον επόμενο καιρό, τουλάχιστον ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εθεάθη σε πτήση επάνω από εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία του Χαλεπίου στη Συρία, όπου η οργάνωση έχει εκκενώσει τις περισσότερες από τις βάσεις της, σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελραχμάν, αναφέρει το onalert.gr.

Σύμφωνα με πολλές διαφορετικές πηγές στην περιοχή του Χαλεπίου, τουλάχιστον ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε επάνω από πόλεις όπως οι αλ-Μπαμπ και Μάνμπιζ, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν. Είναι οι πρώτες πτήσεις τέτοιων αεροσκαφών που αναφέρονται στην επαρχία του Χαλεπίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τον περασμένο μήνα την έγκρισή του για την πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων στη Συρία.

Υπάρχουν αναφορές για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών επάνω από την περιοχή της Ράκα, στρατιωτικού και διοικητικού κέντρου του Ισλαμικού Κράτους.

Επίσης, αξίζει να σημειώσουμς οτι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αποσύρθηκαν από πολλές θέσεις σε μια επαρχία στην ανατολική Συρία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχουν, καθώς φοβούνται ότι θα γίνουν στόχοι των αμερικανικών βομβαρδισμών, δήλωσαν μαχητές.

Το Ισλαμικό Κράτος «ξεκίνησε να απομακρύνει τους άνδρες του από τις βάσεις του και τις θέσεις στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ» (ανατολικά), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει θέσει υπό τον έλεγχό της αυτή η ένοπλη εξτρεμιστική οργάνωση, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Οσάμα, ένας μαχητής στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον οποίο το Γαλλικό Πρακτορείο επικοινώνησε μέσω του διαδικτύου, όλες οι γνωστές θέσεις που είχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Εσχάρα, περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας του Ντέιρ Εζόρ, έχουν «κλείσει».

Οι εξτρεμιστές εγκατέλειψαν επίσης το παλιό κτίριο του κυβερνείου στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, που ήταν ο σημαντικότερος χώρος αποθήκευσης πυρομαχικών και όπλων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, προσέθεσε ο ίδιος.

«Και στην πόλη Μαγιαντίν (κοντά στην ιρακινή μεθόριο) το Ισλαμικό Κράτος αποσύρθηκε από 8 βάσεις και άφησε ανοικτές μόνο 3» διευκρίνισε ο ίδιος.
«(Οι τζιχαντιστές) αυτή τη στιγμή αποσύρονται από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα. Οι οικογένειες των ξένων τζιχαντιστών που ζουν στα κτίρια που βρίσκονται κοντά στα κοιτάσματα απομακρύνθηκαν» προσέθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με έναν μαχητή στη Ράκα (βόρεια), το βασικό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, οι τζιχαντιστές έχουν παραμείνει στις θέσεις τους, αν και απομάκρυναν όπλα από ορισμένες από αυτές τις βάσεις.

Ο ρόλος της βάσης της Σούδας

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από έντονες πιέσεις των ΗΠΑ η κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για λειτουργία βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ στη Βάση της Σούδας.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» από 11 Σεπτεμβρίου 2014, η ελληνική κυβέρνηση ήδη παρέχει διευκολύνσεις στη βάση της Σούδας ενώ στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται σε άρθρο των LosAngelesTimes που αναφέρει ότι εξαιτίας αυτής της ανάμειξης οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν τεθεί «σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνσησης για πράξεις αντεκδίκησης».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει, τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον έξι ξένους μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους να διασχίζουν τη χώρα.

Πηγές: theguardian.co.uk, Time.com, abcnews.go.com, onalert.gr, Ελευθεροτυπία

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ