21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Χημικά Συρίας στη Μεσόγειο; “Όχι” διαβεβαιώνουν Βενιζέλος, Greenpeace, WWF, Oceanica και OPCW

Ημερομηνία:

Eπιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας | Greenpeace, WWF και Oceanica επαναλαμβάνουν: “Δε θα πέσουν χημικά στη θάλασσα” | Ανοικτή η πιθανότητα η διαδικασία να πραγματοποιηθεί στον Ατλαντικό

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ μας και με τις δηλώσεις Βενιζέλου ο οποίος είπε ότι “δεν πρόκειται να γίνει στη Μεσόγειο καμία καταπόντιση χημικών αποβλήτων που προέρχονται από την διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας”. Επέμεινε ότι η “τελική καταστροφή” τους θα γίνει στην ξηρά, σε εξειδικευμένα εργοστάσια  ενώ έκανε αναφορά και στην πιθανότητα η φάση της υδρόλυσης να γίνει στον Ατλαντικό ωκεανό όπως αποκλειστικά είχε γράψει ο Αγώνας της Κρήτης ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη. Δείτε επίσης σχετικό παλαιότερο δημοσίευμά μας και εδώ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ο κ Βενιζέλος είπε ότι προς τις παραπάνω κατευθύνσεις   έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα  και αναμένονται οι απαντήσεις από τον Διεθνή Οργανισμό OPCW,  “για το τεχνικό μέρος της όλης διαδικασίας, ώστε να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε και να αντιδράσουμε, αν παραστεί ανάγκη”, όπως τόνισε.

Απούσα η Ελλάδα σύμφωνα με τον Μάικλ Λούχαν, επικεφαλή του γραφείου τύπου και υπεύθυνου δημοσίων υποθέσεων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα μας. Δεν υπάρχει σχέδιο β σε περίπτωση προβλήματος κατά τη διάρκεια της καταστροφής των χημικών εν πλω.

Όλη η σχετική παρέμβαση του κ Βενιζέλου είναι η εξής:

“Σε σχέση με το θέμα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη της Κρήτης και άλλων παράλιων μεσογειακών περιοχών, το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, θέλω να θυμίσω ότι εδώ και πάρα πολλές μέρες το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει αναλάβει μια έντονη διπλωματική πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη Μεσόγειο, για το περιβάλλον, για τον τουρισμό, για τη διατροφική αλυσίδα.

Είμαστε σε επαφή με τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό αρμόδιο για τα χημικά όπλα, τον OPCW, και κυρίως με τις χώρες που έχουν προσφερθεί να εμπλακούν στην επιχείρηση αυτή.

Όπως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω χθες την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δεν πρόκειται να γίνει στη Μεσόγειο καμία καταπόντιση χημικών απορριμμάτων που προέρχονται από την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Αλλά, για εμάς, εξακολουθεί να είναι προτιμότερο ακόμα και η φάση της υδρόλυσης επί του σχετικού αμερικανικού σκάφους να γίνει εκτός Μεσογείου, που είναι κλειστή θάλασσα, και αυτό ήταν το περιεχόμενο των επαφών που είχα με την Ιταλίδα ομόλογό μου, την κ. Emma Bonino, καθώς η Ιταλία έχει προσφερθεί να διαθέσει ένα λιμάνι στην Καλαβρία για τη μεταφόρτωση των υλικών, ένα λιμάνι που ειδικεύεται στη μεταφορά ειδικών χημικών και θεωρείται εξαιρετικά ασφαλές.

Αυτό το νόημα είχε η συζήτησή μου με την κ. Ashton, η συζήτησή μου με την κ. Δαμανάκη, Επίτροπο αρμόδια για την αλιεία και τη θαλάσσια πολιτική και αυτό το νόημα είχαν οι επαφές σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών με το σύνολο των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Πορτογαλίας που έχει προσφερθεί να διαθέσει και το λιμάνι των Αζορών προκειμένου να γίνει η μεταφόρτωση αυτή.

Περιμένουμε να μας ενημερώσει ο αρμόδιος οργανισμός, ο OPCW, ακριβώς για το τεχνικό μέρος της όλης διαδικασίας, ώστε να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε και να αντιδράσουμε, αν παραστεί ανάγκη. Προς το παρόν έχουμε τη διαβεβαίωση ότι η τελική καταστροφή του υλικού θα γίνει όχι στη θάλασσα, αλλά στην ξηρά, κατά πάσα πιθανότητα στη Γερμανία, σε απολύτως εξειδικευμένα εργοστάσια. Αλλά εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και στις προκαταρκτικές φάσεις της μεταφόρτωσης και της υδρόλυσης.

Περιμένουμε το αποτέλεσμα των επαφών μας, γιατί πρέπει και άλλες χώρες, όπως είναι η Δανία που έχει διαθέσει σχετικό σκάφος, όπως και μια χώρα μη μέλος της ΕΕ, η Νορβηγία, να μας εφοδιάσουν με τις αναγκαίες πληροφορίες, και, πρωτίστως, όπως είπα και προηγουμένως, η Ιταλία, η οποία διέθεσε το λιμάνι της – αυτή είναι μια χώρα μεσογειακή, μια χώρα με οικολογικές ευαισθησίες ανάλογες με τις ελληνικές και άρα είναι πολύ σημαντικό να δούμε ποια θα είναι η τελική της στάση και πώς ακριβώς αξιολογεί τα τεχνικά δεδομένα. Άρα παρακολουθούμε το ζήτημα από πάρα πολύ κοντά και θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες”.

"google ad"

Greenpeace, Oceanica και WWF, και Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων για το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων του συριακού οπλοστασίου

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επικοινώνησε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, με τον Γενικό Διευθυντή της Greenpeace Ελλάδας, Νίκο Χαραλαμπίδη, ο οποίος του επιβεβαίωσε ότι οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, Greenpeace, Oceanica και WWF, ενημερώθηκαν απο τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν θα απορριφθεί στη Μεσόγειο κατά τη διαδικασία της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας. Επιπλέον, τις ενημέρωσε ότι επελέγη η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω γατί δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα να πραγματοποιηθεί στην ξηρά.

Για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερωθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το προϊόν της υδρόλυσης και να ολοκληρωθεί η καταστροφή του στη Γερμανία.

Ο κ. Βενιζέλος συζήτησε και στο Μοντρέ-για πολλοστή φορά – με την Ιταλίδα ομόλογό του, με την οποία συμφωνήθηκε η αποστολή επιστολής προς τον διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Στο πλαίσιο αυτό, τέλος, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε και από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε να ενεργήσει στο όνομα του   Συμβουλίου, ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, από πλευράς ΟΗΕ και OPCW, για την ασφάλεια και προστασία του μεσογειακού περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία μεταφοράς και καταστροφής των συριακών χημικών όπλων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...

Κασσελάκης: Θα ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές – Διεκδικούμε την πρωτιά

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια...