14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Φωτορεπορτάζ: Σα σε εμπόλεμη ζώνη οι επίσημοι απέναντι από το πάρκο «Ειρήνης και Φιλίας» στην παρέλαση των Χανίων

Ημερομηνία:

Οι επίσημοι απομονωμένοι, σα σε μια εμπόλεμη ζώνη, εκεί, στην πρώην «οδό Δημοκρατίας» απέναντι από το Πάρκο «Ειρήνης και Φιλίας των Λαών», προστατευμένοι από αστυνομία και φράκτες, υπήρχαν για να υπάρχουν ή για να τους τραβήξουν φωτογραφίες τα μέσα ενημέρωσης και να καταγράψουν την παρουσία τους. Στη γιορτή αυτή του «ΟΧΙ», της έναρξης δηλαδή της αντίστασης του ελληνικού λαού στην εισβολή του φασιστικού στρατού, οι πολίτες – οι παππούδες των οποίων πολέμησαν για την ελευθερία – είχαν απομονωθεί από τις εκλεγμένες και μη αρχές. Όσο πιο μακριά ήταν από τις αρχές, τόσο πιο ελλιπή ήταν τα μέτρα ασφαλείας.

Κι έτσι, από τους φράκτες και τις δυνάμεις της αστυνομίας, πλησιάζοντας στην Εθνική υπήρχε μόνο ένα σχοινί και μετά στην Πλατεία Αγοράς, τίποτα. Λες και για να επαληθευτεί και στην παρέλαση το μεγάλο χάσμα που χωρίζει την πραγματικότητα των πολιτών από τις αποφάσεις των πολιτικών. Το «ΟΧΙ» δεν ένωσε, έκανε πιο εμφανή τον διαχωρισμό.

Η παρέλαση, ναι, πραγματοποιήθηκε. Οι γονείς χειροκρότησαν τα παιδιά τους, οι αγαπημένοι τους φίλους τους που παρήλασαν με κάποιο σύλλογο. Κι αν και η παρουσία της αστυνομίας δεν ήταν τόσο έντονη όσο άλλες φορές, και η προσέλευση των πολιτών ήταν σχετικά μικρή. Σε μια γωνία, κάτω από το ρολόι περίμεναν ειδικές μονάδες με τις ασπίδες τους παρατεταγμένες στον τοίχο. Πιο πέρα δεν προχωρήσαμε. Δε χρειαζότανε άλλωστε.

Απρόοπτα δε δημιουργήθηκαν. Η παρέλαση τελείωσε και τα παιδιά αγκαλιάστηκαν με τους φίλους και τους γονείς τους. Έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες με τις στολές τους. Άλλα κρατούσαν με τους φίλους τους την ελληνική σημαία. Στο Δημοτικό Κήπο, μέλη του ΠΑΜΕ μοίραζαν καλέσματα για την πορεία της 1ης Νοέμβρη. Καλέσματα για εκδηλώσεις μοίραζαν και σε άλλα σημεία οργανώσεις της Αριστεράς. Πιο πέρα, στην πλατεία αγοράς, πουλούσαν μαλλί της γριάς και ποπ κορν. Νωρίτερα μία τσιγγάνα προμήθευε τον κόσμο με πλαστικές σημαιούλες.

Όλοι μετά άρχισαν να κατεβαίνουν προς το Παλιό Λιμάνι. Γέλια πολλά όμως πιο δίπλα κάποια παιδιά δουλεύανε. Τσιγγανάκια με ακορντεόν στους ώμους τραγουδούσαν φάλτσα από καφετέρια σε καφετέρια ενώ τα παιδιά με τις άσπρες στολές κατέβαιναν την οδό Χάληδων. Άλλη μία σιδερόφρακτη παρέλαση της πόλης των Χανίων τελείωσε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...