16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Χορεύοντας με την Τρόικα

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση διαφημίζει ήδη ότι τελειώνει η εποχή των μνημονίων και της Τρόικας. Δυο – τρεις εκδοχές έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω διαρροών: Ότι η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα είναι σύντομη και θα τελειώσει μέσα σε λίγες μέρες, επομένως θα αποφευχθεί ο παραδοσιακός πολύμηνος έλεγχος.
Ότι η Τρόικα δεν θα έρθει καν το φθινόπωρο, γιατί θα προηγηθεί συνεννόηση κορυφής με τους πιστωτές στο πλαίσιο της οποίας θα καθοριστούν νέοι κανόνες εποπτείας. Ότι οι συζητήσεις ΥΠΟΙΚ -Τρόικας θα γίνονται στις Βρυξέλλες (πρόταση Λοβέρδου). Ότι η επόμενη επίσκεψη της Τρόικας θα είναι η τελευταία και το ΔΝΤ θα εξαφανιστεί από τη ζωή μας παρόλο που εκκρεμούν δόσεις μέχρι τα μέσα του 2016.

Ο φαντασιακός αποχαιρετισμός της Τρόικας έχει μια ενδιαφέρουσα πτυχή που έχει να κάνει με τον ιδιότυπο ανταγωνισμό των αρχιτεκτόνων της. Την πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές κάνει προσωπικά ο Α. Σαμαράς, αλλά ο Ευ. Βενιζέλος κηρύττει τον ανένδοτο εναντίον των ελεγκτών. Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την Α. Μέρκελ και τον Μ. Ρέντσι, ενώ έπονται επαφές με την Φρ. Ολάντ και την Κρ. Λαγκάρντ. Όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φωνάζει όλο και πιο δυνατά εναντίον των μνημονίων προαναγγέλλοντας φθινοπωρινή ανυπακοή.

Στον κυριακάτικο τύπο δημοσιεύτηκαν πληροφορίες κατά τις οποίες η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε στον Α. Σαμαρά «μην κάνετε εκλογές». Επειδή αυτές οι διαρροές δεν έγιναν από το Βερολίνο, αλλά από την Αθήνα, είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να διώξει από το προσκήνιο τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η ελαφρά αλλαγή στάσης του Φώτη Κουβέλη στο θέμα της εκλογής ΠτΔ έδωσε κάποιες ελπίδες σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να βγει, υπό προϋποθέσεις, το 180, αν και όλοι αντιλαμβάνονται ότι ακόμη είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις τέτοιου περιεχομένου.

Αλλά πέρα από επικοινωνιακές ασκήσεις και τακτικισμούς, υπάρχει η αδυσώπητη οικονομική πραγματικότητα. Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά του αδιεξόδου: Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 ξεπεράστηκε ο στόχος των ελέγχων που θέτει το Μνημόνιο για τους ελέγχους φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου και ολοκληρώθηκαν 344 έλεγχοι έναντι στόχου 307. Όμως, ο μνημονιακός στόχος για είσπραξη το πρώτο εξάμηνο του 2014 του 50% όλων των βεβαιωθέντων φόρων ύψους 377 εκ. ευρώ δεν επιτεύχθηκε. Έτσι, αντί για 188,5 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν μόλις 19,1 εκατ. ευρώ, περίπου το 10%.

Την ίδια ώρα, επισήμως γίνεται γνωστό ότι κατά ένα δισ. το μήνα αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Τον Ιούνιο σημειώθηκε ρεκόρ ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνουν τα 67,25 δισ. ευρώ. Οι νέες οφειλές από τον Ιανουάριο του 2014 βρίσκονται στα 6,225 δισ. ευρώ, έναντι 5,198 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Στο βάθος της εικόνας υπάρχει η ωρολογιακή βόμβα των κόκκινων δανείων. Το πρόβλημα είναι πραγματικό, όπως πραγματική είναι και η διάθεση πάμπλουτων επιχειρηματιών να απαλλαγούν από τα θαλασσοδάνεια των εταιρειών τους με ένα φιλικό «κούρεμα».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...