27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ως εδώ και μη παρέκει

Ημερομηνία:

Του Ανδρέα Τρακάκη

     Κύριε Διευθυντά,

Σάββατο 29 του Μάρτη 2014 ώρα 11 το πρωί. Στην πλατεία Κολοκοτρώνη, στα Χανιά, ο ηλικιωμένος κύριος καθόταν στο παγκάκι, στο πεζοδρόμιο της οδού Αποκορώνου. Ηλιόλουστη μέρα, χαλαρός και αμέριμνος χάζευε την κίνηση. Απολάμβανε την ομορφιά του πάρκου.     Ξαφνικά, ποδήλατο με αναβάτη αχαρακτήριστο νεαρό, πέρασε ξυστά από δίπλα του. Παραλίγο να τον κτυπήσει.

Στην πόλη μας γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών. Δίκυκλα τρέχουν στο πεζοδρόμιο. Υποτίθεται πως αποτελεί άσυλο. Ροβολούν στο κατάστρωμα του δρόμου, παραβιάζοντας μονοδρόμους. Και όποιον πάρει ο Χάρος. Παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο στο κατάστρωμα της οδού Αποκορώνου. Κίνδυνος να σκοτωθούν και να μπλέξουν και κάποιο φουκαρά, που πηγαίνει στην δουλειά του.

Ποδήλατο έτρεχε στην κατηφόρα της οδού Αποκορώνου, αντίθετα στον μονόδρομο. Κτύπησε ένα γέροντα. Φέτος το Μεγάλο Σάββατο και πάλι στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, αυτοκίνητο που πήγαινε να παρκάρει παρ’ ολίγο να με κτυπήσει. Ο οδηγός σαχλαμάριζε στο κινητό του. Έγραφε στο γνωστό μέρος του σώματός του, τον νόμο που το απαγορεύει.

Στο λιμάνι των Χανίων η κυκλοφορία οχημάτων δεν επιτρέπεται. Πλήθος ανθρώπων αψηφούν προκλητικά την απαγόρευση. Αστυνομίας αδρανούσης το κάθε αντικοινωνικό στοιχείο αποθρασύνεται.

Στο Ανατολικό πεζοδρόμιο της οδού Νεάρχου στις τρεις το μεσημέρι, σταμάτησε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο με τρεις επιβάτες. Ήθελαν να ειδοποιήσουν κάποιον φίλο τους να έρθει. Αντί να κατέβουν και να κτυπήσουν το κουδούνι της πόρτας του, άρχισαν να κορνάρουν. Αναστάτωσαν τον κόσμο σε ακτίνα εκατό μέτρων. Ένας αστυφύλακας περνούσε. Με το καπέλο κάτω από τη μασχάλη, πήγαινε στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων να αναλάβει υπηρεσία. Έδειξε πλήρη αδιαφορία. Η δουλειά του ακριβοπληρωμένου από τον ιδρώτα και το αίμα του φορολογούμενου πολίτη οργάνου της τάξης, είναι επί 24ώρου βάσεως.

Στα πεζοδρόμια δίπλα και απέναντι από το αστυνομικό μέγαρο Χανίων, ποδήλατα τρέχουν ανενόχλητα με κίνδυνο να τραυματίσουν σοβαρά ένα αμέριμνο διαβάτη Έλληνα ή ξένο, μωρό στο καροτσάκι του. Στο ίδιο μέρος οδηγοί κάθε λογής οχημάτων φλυαρούν στα κινητά τους. Δεν φαίνεται να λογαριάζουν τους αστυνομικούς. Και διερωτάται ο βαρύτατα φορολογούμενος πολίτης και για να τους τρέφει. Γιατί δεν κάνουν την δουλεία τους;

Σχεδόν κάθε φορά που ανάβει το κόκκινο τουλάχιστον ένα όχημα το παραβιάζει. Τεράστιοι οι κίνδυνοι.

Στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Χανίων το πορτοφόλι κυρίας έπεσε από τα χέρια της. Το βούτηξε Βούλγαρος λαθρομετανάστης. Δεν της το ‘δινε. Το βρήκε λέει. Για να της το επιστρέψει χρειάστηκε η επέμβαση γνωστού της. Στο ίδιο ΚΤΕΛ μου έκλεψαν το πορτοφόλι.

Στην πλατεία Νέων Καταστημάτων άγνωστης εθνικότητας λαθρομετανάστης μου ζητούσε να του πληρώσω ενοίκιο για το παγκάκι που καθόμουν. Είναι λέει δικό του. Στην παραλία του Κουμ – Καπί Αλβανός αποπειράθηκε να κλέψει τα ρούχα μου ενώ κολυμπούσα. Αποθρασύνθηκαν τα κάθε λογής κακοποιά στοιχεία ανάμεσα στους λαθρομετανάστες.

Γιατί καταργήθηκε τοποθέτης αστυφύλακας; Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρόμοια κρούσματα. Κεντρικά σημεία της πόλης όπως το ΚΤΕΛ, οι πλατείες Νέων Καταστημάτων, Δημοτικής Αγοράς και Δικαστηρίων, θα πρέπει να τελούν υπό επιτήρηση διακριτική και διαρκή.

Νομίζω ότι οι κάθε λογής οργανισμοί αυτοδιοίκησης του Νομού Χανίων όφειλαν προ πολλού να κινητοποιηθούν, με συστάσεις προς τους αρμοδίους και στην ανάγκη καταγγελίες δια του τύπου. Έχουν καθήκον προστασίας και των ντόπιων και των επισκεπτών του τόπου μας.

Αλλά και οι πολυάριθμοι πολιτιστικοί σύλλογοι των Χανίων ας ενεργοποιηθούν επί τέλους. Οφείλουν να ξεσηκώσουν τον κόσμο, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους να κάνουν την δουλειά τους ή να πάνε στο σπίτι τους. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορεί να κρατήσει επ’ άπειρον.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...