18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Φόρος τιμής στην Κρήτη και στον Νίκο Καζαντζάκη στο Διεθνές Φεστιβάλ Νησιωτικής Ταινίας

Ημερομηνία:

Το Διεθνές Φεστιβάλ Νησιωτικής Ταινίας, που έλαβε χώρα στη νήσο Groix (Βρετάνη, Γαλλία) από τις 20 έως τις 24 Αυγούστου 2014, απέτισε φόρο τιμής στην Κρήτη και στον Νίκο Καζαντζάκη.

Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο ουσιαστικά στα «ελληνικά νησιά». Περιελάμβανε την προβολή σειράς ντοκιμαντέρ για την Ικαρία, τη Λέσβο τη Μακρόνησο, την Τήλο, τη Σίφνο και την Πάτμο, καθώς και εκθέσεις ζωγραφικών πινάκων και φωτογραφιών.

Η Κρήτη κατείχε σημαντική θέση με τρεις εκδηλώσεις:

*Προβολή πέντε ντοκιμαντέρ: Γαύδος, (Ανθή Νταουντάκη), Μάταλα (Γιώργος Βαρελάς), Cretativity (Μανόλης Κριτσοτάκης –διάφοροι καλλιτέχνες μιλούν για τη ζωή τους στην Κρήτη), Sayome (Νίκος Νταγιαντάς -−μία γιαπωνέζα στην Κρήτη), Το κάλεσμα του βουνού (Στέλιος Αποστολόπουλος –επιστροφή στην Κρήτη ενός ναυτικού για να ασχοληθεί με το κοπάδι της οικογένειάς του).

*Συναυλία κρητικής μουσικής του Ross Daly.

*Διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη με θέμα τα ταξίδια του Καζαντζάκη στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, την αγάπη του προς την πατρική γη και το άνοιγμά του στον κόσμο, καθώς και τη σπουδαιότητα του μυθιστορήματός του Βίος και πολιτεία του ΑλέξηΖορμπά (προηγήθηκε προβολή της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη).

Το κοινό ήταν πολυπληθές και πήρε ενεργό μέρος σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, δείχνοντας έτσι την έλξη που ασκούν η ιστορία, η ζωή και ο πολιτισμός των νησιών μας, παρά τα οικονομικά και κοινωνικά τους προβλήματα, αλλά και το ζωηρό ενδιαφέρον που προκαλεί πάντοτε το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...

Κασσελάκης: Θα ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές – Διεκδικούμε την πρωτιά

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια...